Magyar csapat a Challenger Series közelében!
2016. január 06. írta: Hodini

Magyar csapat a Challenger Series közelében!

A Wonder Stag e-sports bejutott a CS zárt kvalifikációjába

Kedden este a csak magyar játékosokból álló Wonder Stag e-sports csapata a görög Team in Game ötöse fölött aratott 2-1-es győzelmével bejutott az EUNE (Észak és Észak-kelet Európa) szerver döntőjébe, de ami ennél is fontosabb, hogy ezzel biztossá vált a részvételük a Challenger Series, azaz a B-liga zárt kvalifikációjába, ahonnan a két legjobb csapat kezdheti meg tavasszal a szereplését a tavaly bent maradt négy csapattal együtt.

12011310_706862096111789_4695134260504828153_n.png

Kik ezek a csodaszarvasok?

A Wonder Stag e-sports nem egy mai csirke a magyar szcénában, sokan még a régi nevéről, a Death Faction Multigamingről ismerhetik. Ők az az alakulat, akik az első, itthon megrendezett nagy Riotos versenyen, a LoLfoglaláson, még 2014-ben mindkét csapatukat döntőbe juttatták. Persze azóta a csapat alaposan átalakult, feloszlott, újra összeállt, emberek jöttek, mentek, közben nevet váltottak, de mindig ott voltak a legnagyobb hazai versenyeken. Gyakorlatilag a teljes magyar profi közeg megfordult náluk Marintól PostásJózsin át vikR-ig. A mostani kezdőjük így néz ki:

  • Top: Mikó "Frather" Lóránt
  • Jungle: Subicz "bluerzor" Dániel
  • Mid: Karsai "Robusto" Ákos
  • Adc: Tóth "Exworm" Barnabás
  • Support: Sipos "Geller" Gábor
  • Manager: Németh "Syly" Roland
  • Coach: Bencze "Mick" Balázs

A csapat menedzsere Németh Roland , akivel a novemberi PlayIT-en csináltam egy hosszabb interjút a magyar League of Legends esport helyzetéről, problémáiról, kilátásairól.

12309866_734229156708416_6403320921517847147_o.jpg

A WSE csapata az őszi PlayIT-en

Hogy jutottak el idáig?

Ehhez először fontos tisztázni, hogy hogy néz ki most a Challenger Series. Az LCS 2. számú bajnoksága párhuzamosan zajlik a topligával, 6 csapat részvételével, ebből az első kettő helyezett az aktuális LCS szezon két utolsójával játszik egy selejtezőt a következő szezonba való feljutásért/bennmaradásért.

A selejtező menete azonban az idei évben megváltozott. Idáig csak az számított, hogy évente kétszer, a szezonok előtt benne kellett lenni a csapattal a Riot játékon belüli ranglétráján az adott szerver 8 legjobb csapatában (Európa esetén tehát külön számít az EU West és EUNE). Ezt az összesen 16 csapatot 4 ágrajzra osztották és BO3 meccsek keretei között, egyenes kieséssel, a 4 ágrajz 4 győztese került be a két bent lévő csapathoz, ezzel kialakítva a hatos mezőnyt (így jutott be a Challenger Seriesbe az Origen is, ami jelenleg ugye Európa legjobb csapata).

Idén azonban megváltozott a rendszer.

A Riot Games idén bevezette a nyílt kvalifikációs kört. Erre szabadon lehetett nevezni mindkét európai szerveren (annyi feltétellel, hogy a csapatok minden tagjai minimum Diamond 3 szintű), ezt követően pedig egyenes kieséses, Bo3 meccsek keretében derül ki, melyik EUW és EUNE két legjobb csapata (itt tart most a WSE), akik bekerültek a zárt kvalifikációba. A rendszer persze nem ilyen egyszerű, a Riot kicsit megkavarta az állóvizet azzal, hogy a szerverek legjobbjaihoz hozzácsapott isten tudja milyen alapon kiválasztva három "nemzeti ligát" (Lengyelország, Németország, Spanyolország), amelyeknek a legjobb csapatai azonnal bekerültek a zárt kvalifikációba. Ehhez jön még a két, tavalyi Challenger Series utolsó helyezett, kialakítva a végleges, 9 fős mezőnyt, amit két ágrajzra oszt a Riot, ez pedig így néz ki egy lehetséges variáció:

eu_brackets_hu.jpg

Forrás: George Roth/Riot Games
  • NL: Nemzeti Ligák csapatai
  • CS #5 és #6: a Challenger Series két utolsó csapata
  • EUNE és EUW #1 és #2: A két szerver két-két legjobb csapata (ebbe került be a WSE kedd este)

Fontos, hogy ez csak egy minta, a nyílt kvalik után teljesen véletlenszerűen osztják el a csapatokat úgy, hogy EUW és EUNE #1, illetve CS#5 és CS#6 nem kerülhetnek össze. Bármilyen más opció lehetséges.

Mi az ördögöt jelent mindez?

Január 6-én este játssza a WSE az EUNE döntőt a lengyel Illuminar Gaming ellen. Iszonyat nehéz dolguk lesz, mert az ellenfél csapatából hárman is LCS-t megjárt játékosok (Kubon, niQ, Creaton). Ha itt nyernek, akkor ők lesznek EUNE #1, ami azt jelenti, hogy eggyel kevesebb meccset kell játszaniuk a zárt kvali döntőbe jutásért. 

12476002_1186987971330032_1302204382_n.jpg

Ha kikapnak a szerda esti meccsen, akkor sincs minden veszve, csak jóval nehezebb lesz az út, mert még egy mérkőzés vár rájuk az EUW#2 csapat ellen (vagy a Millenium, vagy a Team Huma, mindkettő brutál nehéz), majd utána még a felső ágról érkező ellenfél és csak utána jöhet a döntő.

A mérkőzést 19:30-kor kezdődik és élőben közvetíti a Magyar LCS csapata ITT.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lol-esports.blog.hu/api/trackback/id/tr898245014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása