NA LCS 2016 - Tavaszi rájátszás
2016. március 30. írta: tragg

NA LCS 2016 - Tavaszi rájátszás

Egy kicsit hosszabbra sikerült hatásszünet után visszatérek az imádott North American League Series-zel. Az alapszakaszt időm híján sajnos nem tudtátok velem követni, de összeállítottam egy cikket a playoffról ami remélhetőleg kárpótolni fog benneteket.

 alcs16n.jpeg

Az LCS formátum tavalyhoz képest nem változott. Az alapszakasz után következik a rájátszás, ahol a csapatok Championship Point-okért harcolnak amik alapján majd kvalifikálják magukat az adott évi világbajnokságra. A tavaszi split nyertese 90 pontot, a második 70 pontot, a harmadik 50-et, a negyedik 30-at, az ötödik-hatodik helyezett pedig 10-10 pontot szerez, amit természetesen átvisznek majd nyárra is.

Az LCS tíz fős mezőnyéből az alapszakasz első hat helyén végzett csapat indulhat a playoffban. Értelemszerűen minél előrébb végzett egy csapat az alapszakaszt követően annál kevesebb párharcban kell részt venniük a rájátszásban. Az alábbi ábrán, illetve ágrajzon érhetővé válik majd a dolog. A playoff összes meccse Bo5 lesz.

naregular16.JPG

Az alapszakasz végeredménye

 

naplayoffbracket.JPG

A playoff ágrajza

Negyeddöntők:

 

Cloud 9 – Team Solomid

A playoff első összecsapása április 2-án lesz, még jó, hogy nem egy nappal korábban, mert akkor lenne mire fogni a bohózatba illő TSM performanszot. Mert bizony erre számítok a regular season után. A TSM feje Reginald idén taktikát váltott és ahelyett, hogy fiatal, feltörekvő tehetségeket csábított volna csapatához, kinyitotta a pénzcsapot és megvett jó pár nagy nevet. Ez a húzás nagyon nem jött be, a csapat csupán a csalódást keltő 6. helyet tudta megcsípni. A probléma forrása az lehet, hogy a Doublelift-Yellowstar páros cseppet sem passzol egymáshoz. Elég csak visszanézni mit játszott DL anno a CLG-ben aphromoo oldalán. Mindketten rendkívül agresszívak voltak, arra mentek, hogy megnyerjék a lanet és megpróbáltak 2v2 szituációkat kialakítani. YS ezzel szemben mindig is az a kalandozós típus volt folyamatosan a junglerrel együtt barangolt, wardolgattak, gankelgettek. Én úgy látom ez a jelenlegi páros nem tud és nem is fog tudni úgy működni ahogy papíron kellene. Emellett abban sem vagyok biztos, hogy a srácok hallgatnak a tapasztalt Yellowstarra, ez pedig további gondokat szül, de ez csak szimpla találgatás. A másik gond amit észrevettem Svenskeren, aki a meccsek legalább felén úgy játszik mintha nem tudná melyik gomb mit csinál. Nem tudom miért megy neki ennyire rosszul, szerintem egyébként egy remek játékos.

25287255844_b1b64c9133_z.jpg

"Ööö.. itt most akkor WASD-vel megyek?"

A Cloud9 magabiztos 12-6 után várja a playoffot. A picit nyögvenyelős start után a split végére tök jól összeért a csapat. Rush remekül beépült a csapatba, Jensen mostanában a képességeihez mérten játszik, Hait pedig balgaság lenne kiszedni Sneaky mellől. Úgy érzem nagyon együtt vannak most, az Immortals mögött nálam a második legjobb csapat Észak-Amerikában.

rushkep.jpg

Rush sokat fejlődött minden tekintetben, most már interjút is angolul ad

Hiába lett 1-1 az alapszakaszbeli két összecsapás, nem tudom elképzelni, hogy a TSM megy tovább ebből a párharcból. 3-2-es Cloud9 győzelem a tippem.

Team Liquid – NRG Esports

A Liquid 10 fős rostere nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a két fiatal beugró Matt és Dardoch viszont nagyon is. Előbbi Smoothiet váltotta support pozícióban, utóbbi pedig a visszavonuló IWillDominate helyetteseként jött. Nem sokan gondolták, hogy ekkora hatással lesz a két új arc a csapatra, de amióta ők kezdenek szárnyra kapott a TL. Dardoch agresszív és gank-centrikus stílusa nagyban segíti az amúgy nem túl acélos sololanereket. Nagyon sok múlik rajta ebben a Bo5 szériában, ha jó napot fog ki nyerni fog a Liquid. A másik friss hús Matt amellett, hogy mechanikailag is ott van a szeren, kiváló shotcaller. Jó pár győzelmet az Ő okos döntéseinek köszönhet a csapat. Szerintem Piglet mellett Ők ketten most a legfontosabbak, rajtuk áll hogy fog játszani a csapat. Pigleten nem fog múlni semmi, a gyerek minden meccsbe szívét-lelkét beleteszi és ez látszik is.

darcoh.jpg

Dardoch - a split legjobb újonca

A Riot Games régebben elindított egy videósorozatot ami az LCS játékosok hátteréről, magánéletéről és alapvető motivációjukról szól. Most ezt megint elővették és csináltak egy szerintem zseniális részt Matt-tel. Érdemes megnézni!

 

De térjünk át az ellenfélre. A split előtt az NRG-től szerintem mindenki többet várt, nagyon inkonzisztens csapat. Példás meccseik mellett megbotránkoztatóan rosszakat is láthattunk, ráadásul a játékosok sem igazán találják még a helyüket. GBM szerintem alulteljesít, jó midlanerek ellen nem nyer lanet, talán egyenlőre kihozza de semmi több. Az emlékezetes Zilean mid kompozíción kívül nem igazán tudnék felsorolni semmit tőle. Impact hasonló cipőben jár.

Nézzétek meg milyen is volt ez a Zilean-Poppy kombó. A főszerepben GBM és Impact

Az NRG az összes nagytól kétszer kikapott, csupán az alsóházi csapatokat és a TSM-et ruházták meg oda-vissza. A Liquiddel 1-1 az alapszakaszbeli mérlegük. Annak ellenére, hogy GBM és Impact nem a maximumon lángolnak jóval jobb játékosok egyénileg, mint Fenix és Lourlo. Ha az NRG ki tudja használni a lane dominanciáját és Moon segítségével kinyírják a TL earlygamejét elhozhatják a szériát. Én egy nagyon szoros 3-2-es Liquid győzelemre tippelek.

 

 Elődöntők:

 

Immortals - ???

 Mivel elméleti síkon nálam a Team Liquid ment tovább, ők kerülnek össze az Immortals-szal. Nem sok értelme van az IMT-ről beszélni, szerintem át fognak gyalogolni mindenkin. Reignover és Huni továbbra is a legjobb jungle-top páros nyugaton. Adrian egyszerűen fantasztikus support, Wildturtlet pedig végre hagyják úgy játszani ahogy szeret és ez meg is látszik a teljesítményén. Az Immortalst az eddigi tapasztalatok alapján Hunin keresztül lehet megfogni, ha Őt sikerül lefogni talán van esély egyszer megverni a csapatot, de nem hinném, hogy a TL képes lesz rá. Sima 3-0 az IMT-nek.

 turtle.jpg

Wildturtle, aki tankokat megszégyenítő bátorsággal veti bele magát a csapatharcokba

Counter Logic Gaming - ???

 Folytassuk tovább gondolatban. A CLG a Cloud9-nal kerül össze az elődöntőben. Ha tényleg létrejön ez a párharc szerintem a rájátszás legjobb Bo5-jának leszünk szem- és fültanúi. Ugyan a CLG egyfajta játékrendszerben képes csak játszani jelenleg, azt eddig nagyon kevesen tudták megoldani. Darshan folyamatosan és elnyűhetetlenül splitpushol, míg a csapat több része a térkép egyéb részein tevékenykedik. Ez így első hallásra nem tűnik megverhetetlen stratégiának, de eddig bejött a CLG-nek, olyannyira, hogy egyedül ők verték meg az Immortals-t az alapszakaszban. De itt jön a képbe Hai és az egész C9 squad. Ha valakik képesek igazi ellenszert találni erre a stílusra akkor azok ők lesznek. Ha a CLG ebben a pár hét szünetben nem fejlődött taktikailag, illetve a szérián belül sem tudnak majd megfelelően adaptálódni akkor furmányos Hai és barátai fel fogják őket zabálni. 3-2 a Cloud9-nak.

 darshaan.jpg

Meg lesztek splitpusholva

Bronzmérkőzés:

 A harmadik helyért a fentiek szerint a CLG és Liquid csap majd össze. Megint csak azt tudom mondani, mint az előbb. Ha nem sikerül valami mást kitalálni a CLG háza táján akkor necces még a harmadik hely is. A csapatoknak bőven volt idejük kiismerni a stratégiát és biztos vagyok benne, hogy felkészültebbek, mint az alapszakaszban bármikor. Ennyire még NA sem lehet gyenge, hogy egy csapat megússzon 20+ meccset ugyanazzal a taktikával. Bevallom őszintén kicsit elfogult vagyok, mert nagyon szimpatikus a jelenlegi TL lineup, bízom benne, hogy Ők nyernek majd és megszakad az évek óta tartó #alwaysfourth átok. Egy szoros párharcra számítok, 3-2-es Liquid sikerrel a végén.

 

Döntő:

 Ha minden jól megy Immortals – Cloud9 lesz a döntőben. Nem tartom valószínűek az IMT trónfosztását, talán egy-két meccset elvehet tőlük a C9, de mindenképpen Huniékat hoznám ki győztesnek. Egyénileg majdnem mindenki jobb, mint ellenfele, ami nagyon sokat fog számítani. Az IMT fő ereje a lane-fázisban lakozik. Reignover hatalmas nyomást helyez az egész térképre, ezáltal mindig hamar előnybe kerülnek a lanerek. Innentől kezdve még agresszívebb lesz a csapat játéka és folyamatosan kedvezőtlen helyzetbe kényszerítik az ellenfelüket. Szegényt Ballst kicsit sajnálom, amúgy sem lesz könnyű dolga Huni ellen, de Reignover folyamatos babysittelését nehezen fogja bírni. Összességében jó, bár kicsit sima 3-1-es Immortals sikerre számítok. Azt gondolom ők a legjobbak most, megérdemelten fogják behúzni a tavaszi bajnoki címet.

imt.jpg

 Valószínűleg sok ilyen kép lesz még

 

Magyar stream: twitch.tv/lcshu

Angol stream: twitch.tv/riotgames

 

Remélem szórakoztató playoffnak nézünk elébe, jó szórakozást hozzá!

 

Forrás: lol.gamepedia.com

Képek: lol esports flickr, esportspools.com

A bejegyzés trackback címe:

https://lol-esports.blog.hu/api/trackback/id/tr888545980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása