Ez már a jövő: LoL esport a tévében?
2016. május 23. írta: tronke1

Ez már a jövő: LoL esport a tévében?

FRISS: A Riot tagadja, hogy tárgyalnának az ESPN-nel.

Érdekes cikk jelent meg minap a pvplive.net oldalán. A szerző forrásai szerint a most már igen eredményes és jó esport írókat alkalmazó ESPN (egyikük egy Fakerről szóló cikkel nyerte meg az idei New York Press Club Award-ot sport kategóriában) egy szinttel feljebb tolná a LoL esport színvonalát: a tárgyalások jelen állapota szerint állítólag 500 millió dollárért készülnek megvenni a közvetítési jogokat, hogy az LCS meccseket televíziós adásként sugározzák.

Az észak-amerikai LCS döntője a Madison Square Garden-ben

500 millió dollár hihetetlen pénzösszeg, például ugyanennyiért árulják a teljes Playboy birodalmat is. Forintban nem is merem leírni (bátrabbaknak: 141 102 664 461, ~141 milliárd forint).

Esportok szintjén páratlan eddig ez a pénzösszeg, tradicionális sportok esetén azonban ennél vaskosabb összegeket is ki tudnak csengetni: az ESPN 7.3 milliárd dollárt fizetett az egyetemi (amerikai) foci rájátszásainak 12 évre szóló közvetítési jogaiért. Egészen elképesztő pálforduláson ment át egyébként az ESPN: nagyjából másfél évvel ezelőtt a csatorna elnöke, John Skipper még úgy nyilatkozott, hogy az esport nem sport, inkább csak valamiféle verseny. Aztán azóta saját online szekció, az egyetemi Heroes of the Storm bajnokság közvetítése a TV-ben, most pedig ez, mindezt másfél év alatt.

Nem tudni, hogy a közvetítési jogok mit takarnak majd, melyik régiók streamjeit látjuk majd viszont a televízió képernyőin. Mindenesetre ez a LoL esport számára csak jót jelenthet - a Riot szerint az esport részlegük nem nyereséges, egy ilyen kaliberű üzlettel azonban fordulhat a kocka a jövőben. Hihetetlen nézői órákat produkálnak az LCS és egyéb régiók streamjei, ezért amint TV-re kerül a program jó eséllyel egymáson fognak taposni a szponzorok, hogy megjelenhessenek az egyes csapatok, helyszínek mellett.

Ez pedig csak jót jelenthet!

Persze azért a kisördög ott bújkál a részletekben: vajon engedni fogja-e az ESPN, hogy menjen-e Twitchen/Youtube-on a közvetítés? Ha igen, a LoL hivatalos csatornáján? Vagy egy ESPN Twitch csatornáján? A világbajnokságot érinti? Lesz-e kizárólagos joga az ESPN-nek? Mi van, ha csak tv-ben fog menni? Szóval kérdések azért vannak még, de ezt majd az idő eldönti. Mindenesetre, szépen lassan eljut az esport oda, hogy megjelennek a közvetítési jogok és azoknak az értékesítése, ami újabb pénzpumpát indít majd el az iparágban.

//tronke

A bejegyzés trackback címe:

https://lol-esports.blog.hu/api/trackback/id/tr608741554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása