10 dolog, ami meghatározza 2016-ot LoL esportban
2016. január 05. írta: Hodini

10 dolog, ami meghatározza 2016-ot LoL esportban

Pont egy éve ilyenkor írtam egy cikket arról, hogy mit várunk 2015-ben a League of Legends esport világában. Visszaolvasva, 10-ből 8,5-et eltaláltam, ezért vettem a bátorságot, hogy megjósoljam, mit tartogat számunkra az idei év.

top10.jpg

1. Kínában lesz a League of Legends világbajnokság. Mivel a kínai Tencent holding felvásárolta a fejlesztő Riot Games maradék tulajdonjogát is, ráadásul Kínában még sose volt vb, ráadásul 2015-ben a kínai csapatok borzasztóan leszerepeltek a nemzetközi mezőnyben -> ez a tökéletes recept arra, hogy idén itt legyen az év legnagyobb esport eseménye. Ja, arról nem is beszélve, hogy Kína megint felvásárolta fél Koreát, dollármilliókat beleölve az egészbe. Szerintem ha kell, a kínaiak fizetni fognak azért, hogy ők nyerjenek...

2. Észak-Amerika > Európa. Sajnos nem csak az egyik, mindkét szemem sír, mert bár nincs bajom az amerikaiakkal, az európai bajnokság mégiscsak közelebb áll hozzám. Észak-Amerika azonban az átigazolási szezonban felvásárolta a fél öreg kontinenst, szóval ha a tavalyi EU bajnokságot akarom nézni, akkor csak át kell kattintanom az amerikai streamre. Ráadásul brutális csapatokat sikerült kitermelni idénre, biztos, hogy rendkívül kiélezett bajnokság lesz.

3. Létrejön a játékosok érdekvédelmi szervezete. A 2015-ös évet számos olyan balhé övezte, ahol a szenvedő fél mindig a szerencsétlen játékos volt, mert nincs mögöttük se manager, se szervezet, aki védhetné a jogaikat. Idén szerintem megvalósul az a szövetség, amely kimondottan a játékosok érdekeit tartja majd szem előtt.

4. Átláthatóbb pénzügyi háttér. Lehet, hogy az én kis lelki világom naiv, de szerintem azzal, ha publikussá tennék a játékosok fizetését, piaci értékét, bevételi forrásait, az előrelendítené a csapatok és a játékosok fejlődését is. Esport piaci tudás, több szponzor, esetleg pénzügyi befektetők, akik mostanában elkezdtek legyeskedni a csapatok körül - igaz, ők nem feltétlenül akarják majd közkinccsé tenni, mégis mennyi pénz mosnak pumpálnak bele egy-egy csapatba. Ez lesz szerintem az idei év egyik legfontosabb témája.

5. Nem koreai csapat lesz a világbajnok. A legmerészebb tippem, figyelembe véve, hogy az elmúlt 3 évet zsinórban ők nyerték, ebből kettőt ráadásul ugyanaz a csapat, az SK Telecom, Mégis, minden jel arra mutat, hogy nagyon meg kell tolni idén Kínát, kerüljön bármibe is, mert az már nem vicces, hogy van két elveszített vb döntőjük, tavaly pedig a legjobb 8-ig jutottak csak.

fakerfuck.jpg

6. Európa minden szempontból hátrányba kerül. Miéééééért akarnak kicseszni szerencsétlen európaiakkal állandóan... Nyártól a világ minden nagy bajnokságában vezeteik a Bo3 (3 meccsből 2-t kell nyerni), KIVÉVE Euópában, ahol Bo2 lesz, mondván "itt kulturálisan elfogadott a döntetlen". Tavaly Kínában egész évben Bo2 volt, láttuk, mire mentek vele a vb-n. Rip EU 2016 :(

7. A Team SoloMid a legjobb 4-ig viszi a vb-n. Na jó, ez még talán meredekebb kijelentés, mint a nem koreai világbajnok. Mindazonáltal, leszerződtették a nyugat egyik legjobb lövészét és támogató játékosát, Amerikára pedig már ráférne, hogy egyszer az életben eljussanak a legjobb 4 közé. (Az első vb-t ne nézzük, rég volt, más volt a struktúra is).

via GIPHY

8. Nagyobb támogatást kap majd Magyarországon is a League esport része. Bár casual játékos brutálisan sok van, az esport csapatok gyengélkednek, sőt, igazából alig van olyan ötös, aki fixen együtt lenne akár néhány hétnél tovább. Kivétel talán a WSE most, akik a B-ligába való bejutásért küzdenek, hátha. A Riot két képviselőjével beszélgettem nem rég és azt mondták, ők is szeretnének a profi részre nagyobb hangsúlyt fektetni idén. Arról nem is beszélve, hogy egyre több érdeklődő szponzor van itthon is. Reméljük =)

9. Még több régió és még több esport közvetítés: Ez igazából annyira nem meglepő, meg nem is jóslat, hiszen a cég az elmúlt héten jelentette be, hogy közvetíteni fognak néhány meccset az amerikai egyetemi bajnokságból is, sőt, saját, fizetett ligát csinálnak az orosz régiónak (ez lesz az LCL), ami egyenértékű lesz a brazil vagy a török bajnoksággal. Szerintem csak idő kérdése, hogy ezek a kisebb, most még "szabadkártyás" régiók felnőjenek a 4 nagy mellé (Európa, Kína, Észak-Amerika, Korea), ami pedig majd változást hozhat a világbajnokság struktúrájában is.

10. Növekvő játékosbázis: Itt egy rövid párhuzamot állítanék a Facebookkal. Hónapok, de lassan évek óta arról szól a fáma, hogy az USA-ban a tinédzserek már nem fészbukoznak és csökken a népszerűség, ugyanakkor a Facebook népesség még mindig nő, köszönhetően annak, hogy a "3. világ" országai számára egyre több helyen elérhető a szolgáltatás. Kicsit hasonló szerintem a szitu a LoLnál is: a nagy régiók  már lassan telítettek, viszont Brazília, Törökország, Óceánia, vagy most éppen a friss orosz liga tárt kapukkal várja a játszani kívánó játékosokat. Egy szó mint száz, a LoL játékosbázisa simán át fogja lépni a 100 milliót idén (ha csak át nem lépte már most).

+1: League of Legends 2........

A bejegyzés trackback címe:

https://lol-esports.blog.hu/api/trackback/id/tr598228496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Barna Homoki 2016.12.09. 01:25:41

Szerencsére nem találtál el 8.5-őt sőt minimum 4 hibás tipped volt. tsm csoportkörbe kiesett, eu az na szintjén maradt vagy kicsit fölötte, a bo2 nem jelentett hátrányt, Kína nem nyert vb-t sőt ők is kiestek a csoport körökbe (a gyenege szar eu verte ki a legerősebb csapatukat :D ). ja a vb-t sem ők rendezték és kb ennyi.

tudom utólag könnyű okosnak lenni, nem is az a a célom h beszóljak a cikkel kapcsolatba, de akkor ne írd azt h majd minden bejött. alig több mint a fele jött be :D :P.

Hodini · http://esportmilla.hu 2016.12.27. 12:54:53

@Barna Homoki: Akkora ihletet adtál, hogy írtam is egy összefoglalót erről, holnap jön ki esport1-re :D Köszi! :DDD
süti beállítások módosítása