Új szezon, új forma, új esélyek Európában
2016. június 02. írta: Hodini

Új szezon, új forma, új esélyek Európában

Indul a 2016-os EU LCS nyári szezonja

Alapjaiban változik meg a nyári szezontól az eddig ismert LCS: Észak-Amerikában Best-of-3, míg a ma kezdődő európai bajnokságban Best-of-2 formátumban játszanak a csapatok, ami azt jelenti, hogy két mérkőzésig megy a játék, így vagy 2-0, vagy 1-1 lesz a végeredmény. Ez egyébként szerintem orbitális faszság és borzalmas döntés a Riottól, Kínában ugyanezt játszották el tavaly, láthattuk is, hogy mi lett a végeredménye: a kínai vb-címre is esélyes kínai csapatok a csoportban, de legkésőbb a legjobb 8 között elhullottak. Mind a három. Ráadásul az indoklás is elég nevetséges volt: Európában kulturálisan elfogadott a döntetlen, ezért lesz itt Bo2. Na persze, csak a vb-n nem számíthatunk semmire a srácoktól, mikor annak a struktúrája Bo3 és a többi nagy régió összes csapata lejátszik a torna előtt egy teljes szezonnyi Bo3-at. Na mind1, sok sikert Európának majd a jövő évi vb-n.

Persze ettől még a hozzánk legközelebb álló európai bajnokság lehet izgalmas és az is lesz, hiszen tömegesen érkezett koreai import, sztárok igazoltak el, na meg a Bo2 amúgy is borítja majd a papírformát. De nézzük meg, hol milyen változások voltak. Az alábbi nagy képen láthatjátok az összes változást.

eu_summersplit_infographic_v3.jpg

Fnatic: A csapat motorja, arca, istene, veteránja, Yellowstar a tavalyi vb-n elért "csupán" 3-4. hely után úgy érezte, 4 év után most már ideje lenne valami újat megtapasztalni. Elment hát kirándulni egy szezont Észak-Amerikába a TSM-hez, de az egész szezon során látható volt, hogy nem találja a helyét és amíg a Fnaticban 100%-ban az ő szerepe votl az irányítás, a TSM-nél voltak még kakasok az ólban, ami pedig meglátszott a játékukon is. Mivel a TSM végül kikapott az NA LCS döntőjében, meg valószínűleg már érett benne egy ideje a gondolat, azonnal felállt a csapattól, az azóta support problémákkal küzdő Fnatic pedig tárt karokkal várta haza a megmentőt, így közel olyan erősek tudnak lenni idén, mint tavaly ilyenkor (persze szerintem Huni > Gamsu). Ha a két új koreai nem csinál nagy hülyeséget a nyáron és stabilan teljesítenek, és még a meta is fekszik nekik, akkor top2 lehetnek.

ys_back.jpg

Origen: A csapat, amitől a leghangosabb volt az esport sajtó az elmúlt hetekben. Történt ugyanis, hogy egyik pillanatról a másikra felállt európa legerősebb duója, Zven és Mithy és azt mondták, hogy ők márpedig a tavaszi bajnok Gamers2-hoz igazolnak. Az Origen ezt persze nem vette jónéven, sokan árulóknak titulálták őket, de ilyen az élet, az meg megy tovább. Persze xPekéék se voltak restek, csak a jó ég tudja hogyan, de sikerült megszerezniük azt a Forg1vent, aki még a nyár előtt közölte, hogy ebben a szezonban nem játszik, mert le akarja tudni a görög sorkatonai kötelezettségét, erről itt írtunk korábban. Az új supportot, Hybridet pedig honnan máshonnan, mint a Gamers2-ból húzták el, ha már. Szerintem ez az Origen inkább a TSM-re fog hasonlítani, sOAZ és Forg1ven nem fognak jól kijönni egymással, én max egy 3-4. helyet merek jósolni nekik.

forg1.jpg

Gamers2: Nagyon mérges vagyok a G2-ra. Ők képviselték Európát a Mid-Season Invitational-ön (ami a LoL évközi mini-vb-je), de inkább úgy gondolták, hogy elmennek két hétre nyaralni a torna előtt, hogy ne égjenek ki, miközben minden egyes MSI csapat lázasan készült a tornára. Meg is lett az eredménye, 2 győzelem, 8 vereség az egyébként simán top4-be várt csapattól. Irónikus, hogy jelenleg talán nekik a legerősebb a keretük az egész mezőnyben, Zven és Mithy érkezése pedig csak rátett egy lapáttal, egyelőre nem látom, melyik csapat tudná őkeg megfogni. A leggyengébb láncszem Kikis a felső ösvényen, esetleg vele lehet valamit kezdeni, bár már ott ül a cserepadon a koreai sztárjelölt Expect. Egyébként a Top2 kb. garantált.

Roccat: A tavaszi égés után (a kiesés ellen küzdöttek) szerintem ők lehetnek az egyik meglepetéscsapat a szezonban. A tavaszi felállásból csak Airwaks és Betsy maradtak, az alsó ösvényre behúzták az előző szezon legeredményesebb EU lövészét, Steelbacket, topra és supportnak pedig két kevésbé ismert név, Parang és Raise érkezett. Persze mindketten koreaiak. :) Szerintem ha nincs nagy baj velük, a 4-5. hely meglehet nekik.

roccat_sb.png

H2K: Az egyetlen csere a Forg1ven <-> Freeze az ADC pozíciójában. Mechanikailag Forg1ven a jobb (Freezet én igazából még csak Dravennel láttam vadulni), viszont a csapatjátéknak szerintem mindenképpen jót tesz majd a váltás. Az előző 3 szezonban top3 voltak az alapszakaszban, most is beférhetnek.

h2k_freeze.jpg

Vitality: Meglepő módon szétszakították a most már másfél éve együtt játszó Hjarnan-Kasing duót és Hjarnan helyére egy - nyilván koreai - lövészt, Police-t hozták. Ugyanez igaz a jungle-re is, bár tény, hogy Shook az Allience-s időkben volt a csúcson, azóta inkább csak egy középszerű jungler. A helyére Mightybear érkezett, aki már az első tweetjével sok rajongót szerzett magának :) Ettől függetlenül nálam 5-6. hely reális nekik.

Unicorns of Love: A szívem szakad meg értük, a csapat fejlesztendő területeiről hosszasan írtam itt. Persze talán ők vannak ilyen szempontból a legszerencsétlenebb helyzetben: tavasszal Vizicsacsi és Hylissang kellett, hogy újraépítse a csapatot, ami nagyon jól sikerült, csak jöttek Diamond vízumproblémái, majd 3 különböző jungler, ami tönkre is tette a szezonjukat. Nyáron pedig kezdődik elölről, maradt Csacsi és Hyli, megszerezték a koreai Move-ot, aki Amerikában már villantott egyszer, középen egy német, még profi rutin nélküli játékos, a mindössze 19 éves Exileh játszik majd, míg lövésznek szintén egy koreai, az óceániai ligában is megfordult Veritas érkezett, bár róla eddig nem sok jót hallottunk. Én kicsit attól félek, hogy ugyanaz lesz, mint anno Vardagsszal, de reméljük hogy nem. Kövezzetek meg, de szerintem ez a roster a 7-8. helyre elég a nyáron. De ne legyen igazam és nyerjenek :)

csacsi_2.jpg

Schalke04: Egy csapat amelyre nagyon kíváncsi vagyok. Ők a tavaszi Elements, akiket 1-1-be felvásárolt a Schalke labdarúgó csapata és mögéjük rajtak egy elég komoly, a fociból átvett infrastruktúrát. A felső ösvényen a közönségkedvenc STEEEEEVE lassan belejön a játékba, Gilius még mindig nem képes csapatban játszani, Fox mindenképpen felfelé húzza majd a csapatot Eikához képest, MrRalleZ átlagos lövész, Sprattelről meg nem tudni semmit. Ettől függetlenül kíváncsi vagyok, hogy az első profi focicsapat által támogatott LCS csapat mit tud majd kihozni egy jól összerakott edzői gárdával. 

schalke_1.jpg

Giants: A spanyol csapat 3 év után megvált xPepiitől, pedig kb ő volt az egyetlen pozitívum. Igazából semmit nem tudok mondani erről a csapatról, van két új koreai játékosuk NighT és S0NSTAR személyében, de szerintem ezzel a rosterrel nem sok mindent fognak kihozni. 

Splyce: az egyetlen csapat, amelyiknek nem változott a kezdője az előző szezonhoz képest. Tavasszal ez a 8. helyre volt elég, most a nyáron is ez várható kb.

A blog erősorrendje tehát a nyárra: (de ezt már megtanultuk, hogy soha nem jön be :D):

  1. Gamers2
  2. Fnatic
  3. H2K
  4. Origen
  5. Roccat
  6. Vitality
  7. Unicorns of Love
  8. Schalke04
  9. Splyce
  10. Giants

Szerintetek?

A bejegyzés trackback címe:

https://lol-esports.blog.hu/api/trackback/id/tr248769624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Komojtalan 2016.06.02. 13:56:21

A LoL mindent előhozott az utóbbi időben miért nem lehet komolyan venni az ESportot. Egy itteni cikk hatására kezdtem el nézni/játszani a LoL -t, talán a tavaly tavaszi UOL elődöntőtől. Tavaly még csak-csak, de idén minden patch után más lett a játék, egy komoly sportban ilyen nincs. Amelyik hős tegnap jó volt, ma használhatatlan szemét és fordítva. Értem én hogy 120 hősnél nehéz a balance, meg ha valaki minden erős hőst megvett mire költse az IP -jét (még inkább a RP -jét), de azért ami idén történt enyhén szólva is túlzás. Én a tavaszi UOL bukást nem csak a dzsungelesekben látom, hanem a változásokban is. Az elején nagyon feküdt nekik a meta a végén meg nagyon nem. Lehet erre azt mondani mindenki azonos hősbázisból játszik, de azért nem mindegy kinek mi fekszik a stílusához, azt meg még sem lehet megtenni hogy minden második héten lecseréljük a csapatot.

Ezután is fogom nézni a meccseket, de ez leginkább a magyar közvetítőknek tudható be, mert sokkal szórakoztatóbb mint egy focimeccs, de leginkább felvételről. Pl. még csak most nézem a MSI döntőjét. Épp ezért most nem is lehet felelősen mondani sorrendet, rengeteg az (nekem) ismeretlen név. Persze a nagyok megint elöl végeznek majd, tavaly a G2 kivételével eltaláltam a helyezéseket, igaz őket nagyon nem :-).

Yetti13 2016.06.04. 22:49:51

G2 szerintem gyengébb lett a Mithy Zven párossal. Zven jobbnak tűnik Emperornál, de a tavaszi forma alapján Hybrid a legjobb Support most EUban. Bár a Yellowstar, Kasing és talán Hylissang ha jó champhez jut, elég erős mezőny. Ja és Kikis ebben a mezőnyben nálam simán top3ban van a saját ösvényén. Számomra meglepetés volt mennyire jól ment neki, miközben Uolban dzsungelben akkora horgony volt a végén, mint Vardags.
Uolt nagyon sajnálom, bár Fox sem volt nagy sztár, de a Diamond, Fox, Steelback hármassal nagyon jól mentek a dolgok.A gond, hogy fizuban szerintem örök utolsók, nem csoda ha Fox és Steelback s lelépett, mindenesetre reménykedem, hogy hozzák az Uol faktort.
Fnatic előnye lehet, hogy jobban összeszokik a csapat, VB részvétel meglesz nekik szerintem.
Schalke, Roccat, Vitality és szerintem még a Splyce is komoly csatát fog vívni a 4. helytől lefelé. Utóbbi csapat tavasz végére elég jó formát mutatott(magukhoz képest), kíváncsi vagyok folytatni tudják-e.
süti beállítások módosítása