Így lett egy ígéretes szezonkezdet vége a negyeddöntő
2016. április 05. írta: tronke1

Így lett egy ígéretes szezonkezdet vége a negyeddöntő

A UoL - Origen nyolcaddöntő kivesézve

A hétvégén lezajlott az európai rájátszások első köre, ahol sajnos a szívünkhöz közel álló Unicorns of Love egy meccset sem tudott nyerni, így nekik itt véget ért a tavaszi split. Nézzünk egy kicsit a mélyére a dolgoknak, hogy ez mégis miért történhetett.

uolog.jpg

A szezon kiválóan indult, Diamond rutinja tökéletesen megmutatkozott, hihetetlen nyomást gyakorolt már a játék korai szakaszától kezdve a lanekre és úgy tűnt, tökéletes a szinergia közötte és a csapat többi játékosa között. Akkor éppen Fox próbálta még felvenni a ritmust, de igazából a Viktorjával nem volt nagy baj. Aztán beütött a gebasz, ami végül igazából csak az Unikornisokon csapódott: a Diamondnak, aki egyébként orosz nemzetiségű, lejárt a 90 napos beutazási vízuma, a német kormány meg pedig az orosz-német barátságra hivatkozva, a kupac aljára tette a papírjait, szóval szerencsétlen most Oroszországban várja, hogy újra visszatérhessen.

Az UoL meg volt lőve, hiszen lényegében a csapat motorját veszítették el, és 5 nap alatt kellett találniuk valakit a helyettesítésére. Akkor jött Djoko a Challenger Series csapat Milleniumtól, 3 nap gyakorlás, 2 meccs, 1 győzelem, 1 vereség, összességében nem volt rossz. De csak kölcsönbe volt, szóval újabb rotáció, érkezett Rudy, a soloq hírhedt, high eloban állítólag toxic svéd játékos, ő három hétig volt a csapatnál, ezalatt 4 győzelem és két vereség a mérleg (összesen 9 hétből áll egyébként egy szezon), mikor szétváltak az útjaik, majd érkezett Loulex, neki legalább LCS rutinja volt. 6 meccs, 2 győzelem, 4 vereség az alapszakaszban. Igaz, azóta is ő a csapat tagja, a rájátszást is vele játszották, de sajnos túl sokat nem tudott hozzátenni a csapathoz, közel se tudott olyan nyomást helyezni az ellenfélre early game, mint Diamond, hiába ment a negyeddöntőben Amazing ellen többször is 30-40 creeppel. Ez 9 hét alatt 4 különböző jungler, 4 különböző stílussal, igazából kész csoda, hogy ilyen jól szerepeltek. 

A másik a meta változása: a szezon elején még a carry hősök domináltak (Gangplank, Fiora stb), de ahogy jöttek vissza az assassinok midre, úgy jöttek elő topra a tankok (Nautilus, Rammus, Poppy) frontlinenak, Csacsinak pedig sokkal jobban fekszenek a carry típusú hősök, ugye Irelia például a kedvenc karaktere. 

Hogy pontosan mi történt az Origen ellen, azt sose fogjuk megtudni. Ki lehet fogni rossz napot, de ez nem rossz, hanem borzalmas nap volt nem csak Csacsi, de Hylissang számára is, az eredeti unikornisok varázsa nélkül pedig kevés volt Fox egyébként egész jó játéka, illetve Steelback idei szezonban mutatott talán legjobb formája is. 1-2 teamfightot eltekintve olyan érzés volt végig, mintha fejvesztett csirkék rohangálnának a pályán, amihez ráadásul sok rossz döntés is társult, a rossz forma pedig végleg eldöntötte a meccset.

Ettől függetlenül továbbra is tartom magam ahhoz, hogy ha Csacsi és Hylissang is hozzák a tőlük megszokottat, akkor ez egy 5 meccses széria lett volna. Na de nézzük, hogy lett az 3-2-es jósolt UOL győzelemben 0-3-as égés.

A választási fázis az alábbiak szerint alakult:

Unicorns of Love Origen
G1 Ban Lulu|Azir|Jhin Ryze|Thresh|Sivir
G1 Pick Poppy|Lissandra|Nidalee|Ezreal|Braum Alistar|Gragas|Lucian|Kindred|Orianna
G2 Ban Lulu|Azir|Alistar Ryze|Thresh|Sivir
G2 Pick Lucian|Lee|Janna|Gangplank|Lissandra Poppy|Trundle|Gragas|Varus|Jhin
G3 Ban Lulu|Azir|Orianna Ryze|Thresh|Lissandra
G3 Pick Alistar|Nidalee|Lucian|Corki|Gangplank Poppy|Trundle|Lee|Sivir|LeBlanc

 

Már az elején egy fájó pontra kell tapintanunk: valószínűleg ez volt Vizicsacsi eddigi leggyengébb egyéni szereplése. Ezzel Csacsi is egyetért:

Az Origen a killek több mint egyharmadát Csacsiból szedte össze , jórészt a játék korai részében, aminek egy elég jelentős hányadát el lehetett volna kerülni.

https://gyazo.com/ec179f46b34453e8339b2e85b2626460

Egyszerűen sokszor túl sokáig maradt a lane közelében egy - egy csere után, nem megfelelő kommunikáció, vagy figyelmetlenség miatt, és az OG ezt legtöbbször ki is használta.  

https://gyazo.com/ede25c6549b7645329e344030492cbd8

A másik szokatlanul gyenge játékos Hylissang volt. Agresszív, asszertív játékosnak ismertük meg amiből nem sokat láttunk ebben a szériában - a második meccsen a Janna picktől konkrétan tarkóig szaladt a szemöldököm. Bolgár barátunk szinte soha nem szokott disengage support karaktereket játszani, világéletében Annie, Leona, Alistar, Braum, Morgana, Thresh volt a kenyere, amikkel minél több harcot lehet kezdeményezni. Ő is kényelmetlenül sokszor halt meg a meccsek alatt (ez mondjuk nem újdonság, mindig is neki volt a legmagasabb a halálozási aránya a csapatból - idén 25%) és meglehetősen kevés killbe sikerült belenyúlnia. Hylissangról is elmondható, hogy talán az eddigi leggyengébb szereplését nyújtotta. Ennél sokkal többre képes.

Beszéljünk egy kicsit arról, hogy mi volt jó a csapatban. Mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy Loulex sokkal jobbnak tűnt, mint az alatt a pár meccs alatt (6), amit a rendes szezonban láttunk. A csapat valószínűleg még mindig Diamondprox mellett működne a leghatásosabban, de Loulex látszólag kicsit jobban összecsiszolódott a többiekkel. Fox szolid volt a széria során, a harmadik, felejthető Corki meccset leszámítva. Érdekes, hogy gyakorlatilag ugyanannyi goldból dolgozik mint PoE (23% és 23,3%) és gyakorlatilag a meccsenként kioszott sebzésük is megegyezik (0,7% különbség) annak ellenére, hogy gyakorlatilag nincs átfedés a választott championok között. Fox főleg Viktort és Zedet spammelte a szezonban, míg PoE a szokásos Orianna - Syndra - Lulu dolgokat erőltette. Gyakorlatilag nincs más magyarázat, Fox valószínűleg PoE gonosz svéd ikertestvére.

A legnagyobb meglepetést viszont Steelback okozta - lehet, hogy Csacsi és Hyli lelke volt az ár, de Pierre az eddigi legjobb egyéni játékát hozta mindhárom meccsre. A lolesports.com egyenesen a legjobb európai lövésznek állította be, amit ócska viccnek tartok egy olyan ligában, amiben Forg1ven és Zven is játszik, de azt nem lehet letagadni, hogy sikeresen levetkőzte magáról a Fnaticban betöltött felmosórongy szerepet és tényleg egy erős carry játékos lett belőle a szezon végére.

A választási szakaszban sok erőforrást fordított a UOL az ex-midlanerük lefojtására. Azir és Lulu mindhárom meccsen tiltólistára került a UoL részéről - utóbbi talán azért is, mert sOAZ is szívesen elviszi, ha arról van szó. Azir és Lulu mellett már nem maradt sok mozgástér mások korlátozására, így mindig maradt pár dolog olyan dolog amivel nem tudtak mit kezedeni. Az első meccsen ez volt Mithy félelmetesen jó Alistarja. Oké, ezt bannolták a második meccsre, de így szabadon maradt Jhin és az OG hozott egy irritálóan jó Varus-Jhin poke csapatot. 

https://gyazo.com/c572cd14f39c8fe01ddc4222b0edd1a0

A harmadik meccsre kiszedték PoE Orianna pickjét is a másik két mides mellett, amire az lett a válasz, hogy az OG nem bannolta Sivirt és el is hozta előlük, PoE pedig a tarsolyában pihenő LeBlancot rántotta elő. Sivir nem véletlenül volt kitiltva az első két meccsen. Mióta megváltoztatták a "W" képességét arra, hogy a pattogó pengék is okozhatnak kritikus sebzést, drasztikusan megváltozott a hadszíntér. A játék későbbi részeiben egyszerűen nem lehet csapatharcokat vállalni ellene, mert ha van ideje pár autoattackra egyszerűen meggyilkolja a csapatot akkor is, ha történetesen a harc másik oldalán áll - ami egy kicsit vicces, ha belegondolunk abba, hogy alapesetben ő a legkisebb autoattack távolsággal rendelkező lövész.

https://gyazo.com/1b8b448a588aa0de985f1cd29ea222cb

A UoL vesztét az egyéni teljesítményeken felül épp az okozta, ami a szezon nagy részében az erősségük volt - a shotcalling. Határozatlannak tűntek, amikor pedig elszánták magukat nem a jó opciót választották a lehetőségek közül. Kicsit visszaestek a S5 UoL stílusba és mindent 5v5 harcokkal akartak megoldanimég akkor is, ha arra egy idő után nem volt lehetőség, miután az Origen szépen lassan kivéreztette őket az ösvénycserék és jól megválasztott pushok után.

Essen szó az Origenről is. A széria előtt nem igazán tudtam eldönteni ki lesz a győztes, mindkét csapat messziről világító hibákkal fejezte be a rendes szezont. PoE gondolom elég erősen izzadt azon a három meccsen amikor xPeke ült a középső székben, ezeket nem is vesztette el az Origen. Kíváncsian vártam emiatt, hogy mégis kit fognak játszatni, és kicsit meg is lepődtem, hogy a német játékos kapta meg a kezdő pozíciót.

Szerencsére lényegesen egységesebbnek tűnt a társaság, jót tett nekik a két hét, amit a készüléssel tudtak tölteni. Nem tűntek olyan olajozottnak mint xPeke mellett, de a fejlődés így is látványos volt. Nagyon tetszett az, amit PoE mondott a széria utáni interjúban: mikor megszületett a döntés, hogy xPeke is játszik pár meccset, betekintést kapott abba, hogy mégis hogy működik a csapat a spanyol veterán mellett az edzőmeccseken. PoE rájött, hogy nem megfelelően, vagy talán jobb szó az, hogy nem elégségesen kommunikált a csapattársaival, ami látszólag természetesen jön xPeke részéről, aki folyamatosan beszél a meccsek alatt. Szerintem jó látni azt, hogy egy pro játékos képes egy ilyen csak közvetetten a játékhoz kapcsolódó hibát belátni, ezen dolgozni és utána egy szériában ezt bemutatni - ez csak jót jelenthet a jövőre nézve.

sOAZ jó szokásához híven eldobott pár felesleges killt, de alapvetően erős meccsei voltak, a teleportokat is jobban időzítette Csacsinál. A második - harmadik mérkőzésen a Poppy pickkel szó szerint megállíthatatlannak tűnt, a rendes szezonban is veretlen volt vele. Most már tényleg elég sok évnyi adatunk van erről, ezért bátran ki lehet jelenteni: abból, amit sOAZ a az alapszakaszban művel egyszerűen nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, mert a szériákban, rájátszásokban szinte kivétel nélkül jobban teljesít. 

Amazing szolidnak tűnt a széria során, de egy kicsit úgy éreztem, hogy nem volt sok dolga alapvetően, a top és bot nagyon elvitte a hátán a meccset, nem volt megizzasztva. A Zven - Mithy duó ... nos, a párosnak kimondottan jó teljesítménye volt az alapszakaszban is, de mostanra egy teljesen más sebességbe kapcsoltak. Szerintem már nem nagyon lehet elvitatni Mithy elől a legjobb EU support címet, és a lövész pozícióban is fej-fej mellett megy Forg1vennel Zven.

A széria amúgy - sajnos - meglehetősen alacsony színvonalú volt. Az alapján, ahogy a UoL játszott megérdemelt volt a 3-0 Origen, de ennek ellenére nem tűnt jónak a csapat, ha a mércét a H2K, a G2 vagy akár a semmiből feltörő Fnatic szintjéhez állítjuk be. Ilyen ellenfelek ellen nem fog működni az "ALL ZERG MID" stratégia, ami olyan jól bevált itt. Ugyan még mindig ott van az xPeke ütőkártya, illetve az, hogy nagyon sok stratégiát nem kellett ezen felül mutatniuk, de erősen meglepődnék, ha sikerülne elverniük a H2K-t.

Bár az EU LCS-t ismerve úgy is Fnatic - Origen döntő lesz. És TSM - CLG Észak-Amerikában.

Az LCS forgatókönyvet nem lehet átírni.

//tronke & Hodi

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lol-esports.blog.hu/api/trackback/id/tr988568122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Komojtalan 2016.04.05. 15:10:32

Én csak hallgattam játék közben, de az is fájt. Egyetlen dolgot tudok magyarázatként az UOL tavaszi játékára és eredményességére: A hősök változása. Azért nem tartom normálisnak, hogy februárban X hős auto pick/ban, áprilisban meg a kutyát nem érdekli. Értem én, hogy alkalmazkodni kell a játékhoz, de ez olyan hogy januárban a kezezés 11 -es, áprilisban meg kifelé szabadrúgás, mint az ausztrál fociban. Ha szerencsés vagy neked kedvez a meta a rájátszásban, ha nem, így jártál.

Wag1991 2016.04.06. 16:25:58

Szerintem se hozta a uol a megfelelő formáját :( Amúgy engem igazán érdekelne egy hasonló elemzés az FNC-VIT találkozóról :D nagyon érdekelne hogy szerintetek mivel tudta az FNC megfogni az eddig azért elég jó formában lévő Vitality-t!
süti beállítások módosítása