Nem túl meggyőző az UOL új lineup-ja
2016. május 17. írta: Hodini

Nem túl meggyőző az UOL új lineup-ja

Miért nem tud fejlődni egy profi esport csapat?

Mi itt a blognál kiemelt figyelemmel kísérjük a Unicorns of Love csapatának történéseit, nem véletlenül, hiszen itt játszik az egyetlen nemzetközileg is elismert magyar League of Legends játékos, Kiss "Vizicsacsi" Tamás (illetve persze ott van Szépvölgyi "Mumus" Márió is az orosz ligában, de az ugye papíron kisebb régió). Az unikornisok mostani helyzete kísértetiesen hasonlít a tavaszi szezon előtti hetekre, hiszen most sincs se lövészük, se junglerük, se középső játékosuk, maradt a két kirobbanthatatlan játékos a csapatban: Vizicsacsi és Hylissang. Nekik kell új csapatot építeniük két héten belül. Így azonban, hogy szezonról-szezonra új csapatot kell építeni, nehéz lesz komoly eredményeket elérni.

uol_1.jpg

Az alábbi cikkben többek között azt próbáljuk megfejteni, hogy mi az oka annak, hogy egy ígéretes belépő (2015. tavasz 2. hely) után egy év alatt, papíron erősebb játékosállománnyal, nem volt képes megújulni, javulni és fejlődni a csapat és a szervezet maga. 

Törött szarvú unikornisok

Már az intő jel volt, hogy a csapat (és a szezon során kiderült, hogy európa egyik legjobb) lövésze, Steelback nem marad. Ez még érthető is, elképesztő jól játszott, nagyon sokszor vitte a többieket a vállán, várható volt, hogy sorra kapja majd az ajánlatokat. De az, hogy a kieséstől csak épphogy megmenekülő Roccathez igazoljon, mindenkit meglepett. Sokkal több pénzt nem ígérhettek neki, eredményeket is nehezen egy teljesen 0-ról épített csapattal, így én csak arra tudok gondolni, hogy azért nem volt minden fenékig tejfel az UOL háza táján.

Erre utal Fox és Loulex távozása is: Fox az Elementshez igazolt, ami papíron szintén sokkal gyengébb (igaz, most megvette őket a Schalke04 labdarúgó csapata, szóval pénz az lesz) Loulex meg nem alkotott kiemelkedőt, igaz, nem is volt sok ideje. Az UOL tavaszi szezonját a jungle-kérdés határozta meg Diamond vízumproblémái miatt 4 különböző játékossal játszották le a szezont, így nem is várhattunk túl jó eredményt tőlük. De erről ITT írtunk részletesebben. 

uol_2.jpg

Money, money, money

Szóval úgy állnak most, hogy van Csacsi és van Hylissang, belőlük és az edző, Sheepy családjának pénzéből kell új csapatot építeni, ami feltehetően apadóban van, mert nem látjuk az egyre nagyobb neveket a csapatnál. Itt álljunk meg egy pillanatra és tekintsük át egy adott esport szervezet bevételi forrásait. 

via GIPHY

1. LCS szerződés: A Riot Games minden szezonra kb 12.000 dollárt fizet játékosonként, ennyiből kell megoldani alapesetben a megélhetést, szállás, kaja, utazás, infrastruktúra stb. Ezt kapja az UOL, tiszta sor, de ez tényleg arra elég nagyjából, hogy a játékosok megéljenek több hónapon keresztül.

2. Szponzorációs pénzek: Jelenleg 3 szponzor logója található az Unikornisok Facebook borítóján, a SteelSeries, a Twitch és a GFuel. Korábban látni lehetett még HyperX-et, Razer-t, de ez édeskevés egy profi csapathoz és kötve hiszem, hogy anyagi támogatást nyújtanának, max hardver/termék. Nem véletlen amúgy, hogy azért nem nagyon keresik a szponzorok az unikornisok kegyeit, borzalmasan gyenge a csapat kommunikációja. Havonta 1 Facebook poszt, néha 1-1 tweet, ha épp szezon van, akkor összefoglaló videó az adott fordulóból, de ez így igazából semmi.

Nézzünk meg egy TSM-et, nézzünk meg egy Fnaticot: naponta jön ki friss tartalom, saját, normális weboldaluk van (nem webshop!), csupa-csupa olyan megjelenési felület, ami egy márkának fontos, hiszen ők csak azt akarják, hogy látszódjon az, hogy támogatnak egy csapatot és minél több ember találkozzon ezzel a ténnyel. Szóval marketingből elégtelen, ezen sürgősen változtatniuk kéne.

3. Streamingből származó bevételek: Itt jön képbe a Twitch szponzoráció, a streaming, na de igazából minek, mikor a csapat tagjai kb. soha nem streamelnek? Vizicsacsi április 20-án streamelt utoljára, ma május 17-e van. Az ebből származó adományok/hirdetési bevételek akár az ő, akár a csapat pénztárcáját is bővíthetnék, de nem használják ki ezt a lehetőséget. Tudom, hogy szezon közben fontosabb a gyakorlás, de a szezonnak egy hónapja vége, a következőig meg van még két hét. Szóval ebből se jön nagyon pénz.

4. Befektetői pénzek: Meg nem erősített pletykák, bár inkább kész tények szerint az UOL-t egyetlen ember pénzeli: az edző, Sheepy családja, nem véletlenül, hiszen ő a csapat (egyik) alapítója. Korábban jungler volt, most menedzselni próbálja a csapatot. Azt nem tudni, hogy ebből mennyi pénzt kapnak az unikornisok, nem tudni, de egy család pénztárcája is véges, ők mégsem egy Schalke. 

5. Merchandize: Fogalmam sincs, mennyit keres ebből az UOL, de hogy nem reklámozzák túl azt, hogy vegyél unikornisos pulcsit, az is biztos :(

Ha nincs pénz, nincs fejlődés és nincs jó játékos sem, ez sajnos ilyen egyszerű képlet. De hiányzik a tartalom, hiányzik a marketing, kevés a háttércsapat, Sheepy és Khagneur lényegében ketten viszik a csapat minden teendőjét, arról pedig nincs információnk, hogy milyen lehet házon belül a légkör, mi alapján választanak új csapattagokat, ki(k)é a végső döntés stb. 

20786320095_ed2b791904_h.jpg

HyperX all the way...

Ha én lennék az Unicorns of Love marketing managere, biztos változtatnék pár dolgon:

- Kötelezővé tenném minden játékos, de főleg a csapat közösségi média oldalán a heti legalább 3-4 posztot/tweetet. A rajongók szeretik nyomon követni, hogy mi történik a kedvenceikkel. Ha van sok szurkoló és van social media aktivitás, már plusz pont a befektetők/szponzorok szemében

- Sokkal (!) több streaming: Ha épp nem scrim, hanem soloQ gyakorlás van, kb. két kattintás felcsapni a streamet, szintén extra hirdetési felület/megjelenési lehetőség a szponzoroknak.

- Végtelen videós kontent: egyetlen összehasonlító példát hoznék: az H2K egyidőben kezdte az unikornisokkal az LCS szereplést, tessék átnézni az ő oldalukra, hol tartanak, most indítottak videós sorozatot. De csak annyit mondok: TSM Legends, FNC Life of Legends, C9 Genesis. Sajnos a profizmussal, esport celebritással ez jár: meg kell mutatni magunkat, hogy élünk, mit csinálunk, mit érzünk. Mint egy valóságshow, csak itt nem 24/7 megy a kamera. A Fnatic pl. gyakornokokat alkalmaztat a saját tartalomgyártására, jelképes összegért. És most emlékezzünk meg az UOL zseniális Origen House Tour koppintásáról egy pillanat erejéig :( Halljátok a nép szavát: még több ilyet szeretnénk!

Nem egy rajongó a fél kezét odaadná, csak hogy részese lehessen egy profi esport csapat mindennapjainak, hogy betekintést nyerjen a kompetitív szcénába, nem is értem, hogy ez miért nincs kihasználva. Hozzáteszem, nem látok bele a csapat életébe, belső szemmel valószínűleg még több lehetőség adódna.

Megérkezett az importáru

Az ESPN forrásai szerint megvan az unikornisok új kezdőcsapata, amely most így néz ki:

TOP - Vizicsacsi

Jungle - Move: A Gravity korábbi junglere igazából egész jó választás, nem játszott rosszul tavaly a csapatban, ráadásul a srácnak van kínai tapasztalata is, mivel az EDG színeiben volt ismert korábban. Ő mindenképpen felfelé húzza majd a csapatot remélhetőleg, a tavaszi szezon elején Diamond hihetetlenül sokat segített a csapaton, meg is látszott az eredményeken.

move.png

Forrás: Riot Games

Mid: Exileh: Egy Challenger Seriesből ismert arc, aki korábban a NiP és a Mysterious Monkeys színeiben játszott, de sokat elmond a csapat anyagi helyzetéről, hogy nem tudták leszerződtetni a Giants korábbi és egyébként kiváló midesét, xPepiit. 

/Update: kikerült egy friss tweet arról, hogy xPepii az H2K háza táján kóborol, ahol egyébként van mides Ryu személyében. Sokat elmondana az uolról, ha Pepi inkább elmenne cserének/

ADC: Veritas: A koreai srác Move-hoz hasonlóan szintén inaktív 2015 nyara óta. Először az óceániai ligában játszott, majd kipróbálta magát az NA Challenger Seriesben, de egyik se volt az igazi, komolyabb tapasztalata sajnos nincs, ez pedig bőven aggodalomra adhat okot azoknak, akik már a kezdetektől figyelemmel kísérik a csapatot. Vardagson nagyon sok meccs ment el, ezzel szemben tavasszal Steelback miatt nagyon sok meccset nyert a csapat. Szóval nagy lesz a teher rajta.

Support: Hylissang

Bár még nem hivatalos, ebből azért nagyjából következtethető, hogy elég szűkös az unikornisok anyagi helyzete, én nem is számítok sok jóra tőlük a nyári szezonban, ettől függetlenül persze drukkolok Csacsinak és az egész csapatnak. De talán el kellene kezdeni gondolkoznia azon is, hogy esetleg ő nézzen más csapat után.

Tavasszal Európa 3 legjobb toposa között volt Cabochard és Odoamne mellett, van már másfél év profi rutinja és a fejlődés szempontjából is jót tenne neki egy komolyabb csapat. Ha mondjuk sOAZ az év végén visszavonulna... :)

A bejegyzés trackback címe:

https://lol-esports.blog.hu/api/trackback/id/tr698720148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Komojtalan 2016.05.17. 10:17:09

Egy pontosítás: Szerintem Mumus is a világ elithez tartozik. Jó, "csak" Orosz liga, de másodikok lettek ott. A lényegi résszel egyet értek, el kell tudni adni egy ilyen csapatot, a RIOT csak az alapokat biztosítja, a többit a tulajnak kell megkeresni.

kHz33 2016.05.17. 16:15:02

kell majd az a #csacsicarry... egyébként nincs eltemetve a csapat, move tehetséges jungler, veritas-t meg exileh-t nem láttam még játszani.
anyagiakról nem tudok nyilatkozni, de valamit kéne csinálni hogy ne legyen az, hogy ne tudják fizetni a játékosokat
süti beállítások módosítása