EU LCS 2016 - A legesélyesebb csapatok a tavaszi szezonban
2016. január 02. írta: Hodini

EU LCS 2016 - A legesélyesebb csapatok a tavaszi szezonban

Január 2-án 23:59 órakor lezárul az európai átigazolási piac, a csapatoknak eddig a pontig kell bemutatniuk a tavaszi szezonban játszó kezdőcsapatukat. Ez igazából már meg is történt, így ha ma éjfélig nem történik valami bődületes csoda, akkor az alábbi cikk egy relatíve hiteles képet fest majd a 14-én kezdődő tavaszi bajnokság erőviszonyairól. Erősorrendben megyek, a legjobbal kezdem.

1. Origen (sOAZ, Amazing, PoE/xPeke, Niels, Mithy): Egy évvel ezelőtt még csak a B ligában futottak, aztán a nyári szezonban már csak alig maradtak el a végső győzelemtől, a rájátszás döntőjében 3-2-re maradtak alul az addig veretlen Fnaticcal szemben. Aztán jött a vb és a halálcsoport, ahol mindenki csoportutolsóként könyvelte el őket, ehhez képest a koreai kt Rolster mögött simán továbbmentek csoportmásodikként, sőt, egészen az elődöntőig vitték, ahol a későbbi világbajnok SKT állította meg őket. Az Origen az egyetlen csapat, amelyik az alaprosterén szinte egyáltalán nem változtatott, egyedül a középső ösvény bővült egy játékossal, a veterán xPeke mellé érkezett kedvenc unikornisainktól PowerOfEvil, szerintem pedig ezzel csak még erősebb lett a csapat, nem látom, hogy bárki is meg tudná őket fogni tavasszal.

poe_xpeke.jpg

2. Vitality (Cabochard, Shook, Nukeduck, Hjarnan, KaSing): Az orosz Gambit Gaminget felvásárló Vitality ütős kis kezdőt rakott össze az idei évre. Cabochard sOAZ után talán a legjobb topos Európában, igaz, a Gambit idáig arra építette a játékát, hogy a jungler az első 15 percben kb. csak neki segített, hogy aztán ő lehozza egyedül a meccset. Nukeduck a Roccatnél nem tudott kiteljesedni, de most, hogy Cabochardra talán nem kell annyit figyelni, több segítséget kaphat ő is a középső ösvényen, előnyben pedig nevetve képest egymaga megnyerni bármilyen meccset. Hjarnan és KaSing már nem ismeretlenek egymás előtt, hiszen az előző évet és együtt töltötték, csak éppen az H2K-nél, így a botlane elég stabil lesz, én azt mondanám, hogy kényelmesen beférnek a top3-ba az egyéni képességeik alapján. Aztán meglátjuk, hogy mennyire képesek csapatban játszani.

3. H2K (Odoamne, Jankos, Ryu, Forg1ven, Vander): Nagyon nehéz megmondani, hogy mire lesz képes idén az H2K. A külföldi sajtó egyöntetűen a top2-be várja az Origen mellé, szerintem viszont se Vander, se Jankos nem akkora nevek, hogy ott legyenek a legjobbak között. Ez a csapat megint inkább egy (talán 2) emberre épít, de főleg a sztárlövészre Forg1venre. Kérdés, hogy a görög ágyúnak mennyi puskapora maradt, hiszen már egy ideje azon gondolkozik, hogy inkább máshol próbál szerencsét, az LCS-t is úgy vállalta, hogy adott magának még egy évet, hogy majd meglátja, hogy megy. Persze a csapattól biztos megfelelő figyelmet kap majd, Pr0lly továbbra is az egyik legjobb edző Európában, de én maximum a 3. helyre sorolnám őket.

4. Fnatic (Gamsu, Spirit, Febiven, Rekkles, NoxiaK): Én már semmit se merek mondani a Fnaticról. Pontosan egy évvel ezelőtt 4 embert cseréltek le a 2014-es, egyébként igen eredményes kezdőcsapatukból, az ismeretlennek tűnő nevek hallatán pedig mindenki elásta őket, aztán nyáron történelmet írtak a veretlen bajnoki szezonjukkal. Ráadásul a háromból két ász, Febiven és Rekkles még mindig a csapatot erősíti, kellő hátszéllel pedig még mindig beleférhetnek a top3-ba. Az igazi kérdés az, hogy Noxiak mennyire tudja majd a mentort és egyben a világ egyik legjobb támogatóját, Yellowstart pótolni. Én kicsit bizonytalan vagyok velük kapcsolatban, tavasszal még biztosan, ezért 4. helynél nem tippelném őket előbbre, az alábbi videóban is látszik, hogy helyenként még nagyon nincs meg az összhang.

5. Unicorns of Love (Vizicsacsi, Diamond, Fox, Steelback, Hylissang): Az unikornisok novemberben San Joséban gyorsan kiestek, de azért volt néhány jó megmozdulásuk, ami bizalomra adhat okot. Közben pedig erősítettek jungle pozícióban, Diamond több éves rutinja biztos, hogy sokat fog segíteni a csapaton. Ahogy az is biztos, hogy Vizicsacsinak fel kell vállalnia a carry szerepet, mert se Fox, se Steelback nem akkora ászok (most még, aztán majd meglátjuk), hogy lehozzák a meccset. Ha Csacsi megfelelő figyelmet kap és ő lesz az idei tavasz Hunija, akkor szerintem a Top 5-be simán beférhetnek. Ami külön tetszik náluk, hogy mind hangsúlyozták, lehet, hogy nem a legjobb játékosokat szerződtetik, de sokkal fontosabb nekik a megfelelő összhang, ami idáig hiányzott (Kikis se véletlenül lécelt le tavaly a szezon közepén). 

12362929_460071744184360_5495265640852755116_o.jpg

6. Gamers2 (Kikis, Trick, Perkz, Emperor, Hybrid): Na innentől nehéz megmondani a további sorrendet, a G2 azonban még beférhet a rájátszásba. Kikisnek és Emperornak már van LCS rutinja, ami viszont nehezíti majd a dolgukat, azok a nyelvi akadályok, hiszen Emperor és Trick is koreai játékosok és nem nagy az esélye annak, hogy jól beszélik az angolt. Kikis pedig idáig jungleben játszott, csupán néhány napja, hogy átváltott topra, így a rutintalanság az első néhány meccsen biztos ki fog ütközni. Aki még lendíthet a G2 szekerén, az Perkz, állítólag ő az új mides üdvöske, meglátjuk, hogy mit tud felmutatni. Ha erős is a lineup, akkor is inkább csak a nyártól számítok komolyabb performanszra tőlük, persze csak ha nem esnek ki vagy szét.

7. Giants (Atombomben, K0u, Pepiinero, Adryh, Godfred): Számomra a Giants mindig is egy ki-ki csapat volt, akiknek vagy nagyon jó, vagy nagyon rossz meccseik vannak. Pepiinero abszolút húzóember a csapatban, az új jungler, K0u pedig már 2-3 éve a topcsapatok környékén mozog, szóval nem lesz neki ismeretlen a feeling. Atombombenről nem tudok semmit, de ha legalább két meta hőst (nem csak Jaxet) bannolni kell ellene, akkor biztos, hogy jobb lesz, mint Werlyb. Pont a ki-ki csapat miatt tennén őket 7. helyre - se nem rájátszás, se nem kiesés.

8. Roccat (Fredy122, Airwaks, Betsy, Jebus, GosuPepper): Talán az egyik legrosszabbul járt csapat az átigazolási szezonban. Az összes jó játékosukat elhappolták és nem tudták megfelelően pótolni a megüresedett helyeket. Jankos és Vander az H2K-nél, Nukeduck a Vitalitynél kötött ki, Steve és Mrrallez pedig az Elementsnél. Az újak közül egyedül talán Betsyt emelném ki, a Gambit ex-midesének volt néhány szép megmozdulása tavalyról. Jebus és Gosu átlagosok, Fredy és Airwaks inkább átlag alatti játékosok, nagyjából ezt is várom a Roccattől, már az is meglepetés lenne ha nem kellene a bentmaradásért játszaniuk - sajnos.

9. Splyce (Wunderwear, Trashy, Sencux, Kobbe, Nisbeth): A Challenger Seriesből feljutott csapat, akikről konkrétan semmit nem tudok. Ők a korábbi Dignitas EU, csak a Dignek el kellett adnia a csapatot, így lett Follow Esports majd átnevezve a mostani név. Régóta együtt vannak, egyedül Trashy új a csapatban, így az összhanggal nem lesz gond, Az egyébként csak dánokból álló csapat játékosai egyénileg kimagaslóan tehetségesek és amíg Brokenshard volt az edzőjük, gyakorlatilag az elég volt a győzelmeik nagy részéhez, hogy jól helyezkedtek a pályán. Sencux pedig állítólag az új Febiven, de majd meglátjuk, én túl sok esélyt nem adnék nekik, de hát tavaly is ezt mondtuk a Fnaticra...

10. Elements (Steve, Gilius, Eika, Mrrallez, Promisq): Ha van csapat, amelyik szarul járt az elmúlt 3-4 hónapban, az az Elements. Az idáig Froggen köré épített csapat Froggen távozásával teljesen szétesett (Froggen egyébként 99% hogy Észak-Amerikában, az Echo Foxnál folytatja), a roster pedig csak a napokban lett bejelentve, így valszeg gyakorolni se volt sok idejük, ők lesznek az a csapat, akibe mindenki bele fog rúgni - kétszer is. Kár, pedig Steve ígéretes játékosnak tűnt és ha valaki megnevelné végre Giliust, belőle is egy egész jó jungler válhatna.

A bejegyzés trackback címe:

https://lol-esports.blog.hu/api/trackback/id/tr138227198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Komojtalan 2016.01.02. 22:08:23

Ahogy a kölni versenyt elnéztem ez az évad nem a középső ösvényesekről fog szólni, tehát hiába van valakinek egy (két) jó, nem jelent semmit, sokkal fontosabb lett a lövész pozíció. Annyira felgyorsult a játék, hogy ha 3 tárgyat tudnak venni az már maga a csoda, épp ezért nem sok ganket várok rájuk, főleg mert az assist sem ér annyit. A Hírnök miatt fentre is több figyelem irányulhat, sárkány nem sokat ér most. Tippem: Origen, Fnatic, H2K. UOL -tól félek, szerintem nem jól erősítettek, inkább a bent maradásért fognak játszani.

Vulpes 2016.01.03. 12:54:00

@Komojtalan: Szerintem ne sokat vonj le abból a versenyből, az csak erőfelmérés volt, senki sem adott bele mindent.
Lövészek szépen lassan vesztenek a dominanciából. Szerintem sokkal nagyobb a hangsúly az assassineken. Főleg, ha behozzák az emlegetett új assassin itemet (ami ad AD-t meg Zed ultihoz hasonló passzívot), akkor egyértelműen asssassin meta jön majd be.
A Hírnök egyelőre nem ér olyan nagyon sokat. Ha az ellenfélnek jó a waveclearje, akkor kb még rosszabúl is jössz ki, mert a hírnök ölésére szánt idő alatt az ellenfeled még farm előnyhöz is kerülhetett, míg te nem feltétlen fogsz tudni tornyot vinni (arra a buffra várok majd egy erősítést).

Szerintem marad a Fnatic első hely, habár idén már küzdeni fognak érte. Aztán OG és H2K.
UOL-nak mindenképp kellett a frissítés. Korábbi felállás miatt maradtak volna mid focusban, ami már nem a legjobb stratégia. Egyébként is egészségesebb taktika, ha van egy közepesen erős átlag kis szórással, mint magasabb átlag, nagy szórással (Poe egyik legjobb mides, Vardags egyik legrosszabb adc). Az 5. hely kb várható tőlük.
süti beállítások módosítása