LoL vb csoportok - így látjuk mi
2015. szeptember 14. írta: Hodini

LoL vb csoportok - így látjuk mi

Szombat este kisorsolták az idei League of Legends világbajnokság csoportjait. Nem kevés meglepetés, elképesztő párharcok várhatóak egyéni és csapatszinten is már a csoportkörökben, szóval nem fogunk unatkozni. Nézzük a csoportokat és hozzájuk a szerkesztői reakciókat.

worlds2.png

A csoport: CLG, yoe Flash Wolves, KOO Tigers, Pain Gaming

Az A csoport egyértelműen a legkönnyebb, ennek ellenére bármi megtörténhet, a csapatok közel azonos képességűek. Jogosan érezheti mind a négyük, hogy továbbmehetnek.

Észak-Amerika első kalapjából érkező CLG viszont nehéz helyzetbe került. Junglerük, Xmithie, aki filippínó származású, vízum problémák miatt nem vehet részt az Európában tartott világbajnokságon. Helyette az amúgy super-subként tartott mid laner, HuHi ugrik be. Érdekes. Remény azonban még maradt bőven, a CLG mind három laneről veszélyes lehet.

Az LMS-ből érkező tajvani yoe Flash Wolves is egyértelműen a továbbjutást célozza majd meg. Az ahq mögött kvalifikáló gárda rendelkezik nemzetközi tapasztalattal, az IEM katowicei tornáján megfogták az akkor még formában lévő Cloud 9-t és az SK Gaminget is. Kíváncsian várom őket. Az assassin hősök pedig megint egyre népszerűbbek, ami kedvez az agresszívabb ázsiai csapatoknak. Karsa-ra és Maple-re érdemes lesz odafigyelni.

A KOO Tigers másodikként jutott ki Koreából a vb-re, championship pontjaiknak köszönhetően. Ebből a csoportból szerintem kötelező kijutniuk. Nem hiszem, hogy megfogja őket akárki is a csoportból, az viszont komoly problémát okozhat, hogy sokszor elvesztik a fejüket a tigrisek, ha nem úgy mennek a dolgaik ahogy ők azt előzetesen eltervezték. Azért a Rush Hour – GorillA, Pray 2v2 izgalmas lesz.

Végül, de nem utolsó sorban a brazil Pain Gaming egészíti ki az A csoportot. Semmiképpen nem szabad lebecsülni őket, az eddigi talán legerősebb szabadkártyás csapat a világbajnokságok történetében. BrTT (adc) és Kami (mid) ugyan nem a leghangzatosabb nevek, de rendkívül tehetséges játékosok, akiknek ha kijön a lépés komoly fejtörést okozhatnak akár a nagyoknak is.

A végső sorrend valami ilyesmi lesz szerintem:

 

1. KOO Tigers 2. Counter Logic Gaming 3. yoe Flash Wolves 4. Pain Gaming

 

tragg

 

 

 

B csoport: Fnatic, iG, ahq, Cloud 9

Személy szerint nagyon kíváncsi vagyok erre a csoportra. A Fnatic tuti továbbjutónak mondható, amennyiben ki tudják javítani az early game hibáikat. Az viszont biztos, hogy Febivent meg fogja izzasztani Westdoor és Rookie a középső ösvényen, Incarnationről nem is beszélve. Bár Amerikában játszik, mivel dán, nem áll távol tőle az európai stílus. Mivel személyes kedvencem a C9 a gödör ellenére is, amiből próbálnak kimászni, nagyjából csoda kéne ahhoz, hogy akár csak a külföldi sajtóban egyébként agyonhájpolt ahq-t (mondjuk nem teljesen értem a hype miértjét, minden évben ott van körülöttük a médiabuzz, mégsem értek el eddig soha komolyabb eredményt) tényleg legyőzzék. De ha valaki képest egy vb-n villantani, az Hai karmester. Ha továbbjut a C9 a csoportból, Hainak szobrot emelnek, ebben biztos vagyok.

hai.jpg

A csoportelsőségről ugyanakkor valószínűleg az iG és a Fnatic párharca fog dönteni. Kakao és Rookie koreai nevelések a KT-ből, a felső ösvényen Zzitai pedig előszeretettel játszik carry hősöket is, csak úgy, mint Huni a Fnaticból, így fontos szerepet kapnak majd a junglerek, ki tudja nagyobb előnyhöz juttatni a saját toposát. Reignover teljesítménye ingadozott nyáron, hol a hátán vitte a csapatot Olaffal, hol eltűnt a csapatban, most azonban kötelezően brillíroznia kell. Kíváncsi vagyok, hogy az új metához hogy fog tudni alkalmazkodni. Az alsó ösvényen Kid régen villogott, most talán kevésbé, azt kötelezően hoznia kell a Fnaticnak. Ahogy az SKT edzője is nyilatkozta: Európa és Kína sokkal jobban tudja alakítani a metát, az új peccs meg gyakorlatilag borít majd mindent, így aki előbb alkalmazkodik, az nyer.

Az én tippem a csoportra:

1. Fnatic, 2. iG, 3. ahq, 4. Cloud9

Hodi

C csoport: 

A legutóbbi világverseny két döntőse egy csoportba került, így ha másért nem, már ezért érdemes lesz bekapcsolni a streamet a C csoport meccsei alatt. Az SKT botladozását már mindenki elfelejtette, Fakerék újra magabiztos játékkal nyerték meg az LCK legutóbbi kiírását. Kérdés, hogy nem sikerült e túl hamar a formaidőzítés?

Az EDG csak a Regional Finals során jutott be az év végi küzdelmekre, ami azért egy picit meglepő. A tavaszi LPL és az azt követő MSI győzelem után mitha nem vették volna annyira komolyan a játékot Defték. A rájátszásba simán bejutottak, de a jelentések szerint betegen játszott a fél csapat, ezért is a gyengébb eredmény. A Regionals során aztán már megmutatták ki az úr a háznál: legnagyobb ellenfelüket, az IG-t könyörtelenül alsó ágra tették, és jutottak ki a vb-re.

Valljuk be, a H2K-nak nem sok keresni valója van az ellenfél neveit látva. Habár Pr0lly és Ryu megegyezett, hogy ha az SKT-vel összekerülnek, akkor láthatunk egy Zed instalockot, de ezen kívül sok vizet nem fognak zavarni. Európában is rendre bizonytalanok voltak a nyár során, sok meccset csak nehézségek árán tudtak befejezni, ami egy kínai/koreai óriás ellen nem elég. Tisztes helytállást, és szervezettebb csapatjátékot várok tőlük.

A Bangkok Titans számomra fekete ló, azonban nem hinném, hogy a nagyokat meg tudnák szorongatni. Már azt is meglepetésnek venném, ha a H2K-val egy szoros meccset játszanának.

A sorrend nálam így néz ki: SKT, EDG, H2K, BT

sundii

D csoport: LGD, KT, TSM, OG

A TSM játékosainak tavaly megérte annyi szűzlányt áldozni, összejött nekik az egyetlen csoport koreai csapat nélkül. Idén valamit elronthattak a démoni inkantációk közben, mivel sikerült magukat a de facto halálcsoportba ejteniük és a CLG csapata kapta meg az áldást (ami idén a "leggyengébb" koreai csapatot jelenti).

A viccet félretéve: ez egy érdekes csoport lesz, a TSM kivételével csupa agresszív társasággal. A legvalószínűbb eredmény szerint az LGD és a KT jut tovább. Esetleg, esetleg történhet valami csoda, és az Origen átkaparja magát az LGD mellett.

A fej-fej melletti dolgok tekintetében is izgalmas keveréket kaptunk: lesz négy rettentően erős toplaner (Soaz, Ssumday, Acorn/Flame ... és szegény Dyrus, akit előre is őszintén sajnálok, láthattuk, mit kapott az MSI-n)  valamint a midlane felhozatal sem utolsó (xPeke, GODV, Nagne, Bjergsen). Bot lanek terén is lehetnek villanások, pláne Imp és Pyl valamint az Origenes srácok részéről, mindkét duó agresszív stílust képvisel, amin teljes meccsek is eldőlhetnek egyes esetekben.

A jungle pozíció viszont elég siralmas ebben a csoportban, bármilyen jók is a csapatok - könnyen előfordulhat, hogy Amazing lesz a csoport legjobban szereplő junglere. TBQ az LPL rájátszás kivételével igencsak halovány volt mindig is, Score pedig ugyan elég agresszív, mohó stílust képvisel, egy ravaszabb róka ezt könnyen képes büntetni. Santorin igazából Bjergsen harmadik Summoner spellje, kiszámítható, de egységes színvonalat képvisel.

Reálisan tekintve az LGD szerintem nem fog meccset veszíteni, a TSM pedig nem fog meccset nyerni. Én olyan 80% esélyt adok arra, hogy a KT lesz a második seed, tökéletes csillagálláskor és még több szűzlány áldozása esetén van egy holdsugárnyi esély arra, hogy az Origen valahogy beszuszakolja magát a második helyre.

Szóval: LGD > KT > OG > TSM

tronke

A bejegyzés trackback címe:

https://lol-esports.blog.hu/api/trackback/id/tr367785698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Komojtalan 2015.09.14. 09:39:11

Ezt a munkavállalási vízum dolgot nem értem igazán. Már a TDK -nál sem igazán értettem mit lehet ennyit szenvedni vele, de az USA. A RIOT ennyire gyenge? Egy sportolónál napok alatt el lehet intézni, van tuti munkahely, nem is akar letelepedni, stb ... A másik hogy megy turistaként és majd más jogcímen kapja a pénzt, vagy akármi. Sajnos magyarul csak EU és USA stream megy ezért őket ismerem, de látom hogy nektek is az a véleményetek hogy az USA -ban nagyon gyengén játszanak. Én még a CLG -ben sem lennék biztos hogy tovább jut, nem engedik elérni addig a meccset amit megszoktak, ha meg nem a saját játékukat játssza valaki akkor sokkal gyengébb.

sundii 2015.09.14. 12:38:47

A CLG kérdésen mi is sokat beszélgettünk belül. A személyes véleményem egyezik a tiéddel - szerintem sem mennek tovább még a csoportból sem.

IG Fanboy 2015.09.14. 17:47:58

Kiváncsi vagyok tronke véleményére a B csoporttal kapcsolatban. A Group Draw Show-n elég kétségesre mondták a Fnatic továbbjutását is nemhogy a csoport elsőséget ami szerintem is csak akkor következhet be ha az IG rossz napot fog ki. ahq és az IG is abban erős amiben a Fnatic gyenge. "így fontos szerepet kapnak majd a junglerek, ki tudja nagyobb előnyhöz juttatni a saját toposát. Reignover teljesítménye ingadozott nyáron" ez után nem tudom miért került első helyre a Fnatic, saját véleményünknek mondunk ellent. A Fnatic bot lane-jét sem mondanám kifelyezetten erősnek, max Eu-ban. Remélem az ahq is veri a Fnaticot mert ők vannak iszonyatosan túlhypeolva csak mert kiemelkednek egy irtózatosan gyenge bajnokságban. És igen, szerintem az eu lcs a leggyengébb a 4 nagy bajnokság közül mert na-ban 5 csapat van aminek ugyan a fnatic ellen nincs esélye de 2. helyezettnél rosszab nem lenne az biztos.

tronke1 2015.09.14. 20:51:29

@IG Fanboy:
Szia!
Én első helyre raktam fejben a Fnaticot, másodikra az iG-t, de csak szimplán azért, mert az iG teljesítménye elég kiszámíthatatlan, a Fnatic meg pont ennek az ellentéte. Ha ugyanazt a szintet hozzák mint a regional qualifieren, akkor egyértelműen ők (iG) a csoportelsők.

Az AHQ szerintem pont nem annyira erős párosítás a Fnatic ellen - az ahq taktika kicsit pongyolán megfogalmazva az, hogy Westdoor irgalmatlan terhet rak az enemy midlanerre (gyak. csak high pressure dolgokat/assassinokat játszik), miközben Mountain elindítja a botlanet, és Ziv cc tankokat/splitpushereket játszik.
Febiven és Huni szerintem képesek állni a sarat, valamint Reignovert sem sorolnám Mountain alá, bár tényleg nem a legjobb jungler.

Erős csapat az AHQ, és az MSI-on sikerült is elverniük a Fnaticot, de szerintem ezt a Rekkles-féle csapatot már nem tudják a botlanenél fogva végighúzni a porban, lényegesebben erősek mint a Steelback lineup. Tavasszal soha nem láttunk olyat, hogy ha Huni/Febi teljesen átmegy derpmodeba akkor Steelback hozza le a meccset, míg Rekklesnél azért bőven volt ilyen.
Ha valami konkrétat kéne mondanom az AHQ-ról, szerintem olyan 25% az esély arra, hogy továbbjutnak. Ami nem sok, de a lehetőség egyértelműen ott van.
süti beállítások módosítása