Kína > Korea: így áll most a világ LoL e-sportban
2015. május 12. írta: sundii

Kína > Korea: így áll most a világ LoL e-sportban

04a7a7d94317bdc06c415f7ba158e012.jpg

A Riot hagyományt szeretne teremteni a Mid-Season Invitational (MSI) "mini-világbajnoksággal", ami League of Legends tavaszi és nyári bajnoki szezonja közötti űrt hivatott betölteni. A torna, mint a neve is utal rá, meghívásos, az öt régió legjobbjait, valamint a szabadkártyás bajnokság győztesét láthatjuk megmérkőzni egymással. A rövid ismertető után nézzük, mi történt 2015-ben az első MSI-n, a floridai Tallahassee-ben.

A torna előtt

A versenyt megelőzően mindenki Korea bajnokát, az SK Telecomot tartotta a legesélyesebb csapatnak, aki nagy csatában lehet az első helyért Kína legjobbjával, az Edward Gaminggel. Amerika házigazdaként nagyon bízott a Team Solomid csapatában, Európát - talán mondhatom - szokás szerint leírták a többi régióval egyetemben. Beharangozónkban mi is SKT, EDG, TSM, Fnatic sorrendet jósoltunk (Hodi az SKT-t, jómagam az EDG-t tettem első helyre).

Első nap

Már az első nap elhallgattatta a kétkedőket az Fnatic, amikor a nyitó mérkőzésen meglehetősen simán verte a TSM csapatát. Bjergsenéknek momentumuk alig volt a játék alatt. Dyrust szokás szerint magára hagyták csapattársai, amit innentől kezdve minden csapat köszönte szépen és élt a lehetőséggel.

A Besiktas nem meglepő módon 26 perc alatt kapott ki  Fakeréktől, erre a meccsre több szót nem is érdemes pazarolni. Talán az egyetlen vicces jelenet a játék elején történt, mikor az SKT születésnapos sztárjára egyszerre négyen ugrottak rá ezzel biztosítva a törököknek a first bloodot.

Korea legjobbjai után az EDG is bemutatkozott az AHQ ellen. Meglepő módon a találkozó meglehetősen szoros volt a végéig, a tajvani srácok jelezték, hogy őket bizony nem szabad leírni. Döntő pillanatban azonban Koro1 kiemelkedett társai közül és biztosította csapatának a győzelmet.

A TSM a Besiktas csapatával mérkőzött meg a játéknap negyedik meccsén, ahol aránylag simán bezsebelték első győzelmüket Bjergsenék. Itt még senki nem gondolta, hogy ez lesz az utolsó nekik a tornán, habár az analyst desknél szó érte a ház elejét.

Az első igazi meglepetés a Fnatic - AHQ találkozón született, ahol Huni sem volt elég az európai győzelemhez. Westdoor ellen nem bannolták egyik kedvenc hősét (Fizzt), aki kihasználva a lehetőséget, hátán vitte a csapatot a 31 perces vérfürdőn.

A nap legjobban várt meccse (nem számítva az NA vs EU rivalizálást) a Távol-Kelet két kiemelkedő csapatának találkozása volt. Személy szerint csalódtam: az EDG egyrészt borzasztó kompozícióval állt elő (nem volt gyakorlatilag hősük, aki sebezte volna az SKT-t), másrészt az SKT edzője, kkOma óvta szupersztárját PawN-tól, így középen ez alkalommal Easyhoon játszott. Az EDG ezen túl szerintem a pickjeit is rejteni akarta koreai riválisukkal szemben számítva arra, hogy az egyenes kieséses szakaszban újra összekerülnek. Az SKT nyert végül egy elég kiegyensúlyozatlan meccsen.

Az AHQ megverte a Besiktas csapatát, így pozitív mérleggel (2-1) zárta az első napot - mindenkit meglepve ezzel.

A csütörtök megkoronázása a TSM - SKT meccs lehetett volna, ha az amerikai csapat az IEM-en mutatott formájából bármit is át tudott volna adaptálni az MSI-re. Nem így történt, Fakerék simán behúzták a találkozót. A kedvenc jelenetünk az összecsapásról Wolf megmozdulása, aki a Dragon-pitbe menekülni akaró Santorint tessékeli vissza a fal másik oldalára.

Második nap

A péntek első meccse, a Fnatic-EDG Deftről szólt. A koreai ADC nemes egyszerűséggel átgázolt (15/1/10) Huniékon. A kínai csapat nem engedhetett meg magának még egy vereséget, miután az első napot 1-1-el zárta, ez meg is látszott a srácokon. Egy percig nem volt kérdéses, melyik csapat győz.

Az AHQ ezt követően verte be az utolsó szöget a Team Solomid csapatának koporsójába. Westdoor újra kiemelkedően játszott (3/0/10), míg Bjergsen megint csalódást keltően. Nagyon nem fekszik neki úgy látszik, hogy a nem húzó hősökkel játszatja csapata. Ezzel az eredménnyel gyakorlatilag ki is estek a tornáról.

Szegény Besiktas begyűjtötte negyedik vereségét is az EDG ellen. Deft újfent bizonyította, nem hiába tartják a világ legjobb AD Carryjének, 14/2/6-os statisztikájával újfent hátán vitte a csapatot.

A Fnatic - SKT mérkőzésről szerintem senki nem gondolta volna, hogy ilyen szoros lesz. Fakerék konstans futottak az eredmény után. A 30. perc környékén volt, hogy az európai csapat 15 killel vezetett, mégsem tudták behúzni nevük mellé a győzelmet. Ekkorra mindkét csapat már biztosan továbbjutónak érezhette magát, ez is benne lehetett a meglehetősen sok killt hozó összecsapásban. Fontos megjegyezni, hogy szokatlan módon több bugot is észlelhettünk a meccsen, amit először csak a streamnek tudtunk be, aztán később kiderült, hogy nem csak erről volt szó. Bang visszaugrása a falon volt az egyik, míg a másik Reignover furcsa manővere:

A meccset végül nem játszották újra, a sorsdöntő teamfight behúzásával pedig az SKT bebiztosította magának a győzelmet.

Bevallom, a TSM-EDG meccset nem néztem vissza, mivel egyértelműen nem változtatott semmit az eredmény a továbbjutás sorrendjén. A csapatok is így állhattak hozzá a dologhoz, mert Lustboy Bardot játszott, aminek meg is lett az eredménye.

A napot az AQH - SKT-vel zárjuk, ahol a tajvani csapat megint megszorongatta ellenfele bajszát. Végig előnyből azonban nem sikerült megnyerniük a meccset, ezzel Fakerék eddigi nemzetközi szerepléseiktől eltérően már többször hátrányból kellett, hogy felálljanak.

Elődöntők

Szombaton elérkeztünk az izgalmas részhez, ahol best of five (BO5) rendszerben mérkőztek meg egymással a továbbjutók.

Az időrendi sorrendet felrúgva az EDG sima továbbjutásával kezdeném. Sajnos csak az első meccs rejtegetett számunkra izgalmakat, de ott is a kulcsmomentumokban Koroék voltak a jobbak. Az AHQ itt mentálisan megtörhetett, mert elkezdtek egyre kevesebb ellenállást tanúsítani kínai ellenfelükkel szemben az idő előrehaladtával. A harmadik meccs megyeréséhez így csak 24 percre volt szüksége az EDG-nek, ezzel biztosítva helyüket a döntőben. Úgy látszik, a tét hiányzott Deftéknek a felpörgéshez, mert míg a csoportmeccseken egyikük-másikuk hajlamos volt gyengébben játszani (nem tudnék egy olyan srácot mondani tőlük, akinek ne lett volna legalább egy rossz meccse), ezt a döntőhöz vezető úton levetkőzték.

Az SKT - Fnatic meccs már teljesen más tészta volt minden tekintetben. Az első játékot fájóan simán húzta be a koreai csapat. Itt meg is ijedtünk, nehogy egy sima 3-0-val záródjon az összecsapás, azonban a játék képe teljesen megváltozott ezt követően.

Febivenék elkezdtek Hunira játszani, egyrészt annak képességei miatt, másrészt MaRin hajlamos volt többször rosszul felmérni a helyzetet és feleslegesen meghalni. Ennek legékesebb példája Faker fenti gankje, amiből végül az Fnatic játékosa jött ki jól:

Az SKT túl sok kockázatot vállalt, így előnyhöz juttatva az európai csapatot. Ők köszönték szépen az eléjük tárulkozó lehetőséget, éltek vele.

A harmadik játékra aztán teljes lett a káosz. Az ellenfelek által is élő legendának tartott Fakert Febiven nem egyszer, hanem mindjárt kétszer ölte meg az első percekben, jelezve, hogy az öreg kontinens nem fogyott ki a kiváló középső játékosokból xPeke és Froggen hiányában sem. Ennek ellenére valahogy mégis a koreaiak nyertek, habár végig futottak az eredmény után. Újra Fakeréknél az előny!

A Fnaticot kemény fából faragták, most sem adták fel a küzdelmet. Ezúttal Reignover lépett elő, és radírozta le Reksai-jával Bengit és az SKT-t a pályáról.

A mindent eldöntő összecsapásra aztán Faker úgy döntött nem hagyatkozik a csapatára és szinte egyedül a hátán vitte be az SKT-t a döntőbe. Előbb Febivent győzte le ellentmondást nem tűrő módon középen, majd ahol megjelent, nem hagyott élve senkit. Sajnos erre már a Fnaticnak sem volt ellenszere, így egy rettentően szoros összecsapáson a koreai világbajnok került a döntőbe.

A döntő

Faker vs PawN, Deft vs Bang, Koro vs MaRin, Clearlove vs Bengi, Meiko vs Wolf. Az ember csak kapkodta a fejét, hogy melyik összecsapást nézze. Talán kijelenthető, hogy mindegyik ösvényen az MSI két legjobb játékosa találkozott össze, így adott volt az összetétel egy végletekig kiélezett öt meccses döntőre.

Persze a Faker kriptonitjának tartott PawN-tól féltve az SKT edzője padon kezdette sztárját, így egyelőre az összecsapás kettejük között elmaradt. A pick&ban szakaszban a kínai csapat az SKT leggyengébb láncszemének tartott Bengit támadta, ezzel nyitva hagyták Bang igen csak erős Kalistáját. A két srác ezt zokon vette, előbbi Gragassal, utóbbi pedig Kalistával ellentmondást nem tűrő módon büntette meg ezért az EDG, 1-0 az SKT-nek.

A következő meccs elég "soloQ-san" kezdődött, amikor az SKT gyengébb lvl1-e ellenére felvette a harcot az EDG-vel saját dzsungelükben. Volt itt minden, mint a búcsúban: flash, ignite, 3 kill.

Nem a legokosabb dolog a végjátékban erős Jinx-Cassio párosnak az elején aranyat ajándékozni, meg is lett az eredménye. A találkozó ugyan szoros volt, de a koreaiak végig futottak az eredmény után, 1-1.

Talán a harmadik játék volt mind közül a legsimább. Defték minden poszton felülkerekedtek, az SKT nem is húzta sokáig, 30 perc után feladta, ezzel 2-1-re alakult az állás az EDG javára.

Égett a ház, jött Faker. PawN már közel sem Samsungos önmaga (szerintem), így talán nem kellett annyira félteni Fakert egy újabb veréstől. A legenda a régi, jól bevált Kassadinhoz nyúlt pusztulást hozva a pálya minden szegletén. Csapattársai is új erőre kaptak kapitányuk játékától, 2-2.

A meccsnek a "Csapda" címet adnám, ha meg kéne filmesítenem. A beetetés, amit az EDG leművelt az SKT-vel egyszerűen zseniális volt. Hagyták Fakernek, hogy azzal a hőssel játsszon, amivel a kompetitív érában eddig veretlen, mellette Benginek a szintén kiváló Nunut, de okkal. Egyrészt PawN Morganája, másrészt Clearlove Evelynnje csak arra várt, hogy megbüntesse az SKT-t könnyelműségéért. A 18. percben a találkozót leginkább befolyásoló teamfightra Faker nem ért oda, csapata pedig nélküle egyesével halt meg ezzel előnyhöz juttatva az EDG-t. Innen a kínai csapat meg sem állt, magabiztosan kontrollálta a pályát, majd bebiztosította magának a győzelmet, és ezzel az MSI trófeáját.

Az MSI-n rengeteg jó meccs volt, nem tudom melyiket elemezzem ki. Ha van javaslatotok, nyugodtan írjátok meg a blog.lolesports@gmail.com-ra, vagy a Facebook oldalunkra a cikk alá! 

Források: theScore eSport, youtube, lolesports.com, dailydot.com 

A bejegyzés trackback címe:

https://lol-esports.blog.hu/api/trackback/id/tr387453584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása