Miért nincsenek profi magyar LoL csapatok?
2014. augusztus 25. írta: Hodini

Miért nincsenek profi magyar LoL csapatok?

Mielőtt leüvöltenétek a fejem: tudom, vannak. De vegyétek elő a kezetek és kezdjetek számolni: hányat tudtok felsorolni? Aki tízet fejből felsorol, annak jár a keksz! Ezzel kontrasztban, a hazai LoL-os közösség már jócskán 30-40.000 körül mozog, ha csak a legnagyobb Facebook csoportok táborát nézzük.  Nehéz elhinni, hogy ekkora játékos poolból nehéz összeszedni akár csak 8-10 olyan embert, aki képes lenne profi szinten, csapatban versenyezni. A dolog sajnos több sebből vérzik és ebben mi, átlagos játékosok, nézők is hibásak vagyunk. De nézzük, mik is a problémák.

lolfoglalas_2.jpg

Anyagiak: igen, kell pénz. Profi technikához, hogy teamfight közben ne essen le hirtelen 15-re az FPS meg ne laggoljunk, mert úgy nehezen lehet eredményeket elérni. Optimális esetben kellene egy hely, ahol tudnak együtt gyakorolni, nem csak online.  Ezt a helyen viszont valamiből fenn kell tartani (ha csak épp nem a csapat sajátja). És akkor még az egyéb apró költségek: valami egységes arculat, gyakorlás közben kaja, pia, stb.. Sok kicsi sokra tud ám menni.

Szponzorok: A legtöbb esetben ők hozzák a fent említett anyagiakat. Perifériákat, egyéb kiegészítőket, a legjobb esetben pedig pénzt is adnak. Cserébe viszont eredményeket, számokat várnak. Ha a csapat streamel, nézzék őket legalább kétezren! Induljanak nemzetközi versenyeken! Legyen ott a cégem logója mindenhol! Nincs eredmény, nincs pénz.

Kultúra: Talán az egyik legnagyobb probléma. Távolról se alakult még ki itthon ennek az egész műfajnak a kultúrája. Az, hogy valaki félredobja a középiskolát, főiskolát azért, hogy hétfőtől vasárnapig a csapattal gyakoroljon… Nem hogy nem fogják, egyszerűen nincs is rá lehetőség, nincs erre felkészülve a hazai társadalom.  A másik, hogy ha valaki teljes munkaidőben ezt csinálja… valószínűleg egy idő után fizetni kellene neki, pláne ha már befejezte a sulit (tízből kilenc ember főiskola mellett is dolgozik). Erre pláne nincs lehetőség egyelőre (és itt vissza is kanyarodtunk a szponzori/anyagi kérdéshez).

Hozzáállás:

  • „Nekem elég napi 2 meccset játszani, gyakorlás nélkül is k. jó vagyok!”
  • „Bot lane, mi a „sz@rt csináltok már megint? Miért kell nekem ilyen n00bokkal egy csapatban játszanom?”
  • „Nem kapok pénzt, cuccokat? Akkor miért is játszom?”

De nézzük meg a másik oldalról is a dolgot. Tegyük fel, hogy én egy multigaming managere vagyok és LoL csapatot szeretnék csinálni. Találok is 6-8 embert, amiből össze tudok állítani egy kezdő ötöst. DE:

  • Senki se ismeri őket, így miért is néznének?
  • Nem tettek még le semmit az asztalra, akkor meg?
  • Ha nem néznek, hogy jönnek majd a szponzorok?
  • Ha nincs szponzor, honnan lesz pénzem IT infrastruktúrára és fizetésekre?

Megvan! Menjünk el versenyekre és nyerjük meg őket, abból talán csurran-cseppen valamennyi és nő majd a presztízsünk is!

  • De a meccsek időpontja nem jó a toposomnak. Meg a következő se. Meg akkor ő már inkább a sulira koncentrálna most, nincs erre ennyi ideje.
  • Akkor jön a tartalék toposom! De közben a jungle is cserés, mert ő nem akar ezzel a topossal játszani. Most akkor pontosan ki is az kezdő ötösöm?
  • Meg miért nem érnek rá mindannyian erre? Ja persze, mert a suli az első. Nehéz a profik élete :(

Aki pedig épp nézi a csapat streamjét, értetlenkedve áll, hogy már megint ki ez a két új arc a csapatban, akikről ő semmit se tud és inkább átkapcsol egy másik közvetítésre. A legjobb példa a Lolfoglalás: 2000-ből meglepődnék, ha akár csak 200 tudta volna, hogy ki az a két csapat a döntőben és hogy kik a játékosaik. (Mellesleg azóta azok a felállások már nem léteznek).

Nincsenek MÁRKÁK se csapatszinten, se egyéni szinten, de utóbbi sajnos egyelőre nagyobb baj. Van nekünk egy Vizicsacsink, ő az elért eredményeivel szépen lassan, de eléri azt, hogy ismerjék a nevét a hazai LoL táborban, a „csacsicarry” lassan beég a köztudatba is. Őt követik az emberek. Miért? Mert elért eredményeket. Ha egy márka tud miről beszélni, azok a saját eredményei. Egy nagyon egyszerű hasonlat: Az egyik sportszergyártó kifejlesztett egy új cipőt, amivel gyorsabban lehet futni. Óriási munka van mögötte, ez pedig az elért eredmény. A márkát pedig szeretni fogják, mert olyan cipőt dobott a piacra, amivel gyorsabban lehet futni.

Talán valami ilyesmit kellene először itthon is elkezdeni.

Gyakorlás, gyakorlás, mindent beleadás önzetlenül -> versenyek, eredmények -> szponzorok -> megtérülés. 

Ti hogy látjátok ezt? 

A bejegyzés trackback címe:

https://lol-esports.blog.hu/api/trackback/id/tr746632795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

avemee 2014.08.25. 10:03:35

Szerintem alapvetően nagy probléma, hogy a magyar csapatok általában csak magyar játékosokban gondolkodnak. LoL világa nem ilyen és ezt kéne felismerni, mert így soha semmilyen eredményt nem fognak elérni. Nem tudok olyan magyar csapatot mondani, amelyikben lenne akár egy külföldi. Megnézzük az LCS-t vagy Challenger Seriest, hány olyan csapat van amiben full ugyanolyan nemzetiségű csapattag játszik? Van egy, a Roccat amelyik teljesen lengyel, de a lengyelek óriási játékos bázissal rendelkeznek, jóval nagyobbal, mint mi, szóval szerintem nem az ő példájukat kellene követni, mert egyszerűen nincsenek meg nekünk azok a lehetőségeink, mint nekik. Szoktam nézni a UoL meccseit és nagyon sok magyar kérdezgeti a chaten, hogy "ez most magyar csapat?", ebből is látszik, hogy ez a mentalitás általánosan be van rögzülve a magyar közösségbe, meg se fordul a fejükben, hogy esetleg magyarokon kívül másokkal is lehet játszani. Az angol nem ismerete mondjuk problémát jelenthet, de akkor ezek a játékosok nem is valóak a versenyszerű színtérre.

Szóval, fontos lenne szerintem azokat a pozíciókat külföldi játéksokkal feltölteni, amelyekre nincs megfelelő szintű magyar, és azokat magyar játékosokat kiemelni akik a versenyszerű játék feltételeinek megfelelnek(mentalitás, nyelvtudás, játéktudás stb.). Ehhez viszont fel kell ismerni, hogy melyik pozíciókba kellene külföldi játékosokat alkalmazni, ahhoz pedig elengedhetetlen, hogy a csapatvezetők illetve a menedzserek értsenek valamilyen szinten a játékhoz és szerintem ez is problémát jelent.

Hodini · http://esportmilla.hu 2014.08.25. 10:10:19

@avemee: Egyetértek veled. Számos nagycsapat rostere nemzetközi attól függetlenül, hogy maga a csapat svéd, dán, lengyel stb. Az amerikai csapatok egy része is koreaiakkal játszik. Erre lenne példa itthon is, egy nagyobb multigamingnek épp most van alakulóban egy LoL csapata, az 5 játékosból 3 vagy 4 koreai (magyar vízummal, mert magyar egyetemen tanulnak), és egy magyar. Viszont teljes flame áradatot kaptak, amikor a rajongótáboruk meghallotta, hogy nem magyarokkal akarnak magyar csapatot csinálni. Egyelőre úgy néz ki, a hazai közösség csak azt fogadja el magyar csapatnak, ahol mind az öt játékos magyar.
A másik, hogy nem tudom, a külföldiek mennyire tekintenek potenciális piacként a magyar LoL communityre profi csapat szintjén :(

avemee 2014.08.25. 14:41:32

@Hodini: "A másik, hogy nem tudom, a külföldiek mennyire tekintenek potenciális piacként a magyar LoL communityre profi csapat szintjén :( "

Nem rögtön a legjobb külföldi játékosra kell gondolni, mert ők nyilván nem jönnének, hanem olyan külföldi játékosokat kellene keresni, akiknek még nincs igazán nagy tapasztalata csapatjáték terén, de fejlődésre képesek (mentalitásából adódva), motiváltak. Ők nem hiszem, hogy ilyen dolgokon gondolkodnának, amiket leírtál. Rengeteg mechanikailag ügyes játékos van (magyarok közül is), de olyan akinek a mentalitása is megfelelő, azt már nagyon nehéz találni, főleg úgy, hogy csak magyar játékosokból hajlandóak meríteni. Fel kéne hagyni ezzel a "csak magyar játékosokból vagy hajlandó csapatot építeni" mentalitással és kitágítani a lehetőségeket. Arra pedig nagyon jó példa UoL, hogy mennyire meg lehet szerettetni a magyarokkal egy olyan csapatot, amiben csak egyetlen magyar játékos van, de nemzetközi szinten sikereket tud elérni, szóval nem feltétlenül csak az olyan csapatokat fogadja el a magyar közösség, amibe 5 magyar tag van. Fel kellene vállalni a csapatoknak a külföldi játékosokat annak ellenére is mint ahogy mondtad "flame áradatot kapnak", mert így konzerválódni fog ez az egész helyzet ami kialakult és továbbra is csak álmodhatunk arról, hogy egy magyar csapat LCS-be vagy akár Challeneger Series-be tudjon jutni.

tg44 2014.08.25. 16:13:04

A mentalitást kiemelném... Tegnap játszottunk egy normált, supportolni szoktam de most lockoltam egy Caitlynt mi baj lehet, max vesztünk. 3-an voltunk premade-ek, bedobott a gép még2 magyart. Azzal indítottak felénk h semmi baj ez csak egy normál... Azzal végeztük hogy ilyen emberek miért játszanak... Mellesleg nem voltak jobb statjaik, csak mi nagyon elbuktuk a lanet, ők meg csak közepesen...

10 magyarból 7 flamel, ezekből 5 akkor is ha ő ugyan úgy hibás. Ebből a mennyiségből megtalálni azokat akik még tudnak is játszani kb lehetetlen.
(Van ismerősöm aki nem játszik szarul, simán elérné a platinum szintet, de a ragelése és a dac afkolása miatt sosem fog kijutni silverből sztem...)

Profiság ide vagy oda, addig nem lesznek jó játékosaink és jó csapataink ameddig képtelenek az emberek felfogni hogy ez egy játék, néha vannak rossz napok, néha kikapunk a lagg miatt stb. Szerintem a játékszintet nem a nyert/vesztett játék statisztikákból kéne mérni, ahogy azt túl sokan teszik. NALCS-ben van példa rá, hogy a csapat 1-2 profi játékossal és összhanggal sokkal többet el tud érni mint 5 profi játékossal akik félrekommunikálnak...
(Itt profi alatt értsd a lane-én a világ élvonalában van soloban is.)

Dééééé 2015.07.02. 10:22:07

Alapvetően az itt az emberek problémája a nem teljesen magyar csapattal, hogy 4húzottszemű, és egy magyar az nem magyar csapat! És ez így is van. Az UOL ha megnézed, nem 4 számítógépfejű koreaiból áll, hanem az egy igenis sok színű csapat, speciel én ezért is szeretem őket, ismétlem nem 4 koreai és 1 magyar.. Szégyen hogy mindenki ezt a vonalat követi, hogy a koreaiak a legjobbak, akkor telerakom a csapatomat koreaival, és nyerünk.. Ha megnézed a legtöbb LCS csapat koreaibol áll és ez elég para.. Én azt mondom semivel nem jobbak a koreaiak, egyszerűen más a kultúrájuk, alázatosabban állnak hozzá a dolgokhoz, és mindent bele adnak, nem csak gl hf van, hanem kőkemény koncentráció, ami profi szintekken minimum elvárás. Szóval ne adjátok fel, én azt mondom a magyarok igenis tehetségesek, ne mondjatok le egy teljesen magyar csapatról, csak mert aaaaaah a koreaiak mekkora istencsászárok, és aaaah angolulkell teamspeakelni.. lófazt!:P
süti beállítások módosítása