274.000 évnyi eSport videót néztünk 2013-ban
2014. június 03. írta: Hodini

274.000 évnyi eSport videót néztünk 2013-ban

A legnépszerűbb játékok a LoL, a Dota2 és a StarCraft

allstar_1.jpg

Egy friss, az IHS Technology által végzett felmérés szerint 2012-ről 2013-ra közel megduplázódott a megnézett eSport videók óraszáma, 1,3 milliárd óráról 2,4 milliárdra. Ez azt jelenti, hogy csak tavaly 274 ezer évnyi órán keresztül nézte online vagy TV-n az eSport világ azt, ahogy emberek más játékokkal játszanak. 

A statisztikák egyértelműen arról árulkodnak, hogy az eSport a hálószobai szubkultúrából kinőtte magát egy globális, több platformon nyomon követett mainstream, szórakoztató showműsorrá. A legnézettebb játékok a Minecraft, a StarCraft, a Dota2 és a League of Legends, utóbbinál a tavalyi világbajnokság döntőjét 32 millióan nézték (4x (!) többen, mint egy évvel korábban). Ha a tendencia ebben az ütemben folytatódik, akkor az idei vb lesz minden idők legnézettebb eseménye (a SuperBowl-t átlagosan ~110 millióan nézik).

Az óriási növekedés több dolognak köszönhető: egyrészt a streaming platformok felnőttek és elérték azt a szintet, hogy ma már bárki, bármikor két kattintással tudja a saját játékát élőben közvetíteni (a Twitch pl. tavaly év végére a 2012-es 20 millió havi felhasználóról 45-re emelte a látogatottságát). Nem véletlenül akarja bekebelezni a Youtube, a Google eSport téren egy kicsit le van még maradva. Másrészt, egyre több nagy szponzor (Coca-Cola, American Express, Nissan, Samsung) száll be az eSport bizniszbe, ami egyre nagyobb nyereményalapokat jelent a profi játékosoknak

Az IHS szerint 2018-ra a nézettség eléri majd a 6,6 milliárd órát (~753.000 év), amiből a nagy cégek masszív profitot fognak tudni realizálni: a becslések szerint az eSport online hirdetési piaca 300 millió dolláros bevételt fog termelni 4 év múlva. 

Az biztos, hogy egy robbanás kellős közepén tart most az eSport és egyelőre nem úgy néz ki, hogy a növekedés tendenciája megállna. Bár hivatalos számok az egy hónappal ezelőtti League of Legends All Star Gáláról még nincsenek, annyit lehet már tudni, hogy csak a döntő mérkőzést, csak Dél-Koreából 750.000-en nézték (ugyanez a szám a tavalyi vb döntő esetében 400.000, tehát fél év alatt közel megduplázódott az érdeklődés csak Dél-Koreában). 

A bejegyzés trackback címe:

https://lol-esports.blog.hu/api/trackback/id/tr506262256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása