6 tipp, hogy profi eSport kommentátor legyél!
2014. május 15. írta: Hodini

6 tipp, hogy profi eSport kommentátor legyél!

Egy korábbi írásomban pár szóban megemlítettem, hogy nehéz jó hazai példát találni eSport kommentátorra (én is csak egyet tudok most). Próbálkozások vannak, azok azokban néha teljes ötlettelenség nélkül vágnak bele a dologba, ami el is viszi az egésznek a feelingjét.

Szeretném Toby "Tobiwan" Dawson Dota2-s szakkommentátor néhány tanácsát megosztani veletek, amit érdemes megfogadnotok akkor, ha eSport eseményt szeretnétek Ti magatok levezényelni a mikrofon mögül. Tudom, hogy ez nem teljesen LoL-os tartalom, de ugyanúgy alkalmazhatóak a tanácsok bármelyik ilyen játékra.

1. TUDD, MIÉRT CSINÁLOD

Gondold át, miért szeretnél kommentátorkodni. Mik a céljaid, mit szeretnél elérni vele, mi az, ami motivál. Találd ki és fedezd fel a saját stílusod: hangosan üvöltözős, inkább csendesebb, de poénkodós, stb. Ha ez nincs meg és két hét múlva továbbra se követ senki, könnyen elveszítheted az érdeklődést a műfaj iránt, mondván, én nem ezt vártam.

2. ÉRTSD MEG, HOGY MIT AKARSZ CSINÁLNI

Inkább analitikus típus vagy és keresed az összefüggéseket? Akkor nézz vissza lassítva videókat és azokon gyakorolj. Inkább szórakoztatni akarsz? Akkor keress élő streameket és improvizálásra fel! De ne próbálj meg egyszerre ez is és az is lenni. Próbáld ki mindkettőt és rá fogsz jönni, hogy melyik áll neked jobban. Gondoljatok csak Deficiora, aki 2 év profi játék után úgy döntött, hogy inkább kommentátorkodni fog. Van rálátásra a profikra, kiváló elemzési készségekkel rendelkezik és olyan belső tudása van, amilyen csak egy top játékosnak lehet.

deficio.jpg

3. TECHNIKAI FELSZERELÉS

Ezt nem kell túlbonyolítani: elemzőknek egy Youtube vagy Twitch csatorna és valamilyen broadcaster szoftver. Ez a két - talán legnagyobb - platform, ahol egyszerűen tudsz követőket szerezni magadnak. Persze fog kelleni a mikrofon, itt ha lehet, ne a legolcsóbbat - minél tisztábban hallatszol, annál kevesebb negatív kritikát fogsz kapni.

4. KÖZÖSSÉG

Nekiálltál, van érzéked hozzá, csak a barátaidon kívül máshoz még nem jutott el... Fontos, hogy használd a közösségi médiát (Magyarországon elsősorban a Facebook-ot) ahhoz, hogy követőket szerezz. Számos posztot látok, hogy gyere, nézd a csatornámat, de egyrészt nincs odaírva semmi, hogy miért, másrészt egyáltalán nem kelti fel az érdeklődésemet. A nyereményjáték SEM. Gondold át, hogy mi az, amiért éppen érdemes lenne a meccseket a te kommentálásodban nézni.

5. VISSZAJELZÉSEK

Ha minden egyes kommentet magadra veszel, gyorsan le fogják rombolni az önbizalmadat. Fontos, hogy ignoráld a trollokat és megtaláld az őszinte, valódi visszajelzéseket (ezért vagy azért nem tetszett a casted, ezen vagy azon javíthatnál). Időről-időre végezz önértékelést, hogy szerinted mi az, amit jól csinálsz és mi az, amit nem. A negatív kritika is kritika, de ha ezt jól fel tudod használni, akkor fogsz igazán fejlődni.

6. NÖVELD AZ ÖNBIZALMAD

Próbálj meg nagyobb közönség előtt beszélni. Mindegy, hogy csak egy buliba mész, gyakorolj, lépj ki egy kicsit a komfort zónádból. Nem egoistának kell lenni, de ahhoz, hogy túléld a közösség troll szekcióját, kell egy bizonyos mértékű önbizalom. Ha pedig ez hiányzik, akkor fejleszteni kell.

Szóval, hajrá mindenki, csak ügyesen, lehet, hogy éppen Ti lesztek a következő kommentátorai a nagy LoL versenyeknek!

A bejegyzés trackback címe:

https://lol-esports.blog.hu/api/trackback/id/tr536169078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása