NA LCS 2016 - Az idei csapatok
2016. január 04. írta: tragg

NA LCS 2016 - Az idei csapatok

Nem sokára kezdetét veszi a 2016-os LCS szezon. A csapatoknak január másodikáig kellett leadni a játékosok végleges névsorát. Most végigvesszük az összes idei észak-amerikai csapatot. A csapatok nem erősségi sorrendben szerepelnek!

Cloud 9 - Balls, Rush, Jensen (Incarnati0n), Sneaky, Hai/Bunnyfufu

Azt hiszem ki lehet mondani, hogy Hai esszenciális eleme a csapatnak, november végén supporttá avanzsált a legendás midlaner, aki tavaly azonban még erdőzött. Mellé megszerezte a csapat az ex-Gravitys kiválóságot, Bunnyfufut. Így két támogatóval áll fel a C9, akik egyelőre úgy néz ki váltogatják majd egymást játékstílus és egyéni teljesítmény függvényében. Sneaky marad adc pozícióban, ez nem meglepő, a srác még mindig top 3 a posztján. A dolog pikantériája a szinergia kialakítása lesz majd, illetve az, hogyan tud majd Sneaky alkalmazkodni két különböző supporthoz. Rush az Impulseból érkező, iszonyat tehetséges koreai jungler. Mechanikailag egy isten, volt már első az észak-amerikai illetve a koreai szoló ranglétrán is. Rendkívül agresszív, sokat gankel és nem mellesleg az angoltudása is rohamtempóban fejlődik. Nidalee már védjegyévé vált, de érdemes megnézni mit művel Lee Sinnel a kezében is. A legutóbbi IEM tornán amúgy már a csapattal tartott a koreai fiú, azonban az egység és a kohézió hiányzott egy picit a gárdából.

bunny-fufuu-and-rush.jpgAz újfiúk - Bunny és Rush

A szoló lanerek maradtak; a nevet váltó Jensenre érdemes lesz odafigyelni, a kezdeti bukdácsolásnak nyoma sincs, magabiztosan és eredményesen játszik a dán, méltó ellenfele lesz honfitársának, Bjergsennek.

Az edző maradt Bubbadub, aki meglepő módon nem sok rivaldafényt kapott a Cloud9 tavalyi szárnyrakapása kapcsán. Mindenki a visszatérő Hait emlegtte, pedig az akkori edzőt Charliet váltó Bubbanak is legalább akkora volt a szerepe a csodával határos reinkarnációban. Őt kiegészíti még LemonNation is aki a support pozícióból váltott. Azt gondolom ezzel az új felállással a játékstílusuk is drasztikusan változni fog. Régebben, még Meteosszal az erdőben inkább top és bot lane orientált és kicsit passzívabb volt a csapat; most egy agresszív, inkább mid és bot központú játékstílust várok. Persze az sem elhanyagolható, hogy a Jensen, Sneaky, Rush trió bármelyike képes lehozni a meccset, a Hai, Bunny support páros pedig szuper a shotcallingban. Biztosan ott lesznek a top 3-ban!

Team Solo Mid - Hauntzer, Svenskeren, Bjergsen, Doublelift, Yellowstar

Dyrus visszavonulása után kétkedve fogadták mind a szakértők, mind a kevésbé szakértők Hauntzer érkezését. Tavaly, Bunnyhoz hasonlóan ő is a Gravityben játszott. Eleinte jól ment neki, rendre megverte ellenfeleit topon, nem egyszer hozta le a GV meccseit, azonban ahogy haladt a szezon előre, úgy fogyott el Hauntzer. Közeledvén a playoffhoz már iszonyat bakikat is vétett, itt pont elúszott egy fontos meccs a split közepén. A vége az lett, hogy az ígéretes alapszakasz után nem sikerült kijutni a Vb-re, a csapat széthullott. A TSM-nél viszont megláttak benne valamit, rövid próbajáték után szerződtették az amerikait. Az IEM-en aztán bizonyított, végig hasznos volt, nem feedelt, sőt 1v1-ben megölte Acornt. Ígéretes lehet. Svenskerent végül a TSM menekítette ki az SK Gaming nevű elohellből. A dán srácot sokat hypeolták, sokszor elmondták róla, hogy nagyon ígéretes jungler csak kéne neki egy igazán jó team. Most meg van a lehetőség, lehet bizonyítani. Bjergsen maradt, pályája csúcsán van jelenleg. Valószínúleg nem lesz túl sok gondja az LCS-ben.

Az év legnagyobb szenzációja egyértelműen a TSM bot lane. Két hatalmas nevet hoztak el, Doubleliftet a CLG-től, Yellowstart pedig a Fnatic-tól csábították el. Amellett, hogy az esport világ talán leghatalmasabb PR fogása volt e két játékost szerződtetni, az sem elhanyagolható, hogy mire lehetnek képesek ők ketten. Doublelift az egyik legjobb lövész a tengerentúlon, Yellow pedig a legjobb support Európában, ráadásul tapasztalt, magabiztos és jó shotcaller, amivel igencsak nagy terhet vehet le Bjergsen válláról. A kérdés megint az, mennyire tud majd együttműködni a duo, de szerintem nem lesz probléma. Yellow van annyira rutinos, hogy helyén kezelje Doublelift játékon belüli és kívüli agymenéseit is egyaránt. 

Locodoco helyett két vérprofi szervezi és vezeti majd a Solo Mid LoL csapatát. A szintén Fnatic-tól érkező Jarge lesz a "koponya", Ő a felelős a stratégiáért, pick&banért és egyéb játékon belüli szakmai feladatokért. A főedző pedig KC Woods lesz, aki a tradícionális sport világából jött. Az Ő feladata a játékosok koordinálása, motiválása, fizikális és mentális állapotuk karbantartása. A körülmények adottak, Reginald ritkán hibázik emberei és játékosai megválasztásánál, a TSM egyértelműen a legerősebb amerikai csapat jelenleg.

Dignitas - SmittyJ, Kirei, Shiphtur, Apollo, Kiwikid

SmittyJ az európai G2 Esportstól érkezett a Dignitashoz. Ex-csapatával bejutottak az EU LCS-be, ezután hagyta ott az amúgy Kikist is soraiban tudó G2-t. A Fnaticba kapituláló Gamsu ugyan nem hagyott maga után betölthetetlen űrt, de Smittynek mindenképpen fel kell kötnie a gatyót ha komolyabb tervei vannak a Dignitasnak. Kirei szintén Európából érkezett a jungler pozícióba. Előzőleg a Denial Esports, EU Challenger (B-liga) csapatát erősítette. Shiphtur is maradt a helyén ami nem feltétlenül vált ki eufóriát a Dignitas fanokból. Meglátásom szerint az egyik leggyengébb mides az egész LCS-t tekintve. Rendszeresen alulmarad farm tekintetében és nem is a legjobb teamfighter. Pozitívum viszont, hogy sok hőst képes játszani, Azirral pedig tényleg jó. CoreJJ helyett az Impulseból érkezett Apollo, aki jó nagy upgrade elődjéhez képest. Remekelt tavaly az Impulse-ban, ha lementette formáját veszélyes duot alkothatnak Kiwikiddel. Októberben csatlakozott hozzájuk Brokenshard vezetőedzőként, akit december végén kirúgtak. Számomra ez is érthetetlen, igen okos, felkészült és kreatív edzőnek tartom. Helyette Raz és Jesiz végzik majd a háttérmunkát.

A bot lane jó, a többiek viszont nem győztek meg. Egyértelműen alsóházi csapat lesznek idén, sőt még a kiesés szele is megérintheti őket.

 NRG Esports - Impact, Moon, GBM, Altec, KonKwon

Az NRG Esports egy friss szervezet, ami az NBA csapat, Sacramento Kings társtulajdonosainak kezében van. A Challenger ligából feljutó Team Coastot bekebelezvén szereztek maguknak helyet a tavaszi splitre. Nem sokat tétlenkedtek, újítottak is pár nagyágyút.

Impact az Impulsetől szerződött, egy felemásra sikeredett szezon után. Konzisztens teljesítményt nyújtott, de semmilyen szinten nem nevezném kiemelkedőnek. Nagyöregnek számít már a LoL világban annak ellenére hogy csupán 20 éves. Engem Impact karrierje sok fuballistáéra emlékeztet: megnyerünk mindent azt elmegyünk egy kicsit levezetni (na meg iszonyat pénzt csinálni) a gyengébb régiókba. Abban persze biztos vagyok, hogy teljesen komolyan fogja venni az idei szezont is, elvégre egy világbajnokról beszélünk. Moon egy amerikai Challenger csapatból érkezett, egy viszonylag ismeretlen játékos. Annyit lehet tudni azonban, hogy nagy tehetség és éhes a sikerre. A rendkívül elmés becenévvel rendelkező midlaner nem más, mint GBM (ganked by mom). Ő a Jin Airből jött, ahol mondjuk nem sok maradandót alkotottak csapatszinten, ott Ő muzsikált a legjobban. Meglátjuk mire képes Amerikában.

gbm-meio.jpgFluor Tomi és Faker szerelemgyereke: GBM

A Gravityből érkező Altec egy szuper lövésszé nőtte ki magát Bunnyfufu oldalán, igazán mondjuk akkor lubickolt mikor Sivir volt az adc meta. Párja KonkWon aki eddig a Coast csapatát erősítette. Koreai származású, de régóta Amerikában él, angolja tökéletes. Kommunikációs problémák nem lehetnek bot lanen. Az edzői gárda itt is több tagból áll, a főedző a C9-ból ismert Charlie, a stratéga pedig Hermit lesz aki eddig az Origennél dolgozott.

Meghatározó csapat lehetnek, ha a kommunikáció rendben lesz és nem akadályozzák őket nyelvi nehézségek. A játékosállomány és a staff erős.

Immortals - Huni, Reignover, Pobelter, Wildturtle, Adrian

A Team8-et felvásároló Immortals is rendesen bevásárolt az uborkaszezonban. Huni és Reignover megszerzése hatalmas fegyvertény, az EU legrettegettebb top-jungle párosa mára NA-t terrorizálja. A két koreai srác pillanatig sem vacilált amikor átigazoltak a tengerentúlra, ugyanis visszautasíthatatlan ajánlatot kaptak. Hiába, pénz beszél.

23323580849_d30738b5cf_z.jpgHuni és Rekkles - Huni végig Immortals felsőben feszített az All-Star gálán

Középen Pobelter tartja majd a frontot, akit a CLG menesztett az általuk felemásnak gondolt szezon után. Végülis  a csapat történetének legnagyobb sikerét vitték véghez 2015-ben, de mindegy, Hotshot biztos tudja. Szerintem egyébként kicsit többet gondolnak POB-ról mint amire képes, de tény, hogy egy masszív midlaner. Ilyen jó csapatban meg nem is játszott még, ez biztos. Az alső ösvény is izmos, bár WildTurtle elég középszerű volt tavaly. Ezzel szemben Adrian kiemelkedő teljesítményt nyújtott a TIP-ben.

Az edzői stáb számomra ismeretlen, a főedző Dylan Falco lesz, a segítője pedig Robert Yip. Komoly potenciál van az Immortals-ban, jó játékosok alkotják. A hibát ott látom, hogy Huni-ra, illetve WT-re jellemző felesleges agresszivitás és túlzott magabiztosság kiüthet ha nem hatnak rájuk megfelelően. A Fnaticban ott volt Deilor aki drákói szigorral kezelte a csapatot; meg is lett az eredménye. A hagyományos sportokhoz hasonlóan az esportban is nagyon fontos az edzői gárda felkészültsége, azonban ennél csapatnál kiemelten az. Ezen fog múlni az Immortals sikere.

 Counter Logic Gaming - Darshan, Xmithie, HuHi, Stixxay, Aphromoo

Ahogy már írtam két bekezdéssel feljebb, az okosok úgy döntöttek érdemes elküldeni Pobeltert és helyette az eddig csere HuHit játszatni idéntől. Még akkor sem mondanám, hogy ez jó döntés volt, ha nem ismerném a CLG-t. Darshan aka ZionSpartan maradt a helyén, Aphroo szintúgy. A távozó Doubleliftet pedig egy feltörekvő tehetség Stixxay váltja boton. A vezetőedző Zikzlol lesz.

Őszintén szólva nem sokat várok ettől a brigádtól. Darshan tavalyi alapszakasz és playoffban mutatott produkciója ugyan remek volt, rá lehet számítani, de már nem ugyanazt a top lane metát tapossuk, mint pár hónappal ezelőtt. Inkább az adc-k fognak dominálni. Éppen ezért hatalmas érvágás Doublelift kapitulálása, nem hinném hogy egy újonc akár még csak hasonló teljesítményre lenne képes. HuHit élesben eddig még nem láttuk, egyébként szerintem nem egy nagy wasistdas. Nyelvi problémák viszont idén sem érintik logikátlanékat.

huhi.jpgHuHi - Vajon hihi vagy húha lesz belőle?

Echo Fox - KFO, hard, Froggen, Keith, baby

Jól látjátok srácok, az ott bizony Froggen. Igen, NA-ben, egy új csapattal és Keith-szel. Hihetetlen.

De kezdjük az elején, az Echo Fox a Gravity helyét vette meg potom 1 millió dollárért. A tulaj egyébként nem más, mint a Boston Celtics és a Los Angeles Lakers egykori kosárlabdázója, Rick Fox. Valamiért nagyon bírják az NBA-sek az LCS-t. 

rickfox.jpgNem kamuzok, Ő a 17-es

A toposról nem sok mindent tudni, a szokásos forgatókönyv van érvényben, végy egy jó soloqueue játékost Koreából aztán majd lesz valami. Hard, a jungeles a Cloud 9 Tempest Challanger csapatának tagja volt, illetve Cloud 9 csere. Baby szintén a B-ligából jött, Ő az Imagine csapatát erősítette, illetve a tavalyi kieső TDK cseréje volt. 

Froggent nyilván nem kell bemutatnom, az Elements nevű kínos fiaskó után nem csak a vergődő csapatot, de még a kontinenst is elhagyta a dán kiválóság. Rajta nem fog az idő, évek óta ugyanolyan jól játszik, nagy üzletet ütött nyélbe az Echo. Amúgy meg Xpeke mögött a második legismertebb/legkedveltebb játékos Európában, ezért is fájó pont "elvesztése". Keith is ismerős lehet, tavaly subolt a Liquidnek és a TSM-nek is. Szerintem jó játékos, megérdemelt már egy kezdő pozíciót. Az edző úgy hírlik Cop lesz, aki igen mutatóssá formálta tavaly a Gravity játékát.

Mivel sok az új hús, nem tudni előre mire képesek, egy középcsapatnak sorolnám be őket így elsőre.

echo.jpgFroggent és Keitht nem volt nehéz kiszúrni

Renegades - RF Legendary, Crumbz, Alex Ich, ?, Dreamcatcher (Remilia)

RF ismerősen csenghet sokaknak, leginkább streamjéről és youtube kontetjéről volt híres eddig. Június óta a Renegadeset erősíti top lanen. Crumbz is egy régi, ismerős arc. 2015 februárjáig a Dignitasban játszott, majd kilépett és csatlakozott az akkor még Misfits néven futó RNG-hez. Intelligens és ravasz jungler, de mechanikailag nem a legjobb.

rng-crumbz-2015nacs1.jpgAntonio Banderas helyett, Alberto "Crumbz" Rengifo

Alex Ich, mindenki kedvenc ruszkija a Gambitet elhagyván hosszú és rögös utat tett meg míg megtalálta második otthonát. A Renegadesnél úgy látszik meglelte helyét és számításait, tavaly végigverték a Challenger ligát és simán bejutottak az LCS-be. A támogató játékos Dreamcatcher (eddig Remiliaként futott) az első női játékos lesz az LCS eddigi rövid történetében. Igazi mesterlövész, Thresh és Morgana playei nagyban hozzájárultak az RNG sikeréhez. Sajnos, hogy ki lesz az adc még nem hozták nyilvánosságra. Az edzőjük Hermes, aki a CJ Entusban nőtt fel, meglátjuk mennyi pluszt hoz majd a gárdának. 

Tavalyi szereplésük domináns volt, de ne felejtsük el ez már az LCS lesz, jobb csapatok és keményebb ellenfelek ellen. Ha relevánsak akarnak maradni, akkor Alexnek a régi fényében kell tündökölnie, RF-nek pedig extrát kell nyújtania. Mondjuk az sem lenne hátrány ha valami bomba lövészt igazolnának.

remilia_mdsima20150813_2129_36111.jpgRemilia, egy Coast elleni CS meccsen

Team Impulse - Feng, Proxcin, Pirean, DontMashMe, Gate

Azt hiszem, meg van a split legesélytelenebb csapata, akik valószínűleg pofozózsákként fognak közreműködni idén. Rendkívül gyenge roster, edzői staff még nincs is.

MashMe, a lövész a Coastból jött el miután azt megvette az NRG, Gate pedig a tavaly botrányba keveredő XiaoWeiXiao helyett jött be midre, Ő most vált supportra. A másik három játékos nem is igazán játszott még professzionális körülmények között, sőt a top és mid lanert szimplán kiemelték a szoló ranglétráról és bevették a csapatba. A másik kilenc csapat mellett kicsit vicc kategóriának érzem az az Impulse-t, nálam tök utolsók.

impulse.jpg

Az idei Team Impulse

 

Team Liquid - ?, IWillDominate, FeniX, Piglet, Smoothie

Érdekes lesz idén a TL, ugyanis ahogy azt nem rég bejelentették 10 fős csapatot hoznak majd össze, akik együtt fognak gyakorolni. Nyilvánvalóan lesz egy kezdő ötös, de cserélgetések és folyamatos rotáció is elképzelhető. 

Quas távozását követően a topost még homály fedi, valószínűleg a héten jelenti majd őt is be a TL, a másik öt játékossal együtt. Az erdőben marad IWD, akinek mindenképpen össze kéne szednie magát, hiszen rendkívül hullámzó teljesítményt nyújtott tavaly. FeniX úgy érzem beérett, már nem csak a gyakorló meccseken és scrimeken bizonyított, hanem tétmérkőzéseken is megmutatta mire képes. A nyelvi akadályokat reméljük leküzdötte az off-szezonban. Az Xpecial Piglet duo felbomlott, állítólag belső viszályok és veszekedések övezték a két játékost, ezért valamelyiküknek mennie kellett. Xpecial helyére Smoothie érkezett a TDK-ból. 

A nagy meglepetés pedig Locodoco vezetőedzővé való kinevezése. A TSM-ből elhajtott szakember először content creator állást kapott a Liquidnél, melynek keretében egy youtube sorozatot indított, ahol a LoL világ híreit kommentálta. Nála alkalmasabb úgy tűnik nem akadt a Liquid horgára. 

 Jómagam, mint igazi NA fan nem vártam még ennyire az LCS indulást. Soha nem látott erősségű a mostani felhozatal, iszonyat jó lesz ez a tavaszi split!

 

 

Képek: powned.it, lol esports flickr, pinterest.com, twitter.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lol-esports.blog.hu/api/trackback/id/tr308208790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása