Szenved a C9, szárnyal a Dignitas - NA LCS 4. hét összefoglaló
2015. június 27. írta: Hodini

Szenved a C9, szárnyal a Dignitas - NA LCS 4. hét összefoglaló

Újra itt vagyunk az NA LCS negyedik heti összefoglalójával. Továbbra is menetel a tavalyi kieső jelölt Dignitas, a Cloud 9 pedig ezen a héten sem tapasztalta meg a győzelem ízét. Lássuk, mi történt múlt szombaton és vasárnap!

Első nap:

Dignitas – Team Impulse – 1-0

Hamar előnyt szerzett a DIG, de Gamsu Hecarim-ja volt a legfőbb attrakció a meccsen, egy szolid 11-0-10-es statisztikával rukkolt elő, valamint csapata összes killjéből kivette a részét. Szép teljesítmény, jár a keksz.

19055201642_3517cbdbca_b.jpg

Team Dragon Knights – Counter Logic Gaming – 0-1

Bejött a papírforma, annak ellenére, hogy Doublelift egy kézsérülés miatt bekötött kézzel játszott. Ahogy már a szezon során sokadjára, a TDK viszonylag jól és kontrolláltan játszott early-gameben, azonban megint kijött a tapasztalatlanság és az, hogy még mindig két kezdő játékosuk hiányzik vízum problémák miatt.

Team Liqiud – Team Solo Mid – 0-1

TSM nyerte a hétvége legjobban várt meccsét. Két top csapat csapott össze, egy izgalom és fordulatmentesnek egyáltalán nem nevezhető mérkőzésen.

A 12. percig kellett várni az első akcióig, ahol is egy Liqiud sárkányozás után alakult ki egy hatalmas 5v5 harc, ahol mind a húsz(!) summoner spell-t elhasználták a játékosok. Ennek ellenére csak egy-egy játékos halálozott el.

A következő csata is ”döntetlennel”, konkrétan 2-2-vel zárult, megint egy TL sárkány után. Wildturtle szokás szerint rossz pozícióban volt, elsőként halt meg. Szerencséjükre ott volt Lustboy aki ügyesen zónázta ki a Jayce-t játszó Fenix-et, aki könnyen egyoldalúvá tehette volna ezt a harcot.

Ahogy az elvárható a top csapatoktól, a legfontosabb feladat az objective control (Baron Nashor, Sárkány, tornyok) épp ezért majdhogynem kötelező volt a TSM-nek elindulni a harmadik sárkányért, hogy ne álljon fenn az öt sárkány veszélye. A csapatok végig fej-fej mellett haladtak, mind tornyok mind arany terén, ráadásul a következő harc is kettő a kettőért végződött.

Véleményem szerint itt került ki egy kicsit a meccs az addig magabiztos és mindig pár száz arannyal vezető Liquid kezéből. Santorin először ellopta a sárkányt, majd egy keszekusza egy az egyért harc után IWDominate és Xpecial visszamentek a sárkány pitbe mindenféle különösebb ok nélkül, ahol rajtuk ütött a ma is kiválóan játszó Lustboy Alistar-al és az MSI óta magát megemberelő és fantasztikusan produkáló Dyrus. Ezzel nem csak a harmadik sárkányukatt ajándékozták el de egy felesleges killt is odaadtak a TSM-nek.

A 28. percben, 6-6-nál és 42-42 ezer aranynál végre egy harc ami eldőlt. Dominate Sejuani ultija csupán Alistar-t találta el ami végzetes hiba volt. A két solo laner Bjergsen és Dyrus masszív sebzést  okozott, Wildturtle pedig végre nem ugrott az ellenfél arcába. 3-1-re nyerte ez a csatát a TSM és magukhoz vették a vezetést.

A 37. percben egy zseniális Xpecial Annie ultinak köszönhetően 2-0-ra nyerte a harcot a TL. Ezt megelőzően tökéletes visiont biztosítottak maguknak a Baron környékén és az összes TSM wardot eltakarították. Így a TSM kénytelen volt közel menni az említett objective-hez. Ezt használta ki az ex-TSM-es Xpecial és ütött rajta Bjergsenen és Santorinon. A Baront leszedve már-már magáénak tudhatta a meccset a Liquid.

Három perccel később mégis fordult a kocka, Dyrus epik Gnar ultija és Bjergsen Azirja eltörölte a Team Liquid reményeket. A négy az egyért harc után be tudta fejezni a TSM a meccset.

Rendkívül szórakoztató és érdekfeszítő meccs volt, kicsit ugyan gyengébb színvonalú (amit sajnos megszokhattunk idén az észak-amerikai szériától…), de reméljük az idő múlásával a színvonal is emelkedni fog!

Gravity – Team 8 – 1-0

A hihetetlen formában lévő Gravity átgázolt a nyolcasokon. A szezon eleji siker szériájukra úgy tekintettem, mint szerencse vagy átmeneti fellendülés, de be kell látnom, tévedtem. Rendkívül szervezetten nyomják és nagyon szimpatikus csapat. A midlaner Keane elképesztő mennyiségű hőst képes LCS szinten játszani, ezen a meccsen is Urgot-ot hozott ami hetekkel ezelőtt kipottyant már a  metából. A veterán és idén már sajnos leköszönő SaintVicious helyét Move vette át, aki hamar beilleszkedett. Nagyon sokat wardol és térkép kontrollt biztosít, NA egyik legígéretesebb junglere.

A másik oldalon nem sok pozitívumot tudok felhozni sajnos, a malpestreet helyett belépő Nien nagyon gyenge teljesítményt nyújt hetek óta, úgy tűnik Jinx-en kívül nem tud más adc-t hozni. Aki nem tud Sivir-rel, a jelenleg legerősebb adc-vel, LCS szinten játszani, nem fogja sokáig húzni. Nem lennék meglepődve, ha hamarosan új ad carry-t keresne helyette a Team 8, feltéve ha idén meg akarják célozni a rájátszást.

Enemy Esports – Cloud 9 – 1-0

Már nem is lehet meglepetésnek nevezni ha egy ”kis” csapat legyűri a C9-t. Még mindig nem találják azt a bizonyos fonalat a tavaly döntőző srácok. Hiába, nehéz kiheverni ha egy világklasszis shotcaller elhagyja a csapatot.

Már a pick & ban fázisban értelmetlen volt a Cloud 9 kompozíciója. A teamfight orientált Maokai, Azir, Sivir mellé Meteos Nidalee-t hozott ami sehogy sem illik a képbe. Nunu, Rek'Sai is nyitva volt, érthetetlen tehát a Nid-jungle. Nem is működött.

19034545516_02659deaa7_b.jpg

Lassan ott tartunk, hogy a TDK mellett a C9 lesz a másik szabad préda.

Második nap:

Team 8 – Team Dragon Knights – 1-0

Hozta a kötelezőt a Team 8, de nem adta könnyen magát a TDK. 50 perc kellett, mire teljesen feltörték a sárkányosok bázisát. Nien végre nem csak Jinx-szel alkotott valamit, a Kalista-Thresh kombó most bejött. Goldenglue látszólag jól felvette a hirtelen távozó Slooshi szerepét, magabiztosan játszott Varus-szal miden.

Nagyon sajnálom a TDK-t, hiszen még mindig két cserével játszanak és a mérkőzések elején sem bannolhatnak egyet sem (mivel két játékosnak sem érkezett meg időben a munkavállalói vízuma, nem vehetnek részt az LCS meccseken, de mivel ezt későn jelezték a Riot felé, elvesztették az összes ban lehetőségüket). Az eredeti stabil kezdővel és ban lehetőséggel egy igen jó középcsapat lehetne belőlük. Őszintén remélem, hogy összekapják magukat és sikerül bent maradniuk, bár ehhez egy kisebb csoda kellene.

Gravity – Team Solo Mid – 0-1

Nehéz hétvégén van túl a TSM, hiszen két rendkívül összeszedett csapattal találkozott, de sikerült behúzniuk mindkét meccset és 2-0-al zárni a negyedik hetet. Ennek ellenére nem lehetnek felhőtlenül boldogok a fanok, hiszen nem azért sikerült ilyen jóra ez a forduló, mert jól játszott kedvenc csapatuk, hanem, mert a Gravity a Liquidhez hasonlóan eldobta a mérkőzést.

A meccset a TSM kezdte jobban, szokás szerint Bjergsen került előnybe Santorin és Lustboy segítségét követően. Később solo gyilkosságot is elkövetett a megint Urgot-ot játszót Keane-n. A remekül pozicionáló Gravity sorra nyerte a harcokat midgame-ben, de több kapitális hibát is elkövettek később, mind csapat, mind egyéni szinten. Ez a meccset jelentette.

Érdemes kiemelni a szituációt, amikor Wildturtle vígan leszedett két védtelen inhibitort, mindeközben egyedül a support Bunnyfufu ment haza védekezni. A négy távol maradó Gravity játékos semmi érdemlegeset nem tett cserébe.

Másik fordulópont, ahogy írtam, megint egy Gravity hibához köthető: a 45. percben Hauntzer hatalmas lehetőséget hagyott ki. Be tudott teleportálni az összetömörülő és a dzsungelen át kétségbeesetten menekülő TSM mögé, egy jól elhelyezett wardnak köszönhetően, de egyszerűen rossz helyre dobta a Rumble ultit. Az egyik legnagyobb játékos baki az LCS történetében. Ha jól helyezi le azt az ultit akkor valószínűleg a Gravity ace-eli ellenfelét és befejezi a meccset. De nem így történt. TSM leszedte a következő Baront és megölve a széthullott és kizónázott Gravity tagokat, befejezte a meccset.

Dyrus és Bjergsen hozta megint a meccset. Jól muzsikál a két solo laner, Wildturtle viszont nagyon gyenge mostanában, ez az 5-7-9 Kalista stat is elég árulkodó.

Counter Logic Gaming - Cloud 9 – 1-0

Hosszú, harcokkal teli, de véleményem szerint akkor is egyoldalú meccs volt. A CLG végig előnyben volt és tartották a korán megszerzett vezetést. Egy pillanatig nem éreztem azt, hogy ezt a meccset a Cloud 9 fogja megnyerni. Xmithie a legnagyobb veszélyt jelentő Fizz toplane-re helyezte a fő hangsúlyt. Sátrat is állíthatott volna annyit campelt. Szegény Balls hiába ölte meg hol Zion-t, hol Xmithie-t a gankek során, Ő is mindig elhalálozott, komoly farm és xp hátrányba kerülve. A midgame harcok nagy része egállal végződött, de csak idő kérdése volt a CLG győzelem. Teamcompjuk is lategame orinetált volt a KogMaw, Ashe, Gnar trióval, illetve sokkal jobban kontrollálták a térképet a játék minden szakaszában.

18438261554_1fd766f385_b.jpg

Az elmúlt években arról volt híres a C9, hogy hátrányban is ki tudták hozni magukból és az adott  szituációból is a maximumot, főleg a zseniális shotcallingnak köszönhetően. Ennek nyomát sem látjuk most. Meteos konkrétan 25 percen keresztül farmolt és semmit nem csinált, ezzel szemben Xmithie a CLG 24 killjéből 23-ban benne volt. A tank-Ekko jungle most sem jött be. Ezzel már 2-6 a Cloud 9 statisztikája, egyre közelebb a kiesés.

Enemy Esports – Team Impulse – 0-1

Az NME srácok nem voltak egy lapon saját magukkal. Már a pick & ban fázisban megverték magukat a Nidalee middel. Nem sok értelmét láttam a teamcompjuknak, illetve igazi stratégiájuk sem volt meglátásom szerint. Úgy tűnt mintha szimplán komfort pickeket hoznának el, aztán majd csak lesz valami.Az Impulse-os Apollo, ahogy egy jó ad carryhez illik a vállán vitte a csapatot, 7-1-10-el zárt Corkival.

Mindig felüdülés megnézni egy TIP meccset, nem csak XiaoWeiXiao Yasuo midje miatt, hanem, mert garantált az akció, a vérfürdő és persze a szórakozás.

 

Team Liquid – Dignitas – 0-1

Hihetetlen leírni a tavalyi év után, de top csapat a Dignitas! Immár 6-2-vel állnak és mióta felvették Helios-t nagyon erősnek tűnnek. És nem csak jók, szerethetők is. Itt van például Gamsu aki abszolút megérdemelten a hét MVP-je lett a szombati 11-0 Hecarim meccs és a vasárnapi full AD-ra kiépített Jarvan után.

Mindkét csapat jól játszott a hétvége legjobb mérkőzésén! Őrült egy meccs volt, nem is akarok többet mondani róla, nézzétek vissza, mert tényleg megéri!

Messze az eddigi legjobb hétvégén vagyunk túl. Izgalmasabbnál izgalmasabb meccseket láthattunk, hihetetlen egyéni teljesítményekkel fűszerezve. Azt kell mondjam így a nyári szakasz feléhez érkezvén kezd olyan lenni az NA LCS mint amilyet vártam, mert mit ne mondjak az első 3 hétben adósak maradtak a jó játékkal a fiúk; de van még hová fejlődni bőven.

Remélem a szezon második felében és a rájátszásban olyan amerikai csapatokat láthatunk majd akik világviszonylatban is megállják a helyüket!

 Képek: lolesports flickr

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lol-esports.blog.hu/api/trackback/id/tr97577592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása