Korea vs. világ: kezdődik az MSI, a LoL világbajnokság erőfelmérője
2015. május 07. írta: Hodini

Korea vs. világ: kezdődik az MSI, a LoL világbajnokság erőfelmérője

msi_1.jpg

Május 7-10. között először rendezi meg a League of Legends fejlesztője, a Riot Games a Mid-Season Invitational (MSI) mini-világbajnokságot a floridai Tallahassee-ben, ahol a világ 5+1 régiójának jelenleg legjobb csapatai küzdenek meg egymással. Ez a verseny kiváló felmérő arra vonatkozóan, hogy hogyan állnak egymáshoz viszonyítva az egyes topcsapatok. Vagy inkább: van-e olyan klub a világon, amelyik 5 hónappal a világbajnokság előtt egy kicsit is megközelítheti a koreaiakat.

Mert hát a tények makacs dolgok: két teljes éve a távol-keleti ország játékosai uralják a League of Legends e-sport világát: 2013-ban és 2014-ben is koreai csapat lett a világbajnok és erre idén is megvan minden esély - de talán valamivel kevesebb, mint eddig. Kínának volt annyi pénze, hogy leigazolja a fél koreai elitet 2015-re, de néhány játékost sikerült megszereznie Európának és Észak-Amerikának is, tehát most úgy néz ki a helyzet, hogy nagyjából bárki is nyer majd, nagy az esélye, hogy lesz legalább egy koreai a csapatban. Pontosan ettől lesz izgalmas ez a torna: ha valamikor, idén talán már nem lesz olyan óriási különbség Korea és a világ között. Vegyük csak például IEM Katowicét, a koreai 2. GE Tigerst legyőzte a kínai középcsapatnak számító WE, akit után a döntőben lemosott a pályáról az amerikai TSM. 

 Ha pedig már a csapatoknál tartunk, nézzük meg, melyik régiót ki képviseli és milyen esélyekkel.

SK Telecom T1 (Korea): A tizedik évfordulóját a tavasszal ünneplő koreai szervezet utolsóként biztosította melyét a tornára, miután az LCK döntőjében simán verték a GE Tigers csapatát. Az egyhangú összecsapásra Easyhoon legnagyobb bánatára mindenki úgy fog emlékezni, hogy még Faker nélkül is könnyen abszolválta az SKT a feladatot. Ne vonjunk le azonban messzemenő következtetéseket ebből. A fiókcsapat korábbi midlanere beállásakor biztonságos, ám magas szintű játékával mindig hozzá tudott adni csapata teljesítményéhez. A meta is talán inkább neki fekszik, ha pedig az EDG-vel összekerülnek, akkor Faker rémálmait elkerülve lehet hozzá fordul segítségért a koreai csapat.

Leggyengébb posztjuknak idén talán a jungle tekinthető. A poszt, amelyért a világbajnok Bengi és az egyik legtehetségesebb koreai újonc, Tom harcolnak, ezzel jelezve a világ számára, hogy akár "tartalékosan" felállva is képesek oda-vissza verni a nemzetközi mezőnyt, talán egyetlen csapat van, aki képes lehet megfogni őket, az pedig az EDG.

Edward Gaming (Kína): az elmúlt világbajnokságok döntőjébe Kína csapatai rendre bejutottak, de ott kivétel nélkül alulmaradtak aktuális koreai ellenfelükkel szemben. A hétvége legnagyobb kérdése így nem lehet más, mint hogy az Edward Gaming le tudja-e taszítani a trónról az aktuális LCK győztest. Most vagy soha érzésünk lehet, mikor a csapat összeállítására nézünk. A Samsung Blueból igazolt Deft és Pawn méltán híres a rajongók körében. Előbbi talán a világ legjobb lövésze, míg utóbbi ugyan nem a legjobb formáját mutatja idén, de Faker ellen valószínűleg újra régi fényében láthatjuk. A csapat többi posztjára is kiváló a felhozatal. Koro játékstílusa nem hasonlít ugyan mondjuk Huniéra, de értéke megkérdőjelezhetetlen. Clearlove az egyik, ha nem a legjobb formában lévő jungle játékos jelenleg az elit mezőnyben. Ezek hallatán igazán kíváncsiak leszünk a csapat menetelésére. A csoportkörből való továbbjutás nem lehet probléma, így számukra a rájátszástól kezdődhet az igazi megmérettetés és a kérdés csak az, hogy az első vagy a második helyen végeznek.

Fnatic (Európa): A Fnatic úgy nyerte meg a tavaszi LCS-t, hogy a télen egyetlen játékosukat leszámítva lecserélték az egész csapatot. A fiatal tehetségek (köztük két koreai, Huni és Reignover) azonban beváltak és már az első bajnoki meccstől úgy tűnt, hogy elég jól összeszokott a csapat. Az egyetlen dolog, amiért sajnálhatjuk, hogy ők mennek, az az, hogy az európai döntőben ők győzték le 3-2-re a Vizicsacsit és a Unicorns of Love csapatát. Fordított esetben most egész Magyarország azt várná, ahogy Csacsiék bemutatkoznak a koreaiak ellen. Na de majd talán ősszel a vb-n. Az örök kérdés itt az, hogy NA>EU vagy EU>NA: erre most egy újabb választ kaphatunk, hiszen a torna nyitómeccsét pont az amerikai bajnok ellen játsszák csütörtök este. Ha az esélyeket tekintjük, reálisan a 4. helyre érhetnek oda, de hát Európa az a régió, ahol mindig borul a papírforma, arról nem is beszélve, hogy a Fnatic játszotta a valaha volt legizgalmasabb meccseket az elmúlt években.

17016881778_b13121d46c_k.jpg

Team Solomid (Észak-Amerika): Ha van csapat, amely formáját tekintve megszorongathatja az aktuális koreai bajnokot, akkor az a TSM. Hogy mást ne mondjunk, ők nyertek Katowicében, de viszonylag simán nyerték meg a tavaszi szezont Amerikában, az elmúlt hónapokban pedig kiegyenlített játékot mutattak. Az "új" jungler, Santorin remekül beilleszkedett a csapatba, Bjergsennel remekül megértik egymást, de a felső ösvényen Dyrus, az alsó ösvényen pedig a WildTurtle-Lustboy duó hozza a kötelezőt. Egyszóval, eléggé összeérett a csapat, a Katowicében mutatott játék alapján pedig van némi esély az első helyre is. Én az 1-3. hely valamelyikére várom őket, sok múlik azon, hogy mit játszanak majd pl. az EDG ellen.

ahq e-Sports Club (Tajvan): Nem szabad lebecsülni a tajvani csapatot, akik a kvalifikáció során előbb az elődöntőben a korábbi világbajnok Taipei Assassinst, a döntőben pedig az IEM Katowicén vitézkedő Yoe Flash Wolvest verték nagy magabiztossággal. Annak fényében, hogy az egyenes kieséses szakaszban csak utóbbi tudott ellenük meccset nyerni, oda kell majd figyelni majd a srácokra. Igaz, a nemzetközi mezőnyben még tapasztalatlanok, így nagy valószínűséggel a Besiktas csapatával fognak küzdeni az utolsó előtti helyért.

Besiktas (szabadkártyás): Az elsősorban labdarúgó csapatáról ismert Besiktas most már e-sport csapattal is büszkélkedhet, ugyanis ők jutottak ki szabadkártyásként a tornára, legyőzve a többi apróbb régió (Brazília, Óceánia, Japán, Dél-Amerika, Oroszország) legjobb csapatát. Ettől függetlenül, üde színfoltjai lehetnek maximum a tornának, nem sok esélyük lesz a többi résztvevő ellen. Mindenesetre, jó lesz látni, hogy a többi régió hol tart a felzárkózásban a topligákhoz képest.

A nagy kérdés tehát az: vajon van-e már olyan csapat, amelyik képes egy szinten játszani a koreaiakkal? Az esélyek minden eddiginél nagyobbak és ha a válasz igen, akkor elképesztően izgalmasak lesznek a következő hónapok a világbajnokságig. Vasárnapig minden kiderül. 

A mi tippünk:

  1. SK Telecom
  2. EDG
  3. TSM
  4. Fnatic
  5. ahq
  6. Besiktas

Az első mérkőzés magyar idő szerint csütörtök este 22:00-kor kezdődik. Élő közvetítés IDE kattintva.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lol-esports.blog.hu/api/trackback/id/tr977405302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása