Újabb sportágban ülhetünk fel Európa trónjára
2015. április 19. írta: sundii

Újabb sportágban ülhetünk fel Európa trónjára

Nem túlzok ha azt állítom, hogy a magyar e-sport történelem egy újabb bekezdéshez ér vasárnap délután. A mindössze 21 éves Kiss Tamás - vagy ahogy a játékosok ismerik, Vizicsacsi - nemcsak első bajnokságát fejezi be, mint szerződtetett, fizetett League of Legends játékos, de mindjárt döntőig jutott újoncnak számító csapatával, a Unicorns of Love-val. Ez nagyjából akkora teljesítmény, mintha néhány jó barát, akik nagyon jól tudnak focizni, összeálltak volna egy focicsapattá és két-három évvel később már Európa-Liga döntőt játszanának. És ez még csak nem is nagy túlzás, ha figyelembe vesszük azt, hogy 93 millió aktív játékosa van a League of Legendsnek nemzetközi szinten. Közülük Európa 10 legjobb játékosa között szerepelni, első és egyedüli magyarként elképesztő teljesítmény.

Minden kezdet nehéz

De ne rohanjunk ennyire előre. Fél évvel ezelőtt még álmodni sem mertünk arról, hogy magyar játékost ilyen magasságokban láthatunk a nemzetközi e-sport szcénában, hiszen hosszú-hosszú évek óta Vizicsacsi az első olyan játékos, aki kiemelkedett a hazai közösségből. Csapata, a Unicorns of Love története igen ritka eset: 5 jó barát Európa különböző országaiban rájött, hogy egész jól megy nekik együtt a játék és összeálltak egy csapattá. Se szponzorok, se pénz, se jövőkép, csak egyetlen közös cél: az LCS (a League of Legends hivatalos, 10 csapatos elit bajnoksága, kb., mint egy nemzetközi labdarúgó bajnokság Európa 10 legjobb csapatának). Nyertek-buktak kisebb-nagyobb pénzdíjas versenyeket és megpróbáltak önerőből feljutni az LCS-be is, de egymás után háromszor is búcsút kellett mondaniuk az Európa legmagasabb ligájába vezető versenyen, az EU Challenger Series-en, amelyet évente kétszer, tavasszal és nyáron rendeznek meg.

uol_team_2.jpg

1-2 cserével, de a csapat magja (Vizicsacsi - Hylissang és Sheepy, utóbbi most az UoL managere) együtt maradtak és nem adták fel, negyedszer is belevágtak a kvalifikációs tornába. aminek már csak a rájátszásába is egy csak szerencsével jutottak be az utolsó helyre (egyenlő pontszámuk volt egy másik csapattal és megnyerték ellenük a meccset). Ekkor még senki se gondolta volna, hogy abból a 6 csapatból csakis ők jutnak majd be az LCS-be. A rájátszás elődöntőjében kikaptak, a bronzmeccset viszont megnyerték, így megkapták az esélyt, hogy az utolsó három LCS csapat valamelyikével játszanak egy Best of 5 (5-ből 3 játékot kell nyerni) az LCS részvételért. Itt 2-0-s hátrányból felállva, elképesztően intenzív meccsen, végül 3-2-re legyőzték a mára már szétesett és eltűnt Millenium csapatát, ezzel pedig tavasszal nekivághattak a profi ligának, immáron hivatásos, szerződtetett, League of Legends játékosokként.

Télen még volt változás egy helyen a csapatban, de Vizicsacsi maradt a helyén, az unikornisok pedig januárban kiköltöztek Berlinbe (ahol a stúdió van, amelyben a bajnoki mérkőzéseket játsszák és közvetítik) egy saját gamer házba, hogy innentől kezdve napi 12-14 órát gyakoroljanak, a cél ezúttal már azonban már más: kijutni a világbajnokságra.

Az első sikerek

Miután a csapat bebiztosította magát az EU LCS 2015-ös tavaszi szezonjára, a tömeg azonnal mögéjük állt. A novemberben megrendezett IEM San José-ra a magyar játékossal felálló alakulat csakis a közönség szavazatai miatt jutott ki, talán a meghökkentő név az, ami miatt azonnal beléjük szeretett mindenki. Ki az, aki a saját csapatát a Szerelem Unikornisainak nevezné?!?! Mindenesetre a recept tökéletesen működött és működik a mai napig is. Az IEM tornán Amerika és Európa legjobbjain kívül egy ázsiai csapat is képviseltette magát, így az UoL játékosai egyből kipróbálhatták magukat a mély vízben. Ha pedig már itt voltak, akkor az elődöntőben megverték a világ legismertebb (és jelenleg legjobb nyugati) csapatát, a Team SoloMidet. De még hogy. A középső ösvény szupersztárja, a dán Bjergsen, szinte levegőhöz nem jutott a brillírozó Power of Evil ellen. Ilyen lehet, mikor a szerelem és az ördög közeli kapcsolatba kerül? A döntőben a szintén amerikai Cloud9 várt az unikornisokra, ők viszont már jobban felkészültek ellenfelükből. A rutin hiánya kiütközött, a C9 győzelmet át nem engedve nyerte meg 3-0-ra a döntőt. És hogy miért lettek sztárok: PowerofEvil pl. 2 nap alatt megtriplázta a Twitter követői számát a TSM elleni meccs után.

Az első európai szezon

Újonc csapattól nem vár senki csodát a bajnokságban (nem is jellemző), de azért csak ott motoszkált mindenkiben még a TSM elleni győzelem emléke, hogy mi van ha. Az Unikornisok konzisztensen inkonzisztens játékot mutattak, de ők játszották az eddigi legizgalmasabb bajnoki mérkőzéseket, amiket valaha látott Európa, és végül 9 győzelemmel és 9 vereséggel, az 5. helyen végeztek, amivel bejutottak a rájátszásba. Némi  reményre adott okot, hogy a náluk jobb csapatok ellen 80%-os volt a győzelmi arányuk. Oda-vissza verték a korábbi világbajnokot, Európa egyik, ha nem legjobb csapatát, a Fnaticot és ők voltak az egyik csapat a háromból, amelyik tudott hozni egy mérkőzést az alapszakaszgyőztes SK Gaming ellen. A nagyon ellen nagyon jól ment, a kiscsapatokkal viszont megszenvedtek. A szerelem útjai kifürkészhetetlenek, mondhatnánk.

A rájátszás

A rájátszás első körében Csacsiék az orosz gyökerű, a kezdetek óta az LCS-ben keringő Gambit Gaminggel kerültek össze, azzal a csapattal, aki az alapszakaszban egy helyezéssel előttük végzett. Mindkét együttes híres a váratlan húzásairól, hősválasztásairól, ami nem volt ebben az esetben sem másképp. Az első meccsen ugyan alul maradtak az unikornisok, onnantól azonban nem lehetett megállítani őket. A párharcról részletesebb összefoglaló és elemzés ITT olvasható.

16284749434_af81440788_k.jpg

A következő körben az alapszakaszt, ha nem is toronymagasan, de magabiztosan nyerő SK Gaming együttese volt az ellenfél. Európa jelenleg legismertebb sztárja és tavaszi MVP-je - FORG1VEN - és csapata várt az UoL-ra. Villáminterjúnk során ugyan többen Vizicsacsiékat tették az első helyre, de ezek a tippek jöttek inkább szívből, mint a valós erőviszonyokból. A párharc esélyesének egyértelműen az SK számított még akkor is, ha a megelőző hetekben a csapathoz közeli források szerint belharc alakult ki éppen FORG1VEN kürül. Senki se gondolta volna, mégis megtörtént: Vizicsacsiék oda-vissza játékkal, az év legizgalmasabb meccsét játszva (ez már a sokadik legizgalmasabb meccs volt és még csak nem is vagyok elfogult), de végül 3-2-re legyőzték a toronymagas esélyes SK-t és ezzel bejutottak a döntőbe. (Szombaton az SK végül a másik újonc csapat H2K-től is kikapott 3-2-re a bronzmeccsen).

A döntő

Innentől óriási a tét: a helyezéstől függően kapnak pontokat a csapatok a tavaszi és a nyári szezonban, a legtöbb pontot gyűjtő csapat pedig képviselheti Európát az őszi világbajnokságon (három csapat jut majd ki Európából, egy a nyári bajnokság győztese, egy pontokkal, egy pedig egy külön kvalifikációs tornáról). Nem kérdés, a vasárnapi döntő toronymagas esélyese a Fnatic csapata. Mondom ezt úgy, hogy a közvélemény őket is egyöntetűen leírta a szezon kezdetén. A korábbi sztárcsapat öt tagjából csak a támogató játékos - Yellowstar - maradt a kerettel, hogy maga mellé addig teljesen ismeretlen és tapasztalatlan négy játékost hozzon. Rutinjának és kitartó csapatépítésének köszönhetően a szezonnak már kellő felkészültséggel vágtak neki. Az első hely nem volt reális annak ellenére sem, hogy egyedül Csacsiék tudták csak őket oda-vissza megverni az alapszakaszban.

Ami miatt mégis ők az esélyesek? Egyrészt a korábban már említett Yellowstar egyedül több rutinnal rendelkezik, mint a döntő másik 9 játékosa - együttvéve. Az eddig megrendezett 4 League világbajnokságból hármon részt vett, az elsőn pedig döntős volt az aAa csapatával. Emellett két koreai csapattársa Huni és Reignover is a legerősebbnek tartott Koreai Ligából érkeztek - igaz mindketten tartalékok voltak. Ez azonban egyáltalán nem látszik meg játékukon, Huni például az alapszakasz felfedezettje lett. Vizicsacsiék eddig is az esélytelenek nyugalmával álltak ki a meccsekre, valahogy mégis meg tudták nyerni azokat. Az Unikornisok szárnyra kaptak és a döntőig vágtattak, a kérdés már csak az, hogy át tudják-e ugrani az utolsó lécet is.

16287105203_45948a1ddd_k.jpg

Az UoL története eddig több, mint bámulatos. Ahogyan profi csapattá avanzsáltak, majd az Észak-Amerikai meghívásos LAN szereplés, a konzisztensen inkonzisztens, de annál inkább közönségszórakoztató játék, a szurkolók töretlen szeretete, valamint a rájátszásban nyújtott szereplés mind-mind okot adhat a bizakodásra. Tegyünk tehát mind így, és a hétvégi NB1-es meccsek helyett szurkoljunk egy kicsit Vizicsacsinak és a Unicorns of Love csapatának vasárnap 17 órától, a Pierce és Arwyll által magyarul is közvetített döntőn.

Személy szerint a Fnatic győzelmére tippelek, de ahogy már feljebb írtam, a szerelem útjai kifürkészhetetlenek... és bízom abban, hogy Vizicsacsi meglepetést tud majd okozni. Jó szurkolást mindenkinek a számítógép elől, vagy éppen valamelyik moziteremből, vidéki bárokból, ki honnan nézi majd. 

A bejegyzés trackback címe:

https://lol-esports.blog.hu/api/trackback/id/tr627374092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2015.04.19. 21:53:19

:o ha időben olvasom, akkor még rá is néztem volna

Hodini · http://esportmilla.hu 2015.04.20. 08:34:06

@pingwin: :( Nézd majd vissza rendesen is a meccseket ha van időd, érdemes :)

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2015.04.20. 09:07:27

@Hodini: az a baj, hogy nem nagyon, mondhatni egyáltalán nem ismerema játékot, így nem nagyon jönnek át a finomságai
süti beállítások módosítása