Mi történt veled, Európa?
2014. október 03. írta: Hodini

Mi történt veled, Európa?

Ma és a hétvégén negyeddöntőkkel folytatódik a League of Legends világbajnokság, a legjobb nyolc közé 3 koreai, 3 kínai és 2 észak-amerikai csapat jutott be. Az nem meglepetés, hogy a szabadkártyás csapatok nem jutottak tovább a csoportból, az viszont már annál inkább, hogy a 3 európai résztvevőből (Alliance, Fnatic, SK) egyiknek se sikerült a saját csoportjában az első két hely valamelyikén végeznie.

negyeddontok.jpg

Beszélhetünk arról, hogy halálcsoport, meg szerencse, vagy éppen pech, de szerintem ennél az okok mélyebben keresendők. Az első évad világbajnokságát még 2011-ben a Fnatic nyerte, az akkori csapatból ketten is (xPeke, Cyanide) ma is aktív tagjai a kezdő ötösnek, de Yellowstarnak is ez volt a negyedik vb-je. A világbajnoki tapasztalat megvan. Sőt: a Fnatic volt az egyetlen csapat, amely eddig meg tudta verni (mellesleg zseniális játékkal) az új koreai bajnok Samsung Blue csapatát (tudom, hosszú még a vb). Hogy aztán egy kicsit vitatható meccsen, egyetlen autoattack híján, de végül kikapjanak a kínai OMG-től és a csoport harmadik helyezettjeként távozzanak haza.

De nézzük meg az EU LCS bajnok Alliance csapatát: még a koreai csapatok is úgy nyilatkoztak róluk, hogy tőlük kell félni igazán. Ezt meg is mutatták a Najin White Shield ellen egy perfect játékkal (összes dragon, baron, egyetlen halál nélkül, teljes dózerolás), hogy aztán elbohóckodják a Kaboom ellen a meccset és végül kiessenek.

Ha a statisztikákat nézzük, akkor Európa így teljesített:

  • 3-3 vs NA
  • 2-2 vs KR
  • 1-1 vs BR
  • 1-1 vs SEA
  • 0-4 vs CN

Egy szinten az amerikaiakkal, a koreaiakkal, egyedül a kínai early game agresszióval nem bírtak. Tehát a tudás, a képesség megvan, mi hiányzik mégis?

A folyamatos magas színvonal és a mentális érettség. Európában sose lehetne olyat látni, mint Amerikában, hogy a C9 tíz héten keresztül végigveri a teljes mezőnyt. Az európai bajnokság még a topcsapatoknál is tele van hullámvölgyekkel. Lehet, hogy előhúznak 1-1 meccsre valamit a kalapból, felszívják magukat és a legjobbjukat nyújtják, de ez hosszútávon sajnos nem megy. Valahogy hiányzik az a stabil mentalitás, amitől még 2-0-nál vagy 0-2-nél is ugyanúgy ülnek oda játszani, mint 0-0-nál. Főleg, amikor BO5 megy a párharc és öt órán keresztül kell a lehető legjobbat nyújtani. 

Megkérdeztem Vizicsacsit is, hogy ő hogy látta a csoportmeccseket és az európai csapatok szereplését:

"Valószínűleg mentalitás problémák voltak, mert nagyon ingadozó teljesítményt nyújtottak. Egyik nap megvernek egy koreai csapatot, a másik nap meg kikapnak egy braziltól. Ha sikerült volna stabilabb teljesítményt nyújtani bent lenne a Fnatic és az Alliance is a top8-ban. A mentális felkészülés mindenképpen hagyott kívánni valót maga után. Egy ilyen versenyen nem lehet senkit félvállról venni, mindenki ellen 100%-os teljesítményt kell nyújtani, nagyképűen meg végképp nem lehet 1-1 meccsre menni. Illetve, amikor pedig tiszta, okos, nyugodt döntéseket kell hozni, akkor azt fel kell vállalnia valakinek. Gondolok itt a Fnatic-OMG meccsre, ahol az érzelmek nagyon elragadták őket, és próbáltak a nexusra menni. Ha ott hoznak egy higgadt, átgondolt döntést, megvan a meccs."

Ez számomra csak azért furcsa, mert elvileg azért mentek bootcampelni Koreába, hogy felkészüljenek a meccsekre mind stratégiailag, mind mentálisan. Úgy tűnik, ebben még fejlődni kell.

A bejegyzés trackback címe:

https://lol-esports.blog.hu/api/trackback/id/tr546752257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szepi79 2014.10.20. 11:00:44

sok igazság van abban, amit mondasz, de azt se hagyjuk figyelmen kívül, hogy tényleg nagyon peches volt az EU playoffban. az SKnak a meccsek kb felén nem volt ott a rendes junglere (amikorra megérkezett, már késő volt, pedig a TSM orrát is beverték), az alliance-nál egyetértek a mentális gondokkal, de a fnatic simán továbbjutott volna bármelyik másik csoportból (és igen, ott is voltak erősen hullámzó teljesitmények, főleg soaz-nál, ezt nem is akarom vitatni.)

ha kissé paranoiásabb lennék, akkor azt mondanám, hogy azért volt titkos a csoportok összeállitásának a módja, hogy több NA csapat jusson be, mint az EUból. de mivel nem vagyok az, inkább megtartom magamnak. :)
süti beállítások módosítása