A nagy 2016-os LPL roster roulette
2016. január 03. írta: tronke1

A nagy 2016-os LPL roster roulette

A kínai liga is megkezdte a szokásos szezonok közti nagytakarítást - néhány nagyobb lépésről már írtunk. Nézzük át, hogy mégis kiket látunk majd a tavaszi szezonban, milyen formációban.

Magában a ligában is kisebb változások voltak. Az alapszakaszban nem fog mindenki mindenkivel játszani. Ehelyett a szezon előtt a csapatokat a 2015-ös eredményeik alapján rangsorolták és ebből két csoportot hoztak létre.

lpl_logo_1.png

Az A csoport: LGD, Snake, QG, WE, M3, EPA
A B csoport: EDG, iG, VG, RNG, OMG, HYG

A csoportokban kettős körmérkőzés lesz, BO3, 10 héten keresztül. A szezon győztese képviseli az LPL régiót az idei Mid Season Invitationalon.

A sok száraz bevezető után lássuk a csapatokat.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Az LPL lehetséges bajnokai

Edward Gaming
Az EDG nem tűnt kimondottan fényesnek a világbajnokságon, bár ez az összes kínai csapatról elmondható. Azóta kisebb változások történtek: AmazingJ, az egyik toplaner és BaeMe a mid cserejátékos már az EDG LSPL (kínai "B" liga, challengerhez hasonló) csapatában játszanak. BaeMe jelenléte teljesen érthetetlen volt eddig is, soha nem volt kiemelkedő játékos. AmazingJ nem volt rossz, de játékstílusa nem passzolt a csapat identitásával.

Sikerült viszont leigazolniuk Athenat, az IEM Cologne és KESPA Cup bajnok ESC EVER midesét. Athena egy rugalmas, tehetséges játékosnak tűnt ezek alatt a versenyek alatt, csapata viszont nem jutott be az LCK-be minden erőfeszítés ellenére sem, így teljesen érthető, hogy otthagyná a jól megszokott környezetet a kínai pénzzuhanyért.

A nagy kérdés az, hogy mi lesz így PawN sorsa. Szerintem - és ez csak egy magánvélemény - szépen lassan elkezdik beépíteni Athenat a csapatba, amíg PawN vissza nem vonul. Az S4 világbajnok komoly egészségügyi gondokkal küzd már vagy egy éve. A S5 tavaszi LPL rájátszásban csodával határos módon, fájdalomcsillapítókkal telenyomva "épült fel" és vitte el a csapatát a győzelemig. Ezt azonban nem lehet sokáig csinálni, ha Athena beválik, PawN szerintem visszavonul egy edzői pozícióba valamelyik országban.

pawn.png

LGD
Ó LGD. Te hálátlan rongy. 

i-trusted-you-you-were-supposed-to-be-the-chosen-one.jpg


A nyári győztes LGD összeomlása a legcikibb ilyen jellegű dolog, amit a S3 Ozone fiaskó óta láttunk. A csapat úgy játszott, mintha nem látták volna a patchet korábban, nem működtek együtt, érthetetlen pickjeik voltak, majd amikor biztos volt a kiesés összekapták magukat és gyorsan nyertek három meccset Lord Flame vezetésével.
Apropó. Flame. Flame otthagyta a sok-sok kínai pénzt, amiből egy év múlva vehetett volna egy kisebb afrikai államot és visszatért Koreába, ahol az új LZ-IM szupercsapat toplanere lesz (azért itt is busás fizetésért).

cxqbx4sukaaei8v.png

Lord Flame csendre inti az LPL hatereket.


Szerencsére a helyét nem más, mint a jelenlegi világbajnok Marin veszi át. Nincsenek kétségeim a csapat felől. Mind jó játékosok, végre van egy tisztességes edzőgárdájuk - egészen konkrétan az eddigi egyik toplaner, Acorn és az ex-UP ex-Samsung Blue support Heart.

Marin volt a világbajnok SKT csapatkapitánya, szerintem az új edzőkkel sikerül gatyába ráznia az amúgy tehetségtől rogyadozó csapatot. Igen, a junglert is. A közösség (teljesen jogos) nyomására TBQ otthagyta a csapatot, és Eimy vette át a helyét, akit Heart hozott át az Unlimited Potentialtól. Eimy fényévekkel jobb mint TBQ bármikor is volt.
Weiless, aki hál'istennek állítólag újra Weiless (és nem GoldV/PlatEvil) továbbra is talán a legjobb mid a régióban. Imp maradt Imp, a League of Legends főgonosza, akit Pyl kísér, a régió egyik legjobb supportja.
Én látatlanban az LGD-t mondanám a szezon nyertesének.

Qiao Gu
Uzi.
A Qiao Gu megvette Uzi-t.
Ez nagyjából olyan, mintha az ember egy jó állapotban tartott klasszikus Ferrari modellre cserélné a vadiúj Bugattiját. Bár nem értek annyira az autókhoz. TnT  az év során szépen csendben vált a liga talán legjobb lövészévé - nagyon szoros a verseny Imp miatt. Előbbi a csapatharcok atyaúristene volt, míg Imp híres arról, hogy rossz matchupokban is tönkreveri néha az ellenfelet.
Szóval a QG kicsengette azt a horribilis pénzösszeget. Persze ez annyira nem meglepő egy olyan ligában amit az esetek nagy részében milliárdosok működtetnek hobbiból, mindenesetre pár kérdés, egészen konkrétan egy így is felmerül.

Miért?

Félreértés ne essék, Uzi még mindig egy hihetetlenül jó játékos - sőt, a szépen csendben haldokló OMG halványan tündöklő csillaga volt az előző évben, de egyszerűen nem látom a pickup értelmét. Talán, és ez egy nagy talán TcT és Uzi kicsit jobbak lesznek lanen mint TnT-vel voltak, ami egy egyértelmű gyengeség volt. Ha így nézzük, tulajdonképpen egy furcsa, csavart logika van azért benne - Uzi is csak a gázpedált ismeri, akárcsak Swift vagy Doinb, így talán egy a játék korábbi részeiben is agresszív csapatot kapunk.
TnT nem hagyta ott a csapatot, ezt fontos megjegyezni! Azt viszont csak remélni tudom, hogy egy másik csapat nem hagyja a padon üldögélni.

Team Snake
Áh, Snake. A csapat, amire nagyon kíváncsi lennék nemzetközi versenyen, de ez eddig nem adatott meg. Ők a junglert váltották - Beast otthagyta a csapatot, Zzr váltja, aki eddig a padon ült. A Snake talán a legkiegyensúlyozottabb csapat az egész ligában, szerintem tartani fogják most is a konstans top 5 helyet.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Meglepetést okozhatnak

iG
Az iG is kisebb takarítást tartott a csaptaban. Kid és Kitties eltűntek a süllyesztőben, a helyüket Time és Mo vette át. Mo ismeretlen játékos, Time-ot láttuk a világbajnokságon. Ott jobb teljesítményt nyújtott mint Kid - de ez sajnos nem volt általános dolog a rendes szezonban. Tudom, hogy ezt nehéz lehet elhinni, de Time általában rosszabb volt mint Kid, pedig neki volt egy olyan meccse, ahol kevesebb mint 500 sebzést osztott ki hősök ellen.
Ami aggodalomra adhat okot az az, hogy egy néhány napos közleményben KaKAO nem szerepel a csapat listáján - remélhetőleg csak egy hiba miatt. Ha KaKAO mégis otthagyja a csapatot, nem látjuk talán többet a híres KT Arrows duót, az egyik legerősebb mid-jungle párost amit Korea valaha is kitermelt.
Rookie viszont biztos, hogy marad, ő a legnépszerűbb koreai játékos kínában, imádják a fanok!

Vici Gaming
Urunk és védelmezőnk Easyhoon áll a középső ösvényen, így HeTong fájó emléke talán örökké feledésbe merül. Dandy visszatért a jungle pozícióba, így többet nem kell a hajunkat tépnünk azon, hogy az egykori világbajnok, a Tolvajok Hercege, a világ egyik legtehetségesebb junglere Maokait játszik toplanen. A felső ösvényre Loong-ot tolták, az egykori Unlimited Potential játékost.
Ha az ember kicsit megizzasztja aritmetikai képességeit gyorsan rájöhet, hogy Easyhoon és Dandy mellé nem fér el több koreai játékos. Mata, a S4 világbajnok így otthagyta a csapatot. Vasili emiatt Duan-t kapta maga mellé, aki a csapat cserejátékosa volt eddig.


Easyhoon kapott maga mellé egy kiemelkedő junglert - na nem mintha Bengi nem lenne az a maga módján - kérdés, hogy tud-e ezzel majd valamit kezdeni. Az előző szezonban a VG Mata és Dandy szimbiotikus játékával egy olyan, erős vision alapú stílust alakított ki, amit itt szerintem nem tudnak majd replikálni. Az volt eddig a stratégiájuk, hogy szétwardoltak mindent a pályán amit csak lehet és ha meglátták az ellenfelet egyszerűen nem mentek oda, hanem a pálya másik feléről hoztak el egy tornyot, dragont, baront.
Személy szerint hatalmas Easyhoon fan vagyok, remélem Faker jobbkeze nem tűnik el a kínai pénzzuhatagban.

Team WE
A Team WE a régió egyik legnagyobb rajongótáború csapata, akik az utóbbi időben elég sok bajba ütköztek. Az egész előző év gyakorlatilag arról szólt, hogy a jelenleg Fnatic mezben játszó Spirit tud-e 1v9 játszani.
Idén csupa pozitív változást hoztak. Lecserélték Aluka-t, az egyik legöregebb LPL játékost az LSPL csapatukban játszó 957-re, aki egy tehetséges kezdő játékos.

A jungle pozíciót a egyáltalánnematestvércsapatunkneismondjunkilyeneket M3 Condi tölti be. A középső ösvényen maradt Xiye, egy agresszív assassin játékos, aki a tavalyi IEM Katowicen debütált. A nagy dobást Zero csatlakozása jelenti - Zero volt Uzi őrangyala a S4 világbajnokságon és egyben a verseny egyik legjobb supportja is.
Ha valaki még tud meglepetéseket okozni a ligában az a World Elite lesz.

Royal Never Give Up / RNG
Az év dark horse csapata az RNG lesz. Valószínűleg. A Vici Gaming tárgyalása közben említettem, hogy Mata otthagyta a csapatot. Itt kötött ki.

Ez önmagában nem nagy dolog, de így, hogy NaMei visszatért a csapathoz még az lehet. NaMei a legjobb kínai ad carry volt S4 alatt. Mindenki Uzi-ra emlékszik a világbajnoksági szereplése miatt - ahol NaMei érthetetlen okokból leeresztett (rossz nyelvek szerint túl sok fangirllel tartott, nos, kapcsolatot) - de azelőtt NaMei egy teljes éven keresztül taposta végig az LPL ligát az akkori EDG oldalán. Ha ketten újra fel tudják venni a régi tempót nagyon nagy dolgokat láthatunk a duótól.

A másik koreai slotra nem más mint inSec és Looper várakozik. A helyzet viszont az, hogy jungle cserejátékosuk van, mlxg, aki nem is rossz, így inSec valószínűleg a cserepadon üldögél majd. Looper ugyan nem egy kiemelkedően jó játékos, de Mata vezérletével már nyert végülis egy világbajnokságot, szóval nem ásnám el teljesen. Ahol elvérezhet a terv az a mid lane, ahol egy teljesen ismeretlen játékos, Xiaohu játszik majd.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Viszünk virágot a sírjukra

Master3 / M3
A kicsit sem burkoltan WE (az M3 és a WE logo egymás tükörképei ...) testvércsapat szintén nagy változásokat hozott - nem kimondottan előnyükre. Dade és Looper otthagyta a csapatot, ami egyben az offszezon utolsó nagy kérdése is egyben - hol köt majd ki Dade?
Az új játékosok egyike Raphael, aki eddig az LSPL-ben játszott, a másik Yolo, akit az NA LCS-ben láttunk a Winterfox supportjaként, akkor még Imagine néven játszott.
Mivel az egyetlen kiemelkedő játékos is elhagyta a csapatot sok jót nem lehet mondani róluk. Talán egy győzelemre éhes LSPL squad átveszi majd a helyüket.

OMG
Az év legszomorúbb története díj az OMG-nek jár. Kína egykoron legnépszerűbb csapata egyszerűen romokban hever. Egy éve ilyenkor Uzi csatlakozása után szépen lassan elkezdtek szétesni - olyannyira, hogy személyes ellentétek miatt az amúgy sztárcsapatból három játékos, Gogoing, Loveling és Cloud is visszavonult. Jelenleg úgy állunk, hogy nincs is support játékosuk, az ex-midesük van topon, a junglerük teljesen ismeretlen, az ad carry pedig teljesen átlagos. Cool, az utolsó eredeti OMG játékos pedig éjjelente gyűrött, könnyektől nedves pénzkötegek mellett sírja álomba magát.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Kína és úgy általában az LPL liga egy korrupciómentes, átlátható régió
(kérlek ne vigyetek el fekete autók)

 

Energy Pacemaker.All és Hyper Youth Gaming
Két csapat, akik csupa újonc - vagyis félig újonc játékossal kerültek be a ligába. Ha a csapatok nevei ismeretlenek, de a játékosok valamiért mégis az azért van, mert a Hyper Youth Gaming jórészt megegyezik a tavalyi Energy Pacemaker csapattal. Akiknek persze semmi közük most már az Energy Pacemaker.All-hoz. Hiszen egy tulajdonosnak nem lehet két csapata a ligában.
Mindennemű hasonlóság csak a véletlen műve.

tronke

A bejegyzés trackback címe:

https://lol-esports.blog.hu/api/trackback/id/tr448228258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása