A mai korosztálynak az a számítógép, ami nekünk a csattogós lepke volt
2015. október 03. írta: Hodini

A mai korosztálynak az a számítógép, ami nekünk a csattogós lepke volt

Interjú egy apával és a fiával, akik együtt játszanak League of Legends-el otthon

Nem egyszer halljuk ifjú játékosoktól, esportolói babérokra törő fiataloktól, hogy a szülők bekorlátozzák őket, mert nem ismerik és éppen ezért nem tudják elfogadni, ha a gyerek esténként/hétvégente a számítógép előtt ül és adott esetben nem csak idegbeteg módon veri a billentyűzetet, hanem tanul, fejlődik és tudatosan, sportolói gondolkodással próbál hozzáállni az adott játékhoz.

21866985786_48ab88455b_k.jpg

Egy korábbi blogbejegyzésünk alatt érkezett nemrég egy hozzászólás egy édesapától, aki a fiával együtt játszik League of Legends-et otthon. Mivel ilyenről nem hallottam még, pláne nem Magyarországon, ezért rögtön rákérdeztem, hogy hajlandó lenne-e megosztani velem a részleteket, hogy hogy is néz ez ki náluk. Készséggel válaszolt a kérdésekre, így hát most elolvashatjátok, hogyan néz ki Péter (44) és Zalán (15) élete, amiben az egyik közös téma a LoL. Interjú arról, hogy másképp is hozzáállhat a szülő a gyerek dolgaihoz, ha egy kicsit utánanéz a dolgoknak. Segítségképp, itt egy cikk a szülőknek arról, pontosan mi is a League of Legends.

mum.jpg

Hogyan ismerkedtetek meg a játékkal? Ki húzta be a másikat a League of Legends világába?
P: Már nagyon untam a World of Warcraft-ot a kiszámíthatatlan balance miatt, amikor öcsém szólt, hogy kipróbált egy játékot, amiben csak pvp (játékos a játékos ellen) van. Megnéztem, utána már csak akkor logoltam be a World of Warcraft-ba, amikor lemondtam az előfizetésem. Zalán nálam látta meg, és mivel "mindenevő" játékok terén, szintén kipróbálta, és itt ragadt. (Első kérdése emlékei alapján: "Sokba kerül Cho'Gath? - az egyik hős a játékban - a szerk.")

Mi tetszett meg a játékon gyerek és szülői szemmel?
P: a játék összetettsége, az, hogy csak látszólag szól a másik leöléséről, valójában kőkemény stratégia.
Z: Változatos a játék a World of Warcraft-hoz képest, a pályák ötletesek, jó a játékegyensúly.

Általánosságban mi a véleményetek az esportról?
P: Maximálisan egyetértek a létjogosultságával. Ugyanolyan kemény munka benne, mint bármely más sportban.
Z: Szeretem az esportot, leginkább mint résztvevő, nem mint passzív néző.

apafia_924841440.jpg

Szoktatok együtt is, csapatban játszani? Vagy csak a gyerek játszik és te pedig a háttérből támogatod, elemzitek utána a meccseket, megbeszélitek a stratégiát stb.
P: Néha bepróbálkozunk egy-egy közös game-el, de egyre ritkább, mert sokat vitatkozunk :) A játékstílusunk nagyon különbözik, és nem ér annyit a dolog. Most, hogy komolyabban ráfeküdt Zalán a ranked (a játékon belüli ranglétra - a szerk.) meccskre, ülök mellette, és mantrázom neki az alap dolgokat, hátha egyszer nem lesz szüksége rám :) (CS >>a játékon belüli alapszörnyek megölése, amiért aranyat kap a játékos<< hogy áll? Hogy last hitezik >>ahhoz, hogy megkapja az aranyat, neki kell bevinnie az utolsó ütést<<? Mit tudsz az ellenfélről? ...) Game után megnézzük együtt az eredményt, elsősorban a KDA-t (Kill-Death-Assist átlaga), cs-t.

Változott bármit a közöttetek levő apa-fia kapcsolat a játék hatására akár pozitív, akár negatív irányba?
P: Azt pozitívnak tartom, hogy van közös témánk, ami nem feltétlen jellemző egy kapcsolatban, sok családban csak élnek egymás mellett. Ugyanakkor többet vitatkozunk, bár a viták nagy része "szakmai", és lol specifikus. (Szerencsére a játék nem megy a tanulás rovására - nem is engednénk - így ilyen jellegű nézeteltéréseink nincsenek.)
Z: Szerintem is többet vitatkozunk, de úgy érzem, jobban "egymásra hangolódtunk".

Mi a véleményed arról az általános prekoncepcióról, hogy a számítógépes játék csak butítja a gyereket, árt az egészségnek és hogy nem szabadna hagyni őket olyan sokat játszani? Érvek mellette-ellene?
P: Nevetséges, és primitív szemléletnek tartom. Egyszerűen nincs érvem a számítógépes játék ellen. Zalán számítógépen tanult meg írni - olvasni 5 évesen, fejlődött az angol tudása, ismerősei vannak a világban. Tudomásul kell venni, hogy a mai korosztálynak az a számítógép, ami nekünk a csattogós lepke volt :). Akik azt állítják, hogy káros, azok a véleményem szerint a kirívó, bulvár hírek alapján formálnak véleményt - anekdotikus érvelés...

cosplay_1.jpg

A család többi tagja támogat benneteket ebben?
P: Remélem ezt nem olvassa Zalán:) A napokban beszélgettünk róla a feleségemmel, és annyiban állapodtunk meg, hogy megnézzük hova tudja magát felküzdeni. Az időt, és a körülményeket biztosítani fogjuk számára, hogy olyan magasra jusson, amilyen magasra képes. Utána meglátjuk...

Ha a fiadról kiderülne, hogy tehetséges ebben és profi szinten csinálhatja, támogatnád benne?
P: Egyértelműen igen.

Kedvenc játékos/csapat?
P: EU: UOL/Vizicsacsi, Egyéb: Faker/SKT T1
Z: NA: TSM/Bjergsen, EU: UOL/PoE, Egyéb: Faker/SKT T1

Kinek szurkoltok a vb-n?
P: SKT SKT SKT SKT SKT SKT SKT SKT SKT SKT SKT SKT SKT SKT SKT SKT SKT SKT SKT SKT
Z: FAKER FAKER FAKER FAKER FAKER FAKER FAKER FAKER FAKER FAKER FAKER FAKER

Kép: LoLesports flickr

A bejegyzés trackback címe:

https://lol-esports.blog.hu/api/trackback/id/tr967868838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása