Most vagy soha: Kezdődik az EU LCS Playoff!
2015. augusztus 07. írta: Hodini

Most vagy soha: Kezdődik az EU LCS Playoff!

Most, hogy a rájátszás-szezon lassan eléri az összes nagyobb LoL régiót, érdemes áttekinteni, hogy végül kik lehetnek a csapatok, akiket majd az októberi világbajnokságon látunk. Számunkra Európa a legfontosabb régió, amelynek rendes szezonja nemrég ért véget, de a rövid pihenő után, szombaton és vasárnap már a playoff első mérkőzésein fogunk izgulni. A hétvégén a Unicorns of Love a Roccattel, a H2K pedig a Giants Gaminggel játszik az elődöntőbe jutásért. a meccsek már BO5 formátumban játszódnak, tehát 3-at kell nyerni a biztos továbbjutáshoz.

Nézzük át csapatonként, hogy ki milyen esélyekkel pályázik a kvótákra.

Fnatic
Ez a legbiztosabb név. 18-0 rendes szezon mellett, a tavaszi szezon első helyezettjeként nagyon-nagyon nehéz lenne a Fnaticnak nem kijutni a világbajnokságra. Európa és úgy általában a nyugati világ nagy esélyesei, sok reményt fűzünk hozzájuk. A játékukat különösebben nem kell kommentálni - ha valamelyik pozíció kicsit le is marad, a többiek képesek felvenni a terhet és csapatként együttműködve győzni.

19850698128_d2ad56fba8_k.jpg

A Fnatic esetén nem is igazán arról van szó, hogy a rájátszásban milyen eredményt érnek majd el, hanem a világbajnokságon hogy szerepelnek. YellOwStaR joggal tekinthető világszinten top 3-5 supportnak, Febiven és Huni top 5-8 játékosok pozíciójukban. A csapat az ötödik meccsig vitte Fakert és az SK Telecomot a Mid Season Invitational elődöntőjében, szerencsés csoportok esetén a top 4 pozíció egyáltalán nem tűnik lehetetlennek a világbajnokságon sem, ott pedig már csak az a kérdés, hogy a kínai EDG vagy a koreai SKT éppen milyen napot fog ki.

Origen
Fnatic Black/Ex-Fnatic/xPeke és barátai. Erős játékosok minden egyes pozícióban, stratégiai szinten viszont kérdéses néhány dolog amit csinálnak (pick & ban, a meccsek későbbi részén néha nem jó dolgokat részesítenek előnyben). Ha a mérkőzések elején egy kis előnyt tudnak kovácsolni maguknak, az ellenfélnek jórészt meszeltek. Izgalmas, pörgős játékot játszanak. 60-80% esélyt adnék arra, hogy kijutnak, valószínűleg ők fognak a Fnatic ellen játszani a döntőben. Nielsen kívül mindenki megjárta már a világbajnokságot a játékosok közül, nagy meglepetések is jöhetnek majd tőlük októberben. Persze azért nem lesz könnyű dolguk, mivel frissen feljutott nyári csapatként nincs tavaszról pontjuk, ezért maximum 3rd seedként juthatnak ki a vb-re.

20031055792_4e16dac331_k.jpg

H2K
Ó H2K. A kedvenc csapatom a régióban, nagy Ryu rajongó vagyok még a KT Bullets (OGN 2013) időkből. Ez az az európai csapat, ami stratégiai szinten viszi a pálmát, de a rendes szezon végére egy kicsit mintha elfáradtak volna, az utolsó három hetet 3-3-al zárták. A H2K okosan játszik, kihasználja a pálya és a wardok nyújtotta lehetőségeket. KaSing az egyik legjobb európai support, de a csapat minden egyes tagja erős egyéni játékos. A gyengepont Loulex - nagyon mohó jungler, gyakran találja magát rossz helyen.

19850843058_93a79035bd_k.jpg

Meglátjuk, sikerült-e jól kihasználni a szünetet, mert kemény meccsek várnak rájuk: a Giants ellen valószínűleg tovább fognak jutni, de utána az Origennel kell játszaniuk, akik ellen 0-2-vel zárták a rendes szezont. Ezt a meccset szerintem az OG nyerné, így a harmadik helyért fognak játszani vagy a ROC vagy a UoL ellen.

Itt érkeztünk el ahhoz a ponthoz, ahol megjelennek azok a csapatok, akik az utolsó pillanatban felfordíthatják a status quo-t.

Unicorns of Love
A Vizicsacsival felálló Unikornisok 9-9-el zárták a rendes szezont. Noha elméletileg nagyon nagy érvágást jelentett a jungler, Kikis dobbantása, ez az eredményeken nem látszott meg végül - a tavaszi szezont pont ugyanígy fejezték be. Fontos azonban észben tartani, hogy a rájátszásban már nem Gilius, hanem H0R0 játszik majd a jungler pozícióban. Ha a UoL újra megcsinálja azt, amit tavasszal, vagy legalábbis megkaparintja a harmadik helyet, az (szerintem) nagyon nagy részt neki lesz majd köszönhető.
H0R0 a különösen balszerencsés MYM csapatában játszott az előző szezonban, ahol a társaság talán egyetlen reménysugara volt. Előtte viszont az SKT S (Marin - H0R0 - Easyhoon - Bang - Wolf, a mostani SKT 60%-a) junglere volt, ahol a legnagyobb feladata a wardolás és Marin segítése volt.

Az UoL különösen rossz az előbbi kérdésben. Hylissang nagyon jó játékos, de az egész európai mezőnyben a legalacsonyabb a ward/perc aránya, a csapat pedig az utolsó helyen osztozkodik a Giants Gaminggel ezen a téren. Azt tudjuk, hogy ha kisebb-nagyobb harcokra kerül a sor, akkor Csacsiék nagyon jól mozognak együtt egy egységet alkotva, néha elég nagy hátrányokból is képesek kiásni magukat. A relatíve kevés ward miatt néha viszont olyan harcokba is belemennek amikbe nem kéne - H0R0 nem az a játékos, aki 1v9 lehoz egy meccset, de szimplán azzal, hogy több információt szolgáltat a csapatának, nagyot dobhat Csacsiék teljesítményén. Számszerűsíteni nehéz, de ha az új játékos beválik, jó esély van arra, hogy kint látjuk majd az unikornisokat a világbajnokságon. Pláne, hogy a 2. tavaszi 2. hellyel sok pontot hoztak magukkal a nyárra, jobb esélyük van 2nd vagy akár 3rd seedként kijutni.


ROCCAT
A csapat, amire két szezon óta várunk, úgy tűnik, talán végre képes beindulni. Tavasz óta mindegyik csapat arról áradozik, hogy a Roccat nagyon erős ellenfél edzőmeccseken, de ez valamiért tétmeccsen nem jelenik meg. A szezon végére a Roccat sokkal erősebbnek tűnt, így ha H0R0 mégsem válik be, könnyen lehet, hogy ROC vs H2K megy majd a harmadik helyért, ami egy elég szoros mérkőzés lesz (1-1 a rendes szezonban).

19850869310_0e5da2b464_k.jpg

Most, hogy Woolite helyett MrRalleZ játszik, a teljes botlane sokkal stabilabbá vált - igaz, már Woolite mellett is veszélyes csapatnak számítottak, csak sok meccs úszott el azon, hogy rossz helyen volt rossz időben. Steve ugyan elég halovány teljesítményt nyújtott a szezon elején (ami főleg annak köszönhető, hogy a legtöbb csapat az új játékost támadta) de a végére beért a pozíciójába - semmiképp sem mondható sztárjátékosnak, de a dolgát szolidan végzi.

A siker kulcsa azonban Nukeduck. Az a játékos aki még a Lemondogsban játszva röhögve Swaint játszott Faker ellen, hihetetlenül agresszívan uralta a mid lanet és nagyon gyorsan felkapaszkodott a nagy európai midek (Alex Ich, Froggen, xPeke) mellé, valamiért érthetetlenül passzívan játszott a tavaszi szezonban. Úgy tűnik, mostanra elkezdte a régi formáját hozni, néhány jelenlegi meta hősön (Viktor, Varus) félelmetesen erős. Ha a meta visszafordul az assassin karakterek felé, egy csapásra újra az egyik legjobb mid játékos lehet a régióban.

Giants Gaming
Az LCS spanyol különítménye (ha G0DFRED-et nem számítjuk). A meccseik kétféleképp szoktak zajlani: Pepiinero és/vagy Werlyb mindenkit tönkrever, vagy szépen lassan kivéreznek a pályán. A botlane kimondott gyengepontja a csapatnak, míg a jungleben Fr3deric érthetetlen mennyiségű dragont/baront képes ellopni. A sztárjátékos egyértelműen Pepiinero, a teljes régióban ő kapja arányaiban a legtöbb aranyat csapatonként - így a többieknek lényegesen kevesebb erőforrás marad. Nagyon ritka eset az, amikor kijelenthetjük, hogy egy játékos képes 1v9 lehozni egy meccset, Pepii esetén néha tényleg így érzi az ember.
Vannak fényes pillanataik az erős mid és top lane miatt, de ez valószínűleg nem elég ahhoz, hogy egy BO5 szettet elvigyenek az H2K elől.

20038964545_ac4ea64de7_k.jpg

Végleges tippeim, első három helyezett:
1., Fnatic
2., Origen
3., H2K

Negyeddöntők:
ROC > UoL 3-2
H2K > Giants 3-0

Elődöntők:
Fnatic > ROC 3-0
OG > H2K 3-1

Döntő:
Fnatic > OG 3-1

A rájátszás programja:

  • 08.08 szombat 17:00 óra - H2K vs. Giants
  • 08.09 vasárnap 17:00 óra - Unicorns of Love vs. Roccat
  • 08.15 szombat 17:00 óra - H2K vs. Giants győztese vs. Origen
  • 08.16 vasárnap 17:00 óra UOL vs. Roccat győztese vs. Fnatic

Magyar közvetítés ITT, angol pedig majd ITT!

/Ölbei Márton írása/

Képek: lolesports Flickr

A bejegyzés trackback címe:

https://lol-esports.blog.hu/api/trackback/id/tr187684938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Komojtalan 2015.08.07. 08:17:39

Szokás szerint nem vagytok tisztában a dolgokkal. Már múltkor is írtam, igaz akkor csak feltételes módban nem így megy a kijutás: www.youtube.com/watch?v=7AifUJF5pe4 7. perctől. Az Origen teljesen esélytelen a ponttal való kijutásra, csak ha megnyeri a rájátszást, vagy a 3. helyre lehet esélye. Ha a Fnatic nyer, akkor csakis a H2K vagy az UOL juthat ki pontszámmal. Van egy 3. hely, az meg úgy megy 6-5, győztes-4, győztes-3, győztes-2. Tehát a 6. pontszámmal 4 meccset kell nyerni, a másodikkal egyet.

Hodini · http://esportmilla.hu 2015.08.07. 09:28:49

@Komojtalan: "Persze azért nem lesz könnyű dolguk, mivel frissen feljutott nyári csapatként nincs tavaszról pontjuk, ezért maximum 3rd seedként juthatnak ki a vb-re." Itt a 3rd seedet úgy kell érteni, hogy 1st seed summer split winner, 2nd seed pontok alapján, 3rd seed king of the hill végén. Tudjuk, hogy működik a kijutás és bocsi, ha nem volt egyértelmű :)

avemee 2015.08.07. 23:41:23

2nd seedként is kijuthatnak... 2. helyen végeznek, így 90 pontjuk lesz. Ha a UOL kikap a roccattől (70+20) és a h2k maximum 4. helyen végez (50+20 vagy 40), akkor mindkét csapatnak egyenlő vagy kevesebb pontja lesz az origennél (persze pluszba kell, hogy az fnc nyerje az egészet és ne a roccat). Pontegyenlőség esetén az kerül előrébb, aki előrébb végzett, vagyis, aki több pontot gyűjtött a nyári lcs-en. Tehát így kijuthatnak pontokkal: 1.fnc (aq), 2.origen (90), 3.roccat (70), 4.h2k/gia (90/40) 5.h2k/gia (70/20) 6. uol (90)

Hodini · http://esportmilla.hu 2015.08.08. 06:34:50

@avemee: Mi azzal kalkuláltunk, hogy az UOL nem jut be a döntőbe mivel a Fnaticcal játssza az elődöntőt, így maximum a 3. hely elérhető nekik. De merjünk nagyot álmodni, hátha H0R0val meglepik őket és akkor már mindegy hogy elsők vagy másodikok :)

avemee 2015.08.09. 18:09:30

@Hodini: Origenről írtam, nem a UOL-ről, azt hittem a beszélgetés róluk szól
süti beállítások módosítása