NA LCS 6. hét: A Gravity az új Cloud 9?
2015. július 11. írta: tragg

NA LCS 6. hét: A Gravity az új Cloud 9?

Észak amerikai LCS rovatunk ismét itt van, ezúttal a 6. hét eseményeinek összefoglalójával. Új csapat vezeti a mezőnyt, úgyhogy nagyon kiélezett még mindig a verseny az első helyért. Az esti összecsapások előtt fussunk végig a múlt heti meccseken.

 

nalcs.jpg

 

 

Első nap:

 

 

Team Impulse – Enemy Esports – 1-0

 

A TIP Rush vezetésével fél óra alatt kivégezte az Enemy-t. A koreai szuper jungler Nidalee-t hozott, amivel egy laza 8-0-6 statot produkált. Nem sok esélye a volt az ellenfélnek. Kicsit solo queue feelingje volt a meccsnek, de szerintem ezt senki nem bánta, mert akciódús, szórakoztató harminc perc volt.

 

Az, hogy most egy kicsit elmozogtunk a tank és cinderhulk metától és bátran be lehet vállalni egy-egy carry-junglert nagyon kedvező Rushnak és ezáltal az Impulsenak is.

 

 

Team Dragon Knights – Team Solo Mid – 0-1

 

A Solo Midnél WildTurtle helyett szombaton Keith kezdett, aki látszólag ugyan nem tett sokat hozzá a TSM sikeréhez, de több sebzést osztott ki ezen a meccsen, mint amit Turtle átlagolni szokott a nyári szezon folyamán.

 

Alaposan megnehezítette a tavalyi címvédő dolgát a TDK az agresszív és folyamatosan harcolni akaró játékstílusukkal. Most, hogy Emperor és Ninja visszatért az adc és mid posztra sokat erősödött a csapat taktikailag és mechanikalilag is. Az előrelépés ellenére jó pár egyéni hiba is felfedezhető volt a TDK-nál, a legkiemelkedőbb talán Emperoré volt aki négy TSM játékos orra elé ugrott Tristanával.

 

A meccset egyébként Bjergsen hozta le Ezreal-el, aminek smite-ot hozott és az új AP-jungle tárgyat építette neki, így igen gusztustalan sebzést okozott 30-35 perc után.

 

keith.jpg

 

 

Cloud 9 – Team Liquid – 0-1

 

Meteos a múlt hét közepe fele bejelentette, hogy nem kíván többé a Cloud 9 junglereként tevékenykedni. Jobb híján a nem régiben visszavonult midlaner és shotcaller Hai váltotta őt. Érdekes döntés, de mindenképpen érthető, hiszen Hai azt hozta a csapatba ami nagyon hiányzott: shotcalling és szervezettség.

 

Hetek óta először véltem felfedezni némi életet a C9-ban. Nagyon jól kezdték a meccset, a 12. percben egyből kiviteleztek egy amúgy igen nehéz és rizikós diveolást amit nem hinném, hogy Hai nélkül bevállaltak volna. Midgameben volt 7 ezer aranyas(!) Cloud 9 vezetés is, de egy túl kapzsi Baronozási kísérlet miatt kútba esett az addigi előny jó része, ráadásul elvesztették az említett obkjektívet is.

Ezután a Baron buffolt TL miden akarta beütni a tornyokat, de a sikertelen sieget megunva Xpecial megpróbálkozott egy flash-Annie ultival ami nagyon gyengére és haszontalanra sikeredett. Azonban a Liquid szerencséjére a Nautilus-Yasuo kombó bejött és Fenix mindenkin végig söpört. Ezek után hiába próbált meg védekezni a Cloud 9, nem tudták megmenteni a meccset.

 

Az, hogy Hai visszatért mindenképpen javított a játékuk képén, a mérkőzés elején emlékeztettek régi önmagukra. Sajnos az 5v5 harcokban nem sokat mutatott az ex-midlaner, nem igazán tudta mit kéne tennie RekSai-jal.

 

hai.jpg

 

 

Counter Logic Gaming – Gravity – 0-1

 

 

Szorítottam a CLG-ért, hogy végre rácáfoljanak a sorozatos szapulásra, de nem. Csalódnom kellett.

 

Hiába draftoltak össze egy elég jó ”protect the carries” (Gragas, Lulu, Alistar-Rumble,Jinx) kompozíciót, nem sikerült végrehajtani a lényeget: megvédeni Jinx-et és Rumble-t.

 

A szokásos Gravity szervezettség most sem maradt el. Ügyesen és okosan koordinálták végig a meccset, egy pillanatig sem vesztettek kontrollt. A meccsen három nagyobb harc alakult ki és mind a hármat fölényesen megnyerték Cop edző fiai.

 

Itt egy kis videó összefoglaló a meccs fontosabb jeleneteiből:

 

 

Dignitas – Team 8 – 1-0

 

 

Rendkívül egyoldalú meccsen nyert a Dig. A vége egy jó 12 ezer arany előny és 16-2 lett.

Érdekesség, hogy végre nem csak Ezreal-en láttuk az új jungle itemet, hanem Shiphtur Diana-ra is azt építette.

 

Ha így folytatja a T8 akkor hamar az utolsó helyen találják magukat és automatikusan kiesnek az LCS-ből.

 

 

Második nap:

 

 

Enemy Esports – Team Dragon Knights – 1-0

 

Nagyon fontos mérkőzés volt mindkét fél számára a vasárnapi. A kiesés ellen harcolnak mindketten, egy esetleges győzelem sokat jelentett volna főleg a TDK-nak. Nem sikerült azonban behúzniuk a meccset. Hiába fogták meg a Dignitast, vitték el a TSM-et 55 percig szombaton, nem bírtak az idén talán legjobb formáját mutató NME-vel.

 

Kez nem játszott jól Gragas-szal, Emperornak pedig komoly pozicionálási hibái voltak ma is. Ninja viszont kiemelkedő teljesítményt nyújtott, kétszer is szoló gyilkolta Diana-val az Ahri-t játszó Innoxot.

 

A TDK-nak muszáj lett volna megnyernie ezt a meccset, mert hiába fognak meg egy-két nagy csapatot ha nem megy a kicsik ellen, illetve hiába jobbak a Team 8-nél ha nem tudnak visszamászni az utolsó helyről.

 

 

FREELG Counter Logic Gaming – Team Impulse – 0-1

 

 

„Nem tudom milyen gonosz sötét dolgot tehettem előző életemben, hogy a Jóisten CLG szurkolónak teremtett...” Olvasható redditen egy hozzászólás ami vicces ugyan, de teljesen jogos.

 

Tényleg elképesztő mit művel a CLG. Már a pick&ban fázisban rosszul gondolkodtak, kibannoltak három tank top hőst (Nautilus, Maokai, Shen). Ezek közül egyik sem igazán Impact védjegye. Ráadásul az 5.12-es patchben erősnek bizonyuló Ezreal-t szabadon hagyták és az őt csapat harcokban counterelő Maokai-t pedig kibannolták. Érthetetlen. CLG megint a szombatihoz hasonló compot tett össze; a Nidalee-t, Ezreal-t soraiban tudó TIP pedig inkább egy poke-siege stratégiával állt fel.

 

A rossz p&b után mégis jól kezdte a meccset a CLG, Doublelift egyből 2v1-elt egyet, ami jó önbizalom növelő volt, mert egy ponton a meccsen Double 5-0-4 is volt Jinx-szel. Ekkor úgy nézett ki bejön a tegnap nem működő védjük meg a carryket taktika.

 

A Doublelift 2v1:

 

 

Lassanként azonban visszamászott a meccsbe a TIP. Az igazi fordulópont az volt, amikor a TIP úgy döntött elkezdik a Baront, a CLG pedig cserébe levett egy inhibitort és egy Nexus tornyot.

 

Két dolgot is kiemelnék ebből a szituációból: először is a CLG nem igazán volt pozícióban a Baronhoz, DE így is megállíthatták volna azt és kikényszeríthettek volna egy harcot a Baron-pitben, amit nagy valószínűséggel megnyertek volna, mert sokkal erősebb 5v5 csapatuk volt. Ha ott harcolnak egyet és megnyerik azt, száz százalékosan övék a meccs. Ők úgy döntöttek odaadják a buffot az Impulsenak és megpróbálják befejezni (?) a meccset vagy legalábbis a Nexus tornyokat beütni. Ez nem sikerült, a TIP hamar lekapta az objective-et és hazateleportáltak védekezni.

 

Ekkor még volt egy nagy dobása a CLG-nek, addig tökéletesen kontrollálták a sárkányt is és 4-0-ra vezettek. Viszont hiába volt két smite-juk is, nem tudták behúzni, megint totálisan rossz pozícióban volt az egész csapat.

 

A következő Baront is leszedte a TIP és befejezték a meccset.

 

 

Team Solo Mid – Gravity – 0-1

 

A TSM-nél Keith helyett megint Turtle kezdett, de a meccs nem rajta ment el, a GV egyszerűen jobb volt a meccs minden aspektusában.

 

A p&b fázisban meglepett a Gravity miért nem bannolta Ezreal-t, amivel szombaton Bjergsen megmentette a TSM becsületét. Hát meg volt az okuk. Összetettek egy tökéletes anti-poke csapatot a Maokai, Nidalee, Jarvan, Sivir, Shen formájában. Nem csak ez, hanem az in-game döntéseik is mind-mind tervezettek, szervezettek és jók voltak. Már korán vásárolt mindenki egy kis magic resist-et, Nidalee heal-elt folyamatosan, Sivir spellshieldelt és a szokásos Infinity Edge helyett Bloodthirstert épített elsőnek, hogy vissza tudja tölteni az esetlegesen hiányzó életét. A Shen-Mao páros pedig hatékony zárta le Ezreal-t és Corki-t a harcokban. Emellett Bunny tökéletes visiont biztosított csapatának, sőt majdnem az összes kéket elvitték Ezreal elől a Gravitysek.

 

A mostani Gravity a tavalyi, tavaly előtti Cloud 9-ra emlékeztet. Tökéletes pick&ban, egyértelmű és okos stratégia az adott meccsre, amit véghez is tudnak vinni a srácok.

Cop az egyik legjobb, hanem a legjobb edzővé nőtte ki magát az NA LCS-ben, elképesztő mennyit tett hozzá a csapathoz. Mindenképpen egy sikersztori az övé.

 

Alább megnézhetitek az egész meccset:

 

 

 

Dignitas – Team Liquid – 0-1

 

Nagyon hamar kivégezte a TL az eddig fellendülőben lévő Dignitast. A hét meccsének kikiáltott összecsapás egy megalázó vereségbe fulladt Dig szempontból.

 

Hiába szerezte meg az első gyilkosságot a Dignitas, mást nem tudtak felmutatni. Quas és a Twisted Fate-et játszó Fenix remekül helyeztek nyomást nem csak bot lanere, hanem az egész térképre.

 

A folyamatosan 5-6 ezer arany hátrányban lévő Dig még megpróbált két elkeseredett harcot, de mindkettőt egyértelműen elvesztették. A Liquid nagyon simán nyert.

 

 

Team 8 – Cloud 9 – 1-0

 

Megint csalódást okozott szurkolóinak a C9. Az LCS jelenlegi leggyengébb csapatával sem bírtak.

 

Balls sikeresen megkaparintotta kedvenc hősét Rumble-t, Incarnati0n pedig Zed-et hozott. A komfort pickek tehát meg voltak, a csapat összhang azonban nem. Hiába jött vissza Hai, most Ő sem tudott segíteni. Incarnati0n EGYSZER SEM használta az ultiját a 39 perces mérkőzés alatt. Azt hiszem ez elég egyedülálló dolog a profi LoL meccsek történetében.

 

 

Jó kis héten vagyunk túl, megint változott a tabella eleje egy kicsit. Még sokan odaérhetnek az első három helyre de szerintem a TSM, Gravity páros biztosan a top 3-ban fog végezni.

 

tabella2.JPG

 

 

 

Képek, forrás: lol esports flickr, youtube.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lol-esports.blog.hu/api/trackback/id/tr507615128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása