Útmutató a győzelmi feltételek megértéséhez
2015. április 02. írta: sundii

Útmutató a győzelmi feltételek megértéséhez

utmutato_a_gyozelmi_feltetelek.jpg

Bevezető

Minden egymás elleni megmérettetés első és legfontosabb dolga megérteni az adott összecsapás győzelmi feltételeit. A League of Legends-ben sincs ez másképp. A bronz ligától a Challenger tetejéig nagy valószínűséggel az a csapat nyer, aki a betöltő képernyőn már tudja, hogy mit kell csinálnia a meccsen. Ha megérted, hogy a kompozíciótok miben erős, mikor vannak a power spikeok, és melyik buffra/toronyra mikor kell fókuszálnotok, akkor nagy eséllyel győztesként hagyjátok el az Idézők Szurdokát.

A győzelmi feltételek megértése

Első lépésként nézzük át a csapatunk által kiválasztott hősöket, és keressük meg a szinergiát köztünk. A példa kedvéért kiválasztottam 5 hőst, amin keresztül illusztrálom a folyamatot, amit a betöltő képernyőn célszerű mindenkinek fejben végigzongoráznia.

A csapatunk tehát Gnar top, Jarvan jungle, Lissandra mid, Graves adc és Leona support. A kompozíción jól látszik milyen erős a teamfightja. Gnar, Jarvan, Lissandra és Leona egyaránt könnyen kezdeményez harcot egyszerre több hőst kikapcsolva a játékból, így a sebzést osztó hősöknek lehetőséget adva az ellenfél megsemmisítésére. A két fő jelölt erre a feladatra - Lissandra és Graves - kifejezetten a mid game-be erős a Zhonya és az IE megvásárlása után, így célszerű a tárgyak beszerzése után pusholni az ösvényeket és a sárkány körül harcot kezdeményezni. Az összeállítás egyik nagy hátránya a peel/disengage teljes hiánya. Ha váratlanul oldalról valaki ráugrik az egyik carryre, akkor nehéz dolgunk lesz őt megállítani. Másik hiátusként a poke megléte tekinthető. A csapat nem képes egy-egy játékos életének felére csökkentésére a harc megkezdése előtt, hacsak az ellenfél nem figyelmetlen és rosszul helyezkedik.

A győzelemig vezető út rögös..

A végső cél minden játékban az ellenfél Nexusának lerombolása, melyet számos módon el lehet érni. Ahhoz, hogy a mi kompozíciónkhoz legjobban passzoló stratégiát kiválasszuk, nem árt megnézni, hogy milyen lehetőségeink vannak. 

Splitpush

Ha rendelkezel egy jó egy az egy elleni hőssel, akkor az ösvények pusholása lehet a stratégiánk. Erre metától függetlenül kiválóan alkalmas hős Jax, Zed, vagy éppen Yasuo. A stratégia lényege egyedül farmolni és tornyokat lerombolni míg a csapatod többi része az ellenfelet a pálya másik végén köti le. A jó minion pusztító képesség nem árt, az 1v1 skill viszont elengedhetetlen a stratégia kivitelezéséhez, így ha nem vagy biztos a hősben vagy saját képességeidben, nem ajánlom ezt az utat. Teleport választása szintén alkalmassá tehet egyedül tolni egy ösvényt, mivel lehetőséged van a teamfightokhoz csatlakozni amennyiben nem használtad korábban a képességed.

teamfight.jpg
 
Teamfight

A legtöbb játékos egyetlen lehetőségnek az 5v5 harcokat tekinti a mérkőzés megnyerésére. Természetesen ez nem így van. Ha kiértékelted a szinergiát a csapatod hősei között, akkor lehet pont az ellenkezőjét fogod kapni. Egy jó teamfight kompozícióhoz sok cc és aoe kell, különben nem lesztek sikeresek. Ha pedig a másik csapatnak a tieteknél is jobb, könnyebben futtatható összeállítása van (pl: Shyvana - Orianna), akkor e stratégia használata egyenes út a meccs elvesztéséhez.

Skirmish

Ez a fajta csapatösszeállítás a játék elejére fókuszál. A cél az agresszív kezdés, az ösvényeken vagy 5 az 5 elleni harcban killeket szerezni, ezzel hátrányba helyezve az ellenfél csapatát. Az összeállítás meglehetősen kétélű fegyver. Ha a játék elején nem tudtok előnybe kerülni, akkor az ellenfél nagy valószínűséggel skálázásának köszönhetően nyerni fog. A taktika kedvelt hősei például: Lee Sin, Jarvan, Riven, Leblanc, Graves, Nidalee, stb.

Poke

Talán a teamfight összeállítás után a másik legismertebb általános stratégia. Ha sok olyan hősötök van, aki távolról viszonylag gyorsan és biztonságosan csökkenteni tudja az ellenfél életét, akkor jó eséllyel egy poke összeállítással játszotok. A cél az ellenfél életerejének alacsonyan tartása, így nyomás alá tudjátok helyezni a pályán egy tornyot, vagy sárkányt. A wardolás az egyik legfontosabb feladata ennek a stratégiának, mert az utolsó dolog amit csinálni akartok, az a harc az erdőben (vagy úgy egyáltalán 5v5-ben egy életerős csapat ellen). Emellett jól jöhet a vision ahhoz is, hogy a nehezebb képességeket is könnyebb legyen célba juttatni, így mindenképp törekedjetek a kellő számú ward vásárlására. A kompozíció legjellemzőbb hősei: Nidalee, Xerath, Ziggz, Kogmaw, Ezreal, Sona, Jayce, stb.

Természetesen a lehetőségek tárháza végtelen, ezek csak a legtöbbet használt stratégiák a győzelem elérése érdekében.

Konklúzió

A legtöbb esetben nem az a csapat fog győzni, aki kiválasztotta a patch egyik "OP" hősét, hanem aki megértette, hogy csapattársaival milyen módon kell együttműködnie a sikeres mérkőzéshez. Ha tudod a saját és az ellenfeled erősségeit és gyengeségeid, akkor a stratégiádat ezek szerint alakítva nagyban megnöveled az esélyeidet. Ez az egyik legösszetettebb, és legnehezebb része a játéknak, mert minden hősről tudni kell az összes lényeges információt ahhoz, hogy megértsük a győzelmi feltételeinket. SoloQ-ban persze nehéz kivitelezni a tökéletes kompozíciót, de ha elég széles az általad jól játszott hősök száma, akkor a választáskor már összhangot tudsz kialakítani a csapattársaiddal, ezzel növelve az ingyen elo szerzésének lehetőségét.

sundii

Inspirációk:

http://www.goldper10.com/article/495-analyzing-win-conditions.html

http://www.goldper10.com/guide/1062.html

Köszönöm, hogy elolvastad a cikkem. Amennyiben tetszett, vagy épp nem értesz vele egyet, kérlek bátran írj!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lol-esports.blog.hu/api/trackback/id/tr707326600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása