Magyar nyelvű kliens: pozitívumok, negatívumok
2014. április 23. írta: Hodini

Magyar nyelvű kliens: pozitívumok, negatívumok

Bizonyára a legtöbben találkoztatok már a LoL magyar nyelvű kliensével, a legtöbben jó eséllyel ki is próbáltátok már. Szeretném leszögezni az elején: nekem összességében nem tetszik a fordítás, de ennél azért mélyebbre megyek a következő sorokban. Szeretném kiemelni a magyarítás pozitívumait és negatívumait, de kíváncsi lennék a Ti véleményetekre is. Lássuk:

Pozitívumok:

  1. A Riot kezdeményezése szerintem mindenképpen példaértékű: a világ gyakorlatilag legnépszerűbb játékát lokalizálni az egyes országokra igazi kihívás. Az utolsó játék, amit magyarítva láttam (ha a FIFA-t most nem számoljuk, az egy másik kategória), az a SWINE még 2001-ből - 13 (!) évvel ezelőtt! Ehhez képest most kijön egy ekkora játék teljesen magyarul, ez mindenképpen tiszteletet érdemel, sőt, jelzi, hogy Magyarország a jövőben potenciális piac lehet (ha már nem az most is).
  2. Akik eddig szenvedtek az angollal és emiatt nem tudták elolvasni például az egyes karakterek háttértörténeteit, azoknak most itt a lehetőség, hogy még jobban megismerjék a játéknak nem csak a mechanizmusát, hanem a köré fűződő storykat, van néhány nagyon jó.
  3. Jöhetnek a lokalizált kiegészítők!!! A Facebook csoportokban, fórumokon már voltak erre javaslatok: Turul Anivia, kalocsai mintás Lux, stb. - valljátok be, vennénk, mint a cukrot :)
  4. Szinkronhangok: Ez egy vitás pont, de én ide (is) beteszem: néhány szinkronhang tényleg zseniális lett: Annie, Cassio, Galio, Kennen, Kha'Zix stb. Lehetne még folytatni. 
  5. Magyar support: Kényelmi funkció, mindenesetre pozitívum, hogy vannak már magyar nyelvű fórumok is a hivatalos oldalon.

 

 

Negatívumok:

  1. Borzalmas a fordítás. Nem, nem simán borzalmas, BORZALMAS! Ötszörös gyilkosság? Sorozatgyilkos? Idézők? Kristály seb? Ne, könyörgöm, ne! Az a legnagyobb baj, hogy aki életében játszott már számítógépen, PS-en, XBoxon játékkal, annak ez szörnyen hangzik elsőre, de még másodikra is. Nem szoktunk hozzá ahhoz, hogy magyar nyelvűek a játékok, és bár kisujjból tudjuk, mi az Summoner, Idézőként bűn rosszul hangzik. Ezen a fronton biztos, hogy van mit javítania még a Riotereknek. (Magam is gondolkodom egyébként alternatív megoldásokon)
  2. Néhány dolog erőltetett/érthetetlen. A Morde ulti "Mennyország Tourist?" Tényleg le kellett még a skineket is fordítani? 
  3. Szinkronhangok: Igen, itt a másik oldal, néhány szinkronhang egy "kicsit" félresikerült, nem tudom, hogy a felhasználói visszajelzéseket mennyire fogja figyelembe venni a Riot, de én 1-2 karakter hangján (pl. Draven, Rumble, Singed, Teemo) biztos, hogy változtatnék.

 

Én a nemkedvelők táborába tartozom, számomra teljesen szokatlan több mint egy évtizednyi játék után az, hogy ilyen magyar hangok és főleg fordítások vannak. Ugyanakkor meghajolok a szándék előtt, ez egy óriási lépés, arról nem is beszélve, hogy mekkora piaci potenciál van benne. Ha erre oda tud figyelni a Riot, hatalmasat kaszálhat vele. Nektek mi a véleményetek? Örültök a magyar kliensnek? Tetszik, nem tetszik? Min változtatnátok? Írjátok meg kommentben vagy Facebook-on!.

A bejegyzés trackback címe:

https://lol-esports.blog.hu/api/trackback/id/tr676075723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GniQQ 2016.04.21. 07:43:25

Annyit mondanék csak, hogy anno, mikor még külföldön éltem, magam is pályáztam a Nyelvi Koordinátor (Translation Coordinator - Hungarian) pozícióra. Minden rendben is ment, remekül sikerült a Skype interjú. Mégis volt egy kifogásuk - mivel anno már játszottam a játékkal, de egy friss accountot csináltam, azt mondták, nincs elég tapasztalatom a League-ben. Na, most akkor ehhez képest tessék megtekinteni, milyen csodálatosan sikerült a magyar verzió... Congrats, Riot. Well done....
süti beállítások módosítása