Worlds 2015 - Borult a papírforma az 1. fordulóban
2015. október 08. írta: sundii

Worlds 2015 - Borult a papírforma az 1. fordulóban

Túl vagyunk az idei világbajnokság első fordulóján, mindenki játszott már mindenkivel a saját csoportjában. 4 nap után azt mondhatjuk, csak így szolidan: ÚRISTEN, EZ A LEAGUE OF LEGENDS TÖRTÉNETÉNEK EDDIGI LEGJOBB VILÁGBAJNOKSÁGA!!!!!!!!

21928779461_52df124584_k.jpg

Az első négy nap főleg az upsetekről és az underdogokról szól: a kisebb, gyengébbnek vélt csapatok sorra verik a "döntőbe várt" topcsapatokat és éppen ezért tűnik olyan elképesztően jónak a világbajnokság. Óriási meglepetések, pentakill, már most több hőssel játszottak, mint tavaly az egész világbajnokság során, tehát soha nem tudhatod, hogy mit fog pickelni az ellenfél, ami csak még izgalmasabbá teszi az egészet. Na meg óriási a hype és elképesztő a közönség, ráadásul csak az első napot (nem hivatalos adatok szerint) több mint 9 millióan nézték. De szaladjunk végig rajta, hogy mi történt csoportonként.

A csoport /tragg/

A tabellát látva első blikkre azt mondhatjuk "hm, papírforma", aztán ha megnézzük a meccsek eredményeit rájövünk, hogy annyira azért mégsem.

vb_a_csopi_1_rodulo.JPG

A vb-t megelőzően a keleti csapatok ódákat zengtek a CLG-ről, a Fnatic után a legijesztőbb nyugati gárdának kiáltották ki a scrimek és gyakorló meccsek alapján. Ehhez képest elég keveset nyújtottak HotshotGG fiai. Nyögvenyelősre sikeredett a Wolves elleni győzelem, illetve borzasztó nagyot zakóztak a KOO ellen, a szabadkártyás Pain Gaminget lemosták, persze. Beleszaladt a késbe a koreai KOO Tigers csapata is, történetesen a Flash Wolves gyalázta meg őket Karsa és Maple vezetésével. Ha mindez nem lenne elég, a hét utolsó meccsen a brazil Pain verte el a Wolves-t, totál megborítva mindent. Itt még akármi lehet.

Épeszű ember jóslatokba nem bocsátkozik már ezen a vb-n, de ha lenne tízezer forintom, felraknám a KOO, CLG páros továbbjutására. Na de ki megy tovább elsőként?!

21956311341_6a38ffe43b_k.jpg

A paiN a győztes meccs után

B csoport /Hodi/

Oooh boys, all aboard the Cloud9 hype train! Hai, Incarnati0n és Sneaky vezetésével az amerikai csapat gyakorlatilag végigverte a B-csoportot, még matematikailag is minimum tie-breakert kellene játszaniuk és ott is kikapni, hogy ne jussanak tovább a csoportból. Csak hogy perspektívába állítsuk: ez a csapat az, amelyik a nyári szezon utolsó meccsén le kellett, hogy győzze a TSM-et, hogy egyáltalán ne kelljen a kiesésért játszania (itt épp a 7. helyen álltak), hogy utána tie-breakerben kiharcolja magának egyáltalán a 3rd seed selejtezőben való indulást. Itt aztán 0-2-ről jöttek fordítottak 3-2-re először a Gravity, majd a TiP ellen, hogy végül a döntőben szintén 3-2-re legyőzzék a Team Liquid csapatát és így kijussanak a vb-re.

21918884766_85fdf60be3_k.jpg

 

Na, ez a csapat alázta szét az EU bajnok Fnaticot egy csodálatos pentakillel, győzte le az LMS bajnokát egy rendkívül jó meccsen, és gyűrte maga alá a kínai iG csapatát és így 3-0-al vezetik a csoportjukat. Reméljük, kitart a lendületük. A többi csapatról csak dióhéjban: a Fnatic rendkívül határozott játékkal győzte le a vb nyitómeccsén az iG-t, hogy utána (talán a túlzott magabiztosságtól) két zakóba is belefussanak az ahq és a C9 ellen. Az iG pedig verte az ahq-t, így a csoport most úgy néz ki, hogy van 3 db 1-2-es csapat, meg van az éllovas C9 3-0-al. Ki gondolta volna ezt egy héttel ezelőtt...

C csoport /sundii/

A másik három quartettel ellentétben a harmadik, C jelű csoportban nem állt feje tetejére a világ. Ugyan néhány szakértő szerint az EDG játékosai egyéni képességek tekintetében felülmúlják az SKT-t, de ez a különbség nem akkora, hogy meglepetésről beszéljünk. A koreai bajnok magabiztosan várja az első helyről a második körös meccseket, de az EDG-nek sem kell aggódnia a továbbjutás miatt. Mindkét fél könnyedén gázolt át a másik két ellenfelén, így az egymás elleni meccsük már csak a rájátszás szempontjából bír jelentőséggel. A H2K-nak ugyan még bőven van esélye kikerülni a csoportból, de az eddigi mutatott játékuk alapján meglepődnénk. Ryu egyik koreai sztár-midtől sem kapott még ki, de a teljesítményéről körülbelül ennyi mondható el. Az európai csapatból neki mindenképp előre kell lépni, ha tovább szeretnének jutni. A Bangkok Titansra nem érdemes túl sok szót fecsérelni, ők még a Cloud9-nál is nagyobb eséllyel zárnak 0-6-ban ezen a világbanokságon (oh wait...:D).

D csoport /tronke/

Sok hangzatos és fontos szó kezdődik mind az angol, mind a magyar nyelvben "D" betűvel. Dinoszauruszok, Duna, dalok, de a hidrogén egyik izotópjának, a deutériumnak is "D" a jele. Ha erre a csoportra gondolok, mégis inkább a "disaster" és "death" szavak jutnak eszembe. Lássuk miért.

Eredeti posztunkban  nagyjából arra tippeltem, hogy az LGD 6-0 aránnyal nyeri majd a csoportot, amit a KT követ 4-2 eredménnyel. Erre meg is voltak akkor az indokaim - az LGD fölényesen nyerte az idén még talán a koreai régiónál is kompetitívebb LPL nyári döntőjét, elődöntőjét. Mindkét meccsen figyelemreméltó teljesítmény nyújtott a csapat összes tagja (igen, még TBQ is). A KT Rolster csapata a nyári hagyományoknak megfelelően eljutott az LCK/OGN döntőjéig, ahol 0-3 arányban kikapott az SKT-től. Mégis, nem tűnt irreálisnak a második hely.

Az első hét után ebből már csak annyira maradt meg, hogy lehet, hogy tényleg ennyi pontjuk lesz. Az Origen csapatának új, elemzőből kiemelt edzője, Hermit érzett talán legjobban az 5.18 patchre az összes edző közül. Sokat segít az is, hogy a jelenleg bozóttűzként terjedő top és mid teleport meta nem idegen sOAZ és xPeke számára, mivel ők már réges-rég is így játszottak, elég ha a S3 világbajnokságra visszagondolunk. Hermit azonban nem csak a pickekre és az alap stratégiára érzett rá. Sokkal jobban, plasztikusabban reagál a csapat a játékon belüli történésekre, ami a félelmetes alaposságú tervezés mellett egy igazán veszedelmes csapattá teszi a harmadik európai seedet. A KT Rolster ellen játszott meccsük volt számomra a világbajnokság legjobb mérkőzése eddig. Egy tökéletes világban még oldalakon át tudnám szuperlatívuszokban ajnározni a játékosokat - konkrétan azt, hogy xPeke már-már filmbeillő módon tényleg egy nagyságrenddel jobban játszik a vb színpadán, vagy azt, hogy Amazing az egyik legjobb jungler az egész versenyen, esetleg azt, hogy Niels és Mithy jobbnak tűnnek lanen, mint az erről híres LGD botlane imp & Pyl - de ezt megtartom akkorra, amikor eljutnak az elődöntőig, vagy valami abszurd csoda után a döntőig.

A csoport másik nagy esélyese a már fentebb említett KT Rolster csapata. Azt a játékot játsszák amit elvártunk és megismertünk tőlük - az Origen meccsig meg voltam róla győződve, hogy ők a világ legjobban splitpusholó csapata. Ez a meggyőződésem most már elkezdett kicsit inogni, a második kör végére talán születik majd eredmény. Ssumday tényleg az az iszonyatosan erős toplaner akinek gondoltuk, eddig az egész bajnokságon nem volt más, aki csak akár ehhez hasonló teljesítményt nyújtott volna. Arrow szolid, teszi a dolgát, bár igazán megnézném mi történik, ha kirántják alóla a Kog'Maw szőnyeget. Piccaboo és Score a csapat tartópillérei, az eddigi meccseken nem igazán törték meg a játékukat. Én top 2 helyezést jósolok a csapatnak ebben a formában.

A TSM csapata az, aki igazából jó és rossz értelemben véve is a legkevesebb meglepetést nyújtotta. A TSM továbbra is, nevükhöz méltóan a világszínpadon még kontrasztosabbnak tűnő "Bjergsen 1v9" taktikát folytatja. Egyértelműen nehéz csoportba kerültek, de nagyjából ugyanazt a teljesítményt nyújtják, amit elvártunk tőlük, ami igazából elismerendő. A csapatok továbbra is szeretik Dyrust abuzálni, noha ezek az utolsó kompetitív meccsei. Lustboy tűnik inkább régi önmagának - az NA LCS elődöntőben és döntőben eléggé alulteljesített, úgy tűnik jót tett nekik a koreai edzőtábor. Nem valószínű, hogy a TSM kijut ebből a csoportból az első héten látott dolgok után, de talán még egy meccset van esélyük elvinni az LGD ellen. Ugyanis ...

21924975101_2462e92ba2_k.jpg

... ugyanis az LGD és imp úgy tűnik nagyon szeretné megismételni a S3 Samsung Ozone fiaskót, ahol a torna egyik potenciális győztesének tekintett csapat nem jutott ki a csoportból. Csak találgatások, félinformációk vannak arra, hogy mégis mi történt Kína legerősebb csapatával, mindenesetre nekem, mint a blog Kína-felelős tagjának a szívem megszakad a látványtól. Az LGD mind a három meccset elveszítette az első héten. Imp és Pyl tűnt olyannak, mint akik egyáltalán játszottak már a League of Legends játékkal, de ők is pusztán korábbi önmaguk árnyékának tűntek, a többi játékosról nem is beszélve.
Amit tudunk az az, hogy a csapatot a döntőig kísérő edző, Cris - aki amúgy a (Starhorn) Royal Club ex-edzője, vagyis eddig kétszer juttatott csapatot világbajnoksági döntőig - otthagyta a csapatot az LPL aranyérem után. A csapat információi szerint kevesellte a pénzt amit kapott, a csapat szerint viszont "nem is csinált semmit", szerintük a tényleges edzői munkát a mostani, korábban teljesen ismeretlen tajvani edző, "Firefox" végezte. Az EDG edzője "Aaron" azt nyilatkozta egy intejúban, hogy a játékosok nagyon nehezen viselik ez európai kosztot, és még mindig az időeltolódás hatása alatt vannak, ráadásul TBQ beteg. Más, rossz nyelvek szerint (amit én simán elképzelhetőnek tartok) az LGD szimplán nem használta ki rendesen a vb és az LPL döntő közötti időt, lazsáltak, más játékokkal játszottak. Hogy mi az igazság, azt valószínűleg soha nem tudjuk meg (valószínűleg a két spektrum együttese), mindenesetre az e-sport történelem egyik legnagyobb csalódása le(sz)nne, ha az LGD nem jutna tovább. A sorsuk már nem teljesen az ő kezükben van, a többi csapatnak jól keresztbe kell vernie egymást, hogy egyáltalán esélyük legyen.

Ezek tükrében én nagyon várom a második fordulót. Ugyan kezd letisztulni a kép a csoportban de még bőven történhetnek csodák. Én hiszek a csodákban.

Imp.

Légyszi.

Ma 14 órától folytatódnak a küzdelmek, vasárnapra pedig kiderül, hogy melyik 8 csapat megy tovább Londonba a negyeddöntőbe. A közvetítést magyarul itt, angolul itt lehet majd követni.

Fotók: lolesports flickr

A bejegyzés trackback címe:

https://lol-esports.blog.hu/api/trackback/id/tr217895092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása