A legnagyobb LoL liga döntője: LGD - QG
2015. augusztus 23. írta: Hodini

A legnagyobb LoL liga döntője: LGD - QG

lpl.jpg

A távol-keleti és ezzel együtt világszinten is legnagyobb LoL liga döntőjéhez érkeztünk. A nyári bajnokság koronájáért az LGD és QG küzd - nézzük át, hogy hogy kerültek ide.

LGD

Az LGD ötödik helyen végzett a rendes szezonban, ezért az LPL hibrid félig gauntlet - félig klasszikus rájátszás rendszerében alapból a negyeddöntőbe került. A csapat egy rossz baronon csúszott le a tavaszi szezon első helyéről, így az ötödik hely kicsit meglepő. A nyári szezon elején a csapatot vasököllel irányító support játékos Pyl orvosi problémák miatt nem tudott játszani - ez az eredményeiken is meglátszott. Miután visszatért a csapat kezdett kicsit magához térni, de istenigazából a rendes szezon alatt végül nem szerezték vissza azt a gőzerőt, amivel tavasszal végigromboltak a playoff meccseken.

A rájátszásban elsőként a Vici Gaming ellen játszottak. A VG-hez nagy reményeket fűzött mindenki, hiszen ide került az előző évi világbajnok Samsung White stabil alapja, Mata és Dandy. Érthetetlen okokból Dandy, aki a világ egyik legjobb junglere volt egy éve, ma már toplanerként játszik. Carry pozícióik gyengék az LPL átlaghoz képest - Hetong a leggyengébb midlaner az egész ligában. Érdekes módon a Mata és Dandy erős wardolása miatt mégis képes volt a csapat egy bizarr, de hatásos játékstílust kialakítani - egyszerűen ha meglátták, hogy az ellenséges csapat valahol van a térképen, ők a pálya másik felét támadták.

Az LGD a legerősebb csapat stratégiai szinten az egész ligában - világszinten is talán csak a GE/KOO Tigers lehet előttük. Imp és GODV könyörtelen volt a széria során, a meccsek nem tartottak sokkal tovább 20 percnél.

A következő megálló a Snake csapata volt. Az első meccsen, a liga egyik erős toplanere Flandre lehozta a meccset a Snake javára, egy bámulatos Riven meccsen.

lgd.png

Úgy tűnik ezen Imp kicsit felhúzta magát, mert ezt egy 13-2 Twitch meccs követte - talán nem véletlenül ez a karakter kapta a róla mintázott World Championship skint. Innentől kezdve nem volt megállás - az LGD gyorsan megtalálta a két bannolandó kulcs karaktert (Riven & Azir) és alaposan elkalapálta a Snake csapatát, GODV és Imp megállíthatatlannak tűntek.

Az igazi sokk azonban nem ez a széria volt, hanem a tavaszi split és az MSI bajnoka elleni. Az EDG csapata minden pozíciójában top 4-5 játékosokat hordoz. Láttuk Floridában mit tettek Fakerrel és az SK Telecom csapatával. A meccs előtt az egyik legnagyobb esélyesként indultak a világbajnoksági címért - bár ez még most is esélyes.

3-0 eredményre azonban senki sem számított. Az EDG a későbbi, iG elleni szériában sem tűnt önmagának - pláne a csapat egyik fókuszpontja, Deft - de ezen a három meccsen Imp szabályosan darabokra szedte az ellenséges csapatot, egyben igazolva azt is, hogy az előző évben nem (szimplán) Mata láncon tartott vérebe volt. Tudatosan agresszív játékára egyszerűen nem érkezett válasz. ClearLove, az EDG sztár junglere volt az egyetlen játékos aki önmagának tűnt a meccsen, de ez nem volt elég a győzelemhez.

Az LGD ezen az úton jutott el a döntőig, lássuk kivel néznek szembe.

 

QG 

A Quiao Gu Reapers az LPL egyik új csapata, a tavaszi és nyári szezon közötti promóciós ligán küzdötték magukat át a (kicsit a másodosztályra hasonlító) LSPL-ből. A csapat fő ismertetőérve a már-már nevetségesen erős csapatjáték - néha 10-15 ezer goldos hátrányokból is nyernek teamfightokat. Végigdolgozták a teljes szezont, amivel második helyen, az EDG mögött landoltak.

A csapatban két koreai játékos játszik - Swift, a CJ Frost régi junglere és Doinb egy soloqueue sztár. Mégis, a fókuszpont TnT, akit jogosan kezelhetünk top 3 ADC-nek a ligában. Supportja TcT, akit még tavalyról az LMQ csapatából ismerhetünk, akkor Mor néven játszott.

Ez az a csapat, amire még valamennyire illik a klasszikus agresszív kínai stílus. Ha tudják, hogy nagyjából 50-50% esély van arra, hogy nyerjenek egy teamfightot pl. Dragon körül szinte biztosak lehetünk benne, hogy el is vállalják. Mivel gyakorlatilag mindenkinél jobbak ebben a stílusban - odacsalogatnak valamelyik nagyobb pályaelemhez, megvernek majd elveszik - kevés csapat tudott eddig határozottan győzni ellenük. Igen szórakoztatóak és elég véresek a meccseik, nagyon kíváncsi lennék, hogy mit művelnének a világbajnokság csoportmeccsein.

Valami konkrétat is írjak: én 3-1 re tippelem a szériát az LGD javára. Noha a QG ijesztő csapat, akik sok olyan meccset nyernek, amire mások nem lennének képesek, szerintem az LGD veterán státusza, stratégiai előnye illetve világsztár egyedi játékosai miatt nem lesz elég a QG vérszomja a győzelemhez. Ezt főleg arra alapozom, hogy az egyedileg erős, de rendezetlen iG ellen 3-2 eredménnyel nyertek ("csak").

Noha az LGD már mindenképpen kijutott a világbajnokságra - senki sem tudja őket behozni pontokban - nem fognak lazsálni a felkészülés során. A QG vad stílusa miatt nagyon jó meccsek lesznek ezek vasárnap - éppen jól megágyaznak a vasárnapi EU és NA LCS döntőknek.

A döntőt ITT követhetitek nyomon

 

///

tronke írása

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lol-esports.blog.hu/api/trackback/id/tr527727368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása