LCK 3. hét: nincs már veretlen csapat Koreában
2015. június 08. írta: sundii

LCK 3. hét: nincs már veretlen csapat Koreában

6664_1.jpg

Az SKT megszerezte első vereségét a Samsung ellen, így már nincs veretlen csapat az LCK-ban. Persze ez nem jelenti azt, hogy bármikor is veszélyben lett volna a Season 3 világbajnokának BO3 sikere, de az eredmény jól mutatja a liga kiegyensúlyozottságát. A héten voltak taktikai szempontból érdekes (CJ vs KOO), és izgalmas (KT vs IM) meccsek, új pickek (Faker Ireliát hozta középre), szóval ha időtök engedi, akkor mindenképp érdemes belenézni az összefoglalókba.

1. SK Telecom 4-0 (8-1) +1

MaRin a múlt heti NaJin meccs utáni MVP interjúban azt nyilatkozta, hogy egészen a világbajnokságig veretlenül akarnak eljutni. Kicsit nagyravágyó kijelentésnek tűnik annak fényében, hogy egy hétre rá már bezsebelték első vereségüket a Samsung ellen. Persze ebből messzemenő következtetéseket nem szabad levonni, főleg a mutatott játékuk alapján. Első helyüket visszaszerezték a CJ-től (ami egyébként a több játszott meccs miatt volt Shyéknál), méghozzá nem is akárhogy. A KOO elleni összecsapás csak nevében volt rangadó. Az ezúttal Fakerrek kezdő SKT simán, 2 meccsen elverte a tavaszi döntős ellenfelüket. Hovatovább Faker a "style" pontot is begyűjtötte az első meccsen, mikor Ireliát játszotta Kuro Azirja ellen. A Samsung ellen ismét Tom és Easyhoon kezdett, előbbinek 1, utóbbi 2 meccs jutott mutatott játéka alapján. Faker ezúttal a már engedélyezett Viktorral köszönte meg a lehetőséget az utolsó játékra, és 9/1/4-es statisztikát produkált, amivel biztosította csapatának a BO3 győzelmet. A csapat a veteránokkal továbbra is verhetetlennek tűnik, de Tom most a tőle megszokottnál sokkal idegesebben játszott, míg Easyhoon sem az eddigi teljesítményét nyújtotta. Jövő héten szerdán az Anarcy, majd pénteken a második CJ Entus lesz a soron következő ellenfél.

2. CJ Entus 4-0 (8-3) -1

A hét legérdekesebb összecsapását nyerte meg három játékban a CJ Entus. Már-már megszokott, hogy a nagy öregek csikorogva indítják be a motort, majd az első játékot elveszítve jönnek vissza, és zsebelik be a BO3-t. A forgatókönyv az átkeresztelt KOO Tigers ellen sem volt másképp, itt azonban nem a gyenge játék miatt bukták Ambitionék az első játékot, hanem egész egyszerűen a tigrisek hősválasztó fázisa kilométerekkel jobb volt. A jól bejáratott lategame kompozícióra a KOO egy sokkal hamarabb élesedő összeállítást választott. Amint Corkinak és Rumblenak megvoltak a szükséges tárgyai, megkezdődött a sárkányok körüli harc, amit túlságosan is erőltetett a CJ, holott ez a KOO-nak kedvezett. Mivel a harcokat papírforma szerint a tigrisek nyerték, az előnyt köszönték szépen, és a tavasz eddigi legjobb teljesítményét tették le az asztalra saját mércéjükkel. A második meccsre aztán fordult a kocka. A CJ a tőlük szokatlan midgame erős csapattal hasonlóképpen játszott, mint az előzőekben ellenfelük - a különbség csak annyi volt, hogy ez a játék szorosabb volt. A döntő, 3. ütközetben azonban Ambition Lee Sinnel meglepte a csereként beálló Wisdomot, és gyakorlatilag érdektelenségbe fullasztotta a dolgot, akkora előnyt szerzett csapatának. Kérdés, hogy ha minden alkalommal bukják Shyék az első meccset, akkor egy komolyabb csapat ellen (pl: KT, SKT) vissza tudnak e állni...

3. Jin Air Green Wings 4-1 (8-3) +1

A héten a Jin Air egy helyet előrelépett a rangsorban köszönhetően annak, hogy mindkét ellenfelüket megverték. Hol van már a múlt szezon vége, és az aggodalmak, miszerint a zöld szárnyasok képtelenek a metához adaptálódni?! Ha azonban jobban a helyezésük mögé nézünk, akkor láthatjuk, hogy eddig még csak a KT-val játszottak a tabella első feléről. A Jin Air vezetése próbálkozik is bőszen, Cpt Jack visszatért a csapatba, valamint GBM helyére Kuzan, Sweet helyére pedig Chei került be már meccs alkalmával. A csapatban TrAce helye biztosnak látszik, nem beszélve Chaserről, aki hétről hétre MVP közeli teljesítményt nyújt. Utóbbit a statisztikák is alátámasztják, ugyanis a jungle királyának részvétele a Jin Air killjeiből bőven 90% felett van. A héten a SBENU ellen nem volt különösebb gondjuk, ellenben a Samsung csapata ellen már játékot vesztettek annak ellenére, hogy az összecsapást megnyerték. Rájuk a következő három hétben érdemes lesz odafigyelni, mert sorozatban a KOO-val, a CJ-vel és az SKT-vel játszanak, így közel sem biztos ez a mostani harmadik hely.

4. KT Rolster 3-1 (7-3) -1

Impresszív statisztikájuk, és eddigi remek játékukból a héten keveset mutatott meg a KT. Arrowéknak erre a hétre csak az újonc IM-ből kellett felkészülniük, de ezt mintha elkönnyelműsködték volna. Pedig az IM sem volt rest elrontani a hősválasztó fázist, Arrownak átengedve Kalistát, majd a teljesen érthetetlen Vayne + Varus párost választva. Ennek ellenére a KT sok jónak tűnő döntést rosszul játszott meg, így Vaynet és Rumble-t is megerősítették már az első 10 percben. Az összes többi teamfight is hasonlóképpen alakult, így az IM azt az egyébként rossz visszajelzést kaphatta, hogy jó a kompozíciójuk. A második játékra úgy látszik a KT is bizonyítani akarta, hogy rossz komppal ők is tudnak nyerni, így Score a metában használhatatlan Rengart választotta egy fenti Fizz és egy középső LB mellé (könyörgöm ezt ki ne próbáljátok, ha nem értitek miért, csak írjatok!!). Ennek megfelelően izgalmas meccset láthattunk, már-már UoL magaslatokig értek a csapatok. Az IM majdnem ledöntötte a KT Nexusát, amikor sikerült Nagne remek játékával megfordítani az állást, és a hosszú respawn timereknek köszönhetően nyerték a meccset. A döntő játékban már megemberelték magukat a KT-s srácok, egy normális kompozícióval, annak erősségeit kihasználva aránylag simán húzták be a végső győzelmet. A Rolsternek már csak az SKT van hátra a nagyok közül az első fordulóban, de ha ennyire ingadozik a teljesítményük, akkor veszélyben lehet a top 3 helyük egyike (ne tévesszen meg senkit a mostani 4. hely).

 

5. NaJin e-mFire 2-2 (5-5) +3

A tökéletesen középcsapat a mutatók alapján, pedig a játékosállomány többre predesztinálná őket. Ezen a héten épp Ggoong gondolta úgy, hogy előrukkol egy jó teljesítménnyel, és 14/0/7-es mutatót produkált. Ezúttal Ohq sem akarta egyedül megnyerni a meccset, minden klappolt a NaJinnál. Az IM Evelynnt választotta a második meccsre Watch RekSaia ellen (hallo, Tremor Sense?!) érthetetlen indíttatásból, de ez valahogy a többi csapatra is igaz volt. Ha Bengi meccseit nem nézzük a hőssel, akkor Eve győzelmi százaléka nem éri el a 30%-t sem. A NaJinre visszatérve, tőlük továbbra sem tudjuk mit várjunk hétről hétre, így a legnagyobb kérdés, hogy az eddig nyeretlen SBENU meg tudja e fogni őket a 4. héten.

6. Longzhu Incredible Miracle 1-3 (3-7) -

Az IM-ben van potenciál, amit a KT ellen meg is mutattak. Egy gyors, toronydöntős kompozíciót próbáltak ki mindhárom meccsen, sajnos a Vayne-t viszont nem tudták kihagyni belőle az első kettőn. A Ssumdayék ellen talán senki nem várta volna el tőlük a győzelmet, de a NaJint azért illet volna legalább megszorítani. Lehet nekik a heti két meccsre való felkészülés nem fekszik, vagy egész egyszerűen Frozenék még nem szoktak annyira össze, mindenesetre mutatkoznak jelek arra, hogy Apple sem csak Gnarral tud fent játszani. A következő hetekben hátra van még nekik a KOO, a Samsung és a SBENU elleni rangadók, ahol biztosíthatják helyüket a legfelsőbb osztályban. Ha azonban ebből legalább kettőt nem nyernek meg, akkor jön a szokásos IM-es biztos kiesés, majd az újabb kvalifikációs torna.

7. Anarchy 1-3 (4-7) +2

A most feljutott amatőr csapat pihenőt kapott a 3. fordulóra, ami rájuk is fér, mert jövő héten mindjárt az első játéknapon az SK Telecommal találkoznak, majd a szombati záró összecsapáson a KT Rolsterrel. Mickey az előző hetet az MVP táblázat első helyén zárta 400 ponttal, ami azért nem rossz egy újonc játékostól, pláne középen, ahol a liga Faker, Coco GBM szintű játékosokat vonultat fel ellenük hétről hétre. Az, hogy két helyet feljebb léptek, az ellenfelek botlásának következménye.

7. KOO Tigers 1-3 (4-7) -2

Nem volt könnyű hetük a tigriseknek. A héten először az SKT-vel kellett megmérkőzniük, pénteken pedig a CJ Entussal. Persze ha a tavalyi szereplést vettük volna alapul, akkor papírforma lett volna a 2-0, de új szelek fújnak. Ahogy a Jin Airnek, úgy a KOO-nak sem fekszik annyira ez a tank meta, még akkor sem, ha a Cinderhulk hősök már kezdenek elfogyni fentről. Az SKT ellen hozták Kuroék a szokásos játékot sajnos, amit az utóbbi meccseken már megszokhattunk tőlük. Új próbálkozások voltak - Smeb RekSaija például elég jól nézett ki - de ez sem volt elég. A CJ ellen már más volt a helyzet. Tavaly megszokhattuk, hogy az akkor még GE főleg a teamfightokban jeleskedik, addig jellemzően hátrányban vannak, onnan kapaszkodnak vissza. Most egy, a játék elején erős kompozícióval kezdtek, aminek meg is lett az eredménye. Az álmos Shy-Ambition páros csak kereste a helyét a pályán, hibát-hibára halomztak. 1-0-t követően már inkább a megszokott kompozícióhoz nyúlt a Tigers, amit nem is játszottak rosszul. Tudták mikor kell harcolni, mik a győzelmi kritériumok, de a CJ jól játszott, mindig ugyan, de egy hajszállal ők kerekedtek felül. A döntő játékra Hojint Wisdom váltotta, de hogy miért, azt szeretném megkérdezni a KOO edzőjétől. A tapasztalatlan játékoson gyakorlatilag elment ugyanis a mérkőzés. Ambition már a játék elején kipécézte magának, majd Wisdomon keresztül előbb magát, majd egész csapatát 'snowballolta' a győzelembe. Jövő héten a KT és a Jin Air ellen sem lesz egyszerűbb. Hol van a tavaszi csapat és a teljesítménye?!

9. Samsung Galaxy 1-4 (5-8) -2

Mikor a héten a Jin Airrel, majd az SK Telecommal kell játszanod újonc csapatként, akkor nem csoda, ha két helyet visszaesel a tabellán. A Samsung ennek ellenére derekasan helyt állt, mivel mindkét ellenfelével szemben behúzott 1-1 győzelmet. A csapat a korán tornyokat bedöntő taktikájával került be az elitbe, melyet továbbra sem nagyon szeretnek feladni. Ezen felül ők az egyetlen csapat, akik nem banolják egyből Kalistát, hanem egy utility AD Carryvel megpróbálják ellensúlyozni. A Jin Air ellen Varust, míg az SKT ellen Tristanat tesztelte Fury, és nem rajta múlott egyik alkalommal sem, hogy alul maradtak. A gyors előny megszerzése nem gond a csapatnak, de általában a külső tornyok ledöntése után nem nagyon tudnak mit kezdeni a pályán, főleg ha nincs elérhető sárkány, vagy Baron. A Samsung továbbra is az egyik leginnovatívabb csapat Koreában, így ez a kilencedik hely a hetek során valószínűleg lesz még jobb, főleg mivel már a jobb csapatok jelentős részét letudták. Plusz: eddig csak ők verték meg az SK Telecomot!

10. SBENU 0-4 (0-8) -

Minden héten leírhatnám róluk, hogy legalább egy győzelmet majdnem bezsebeltek, de egyrészt ez senkit nem érdekel, másrészt azért sosem voltak hozzá annyira közel. Hozzáteszem eddigi négy ellenfelükből 3 a tavalyi top4 csapatból került ki, de azért ennél talán a srácok is többet vártak maguktól. Majdnem minden meccsen az első 20 percben egálban vannak ellenfelükkel arany vagy épp objektum tekintetében, de aztán egy rossz döntés következtében nem tudják kihasználni a megszerzett előnyt, és szépen lassan elvéreznek. Az sem segít sokat a helyzeten, mikor a látszólag mentálisan összetört csapat egy amúgy nagy magabiztosságra utaló siege kompozíciót próbál ki a még cserékkel is nagyon erős Jin Air ellen, szóval én nem csak a játékosokat hibáztatnám az eddigi eredményekért.

A hét meccse nálam a KOO Tigers - CJ Entus első két meccse, ahol főleg a pick&ban résznél vehető észre az időbeli evolúció és az egymáshoz való alkalazkodás. Sokat lehet tanulni belőle!

 

 

 

Források: youtube, OGN

A bejegyzés trackback címe:

https://lol-esports.blog.hu/api/trackback/id/tr147520824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása