Mit takar egy profi esportoló szerződése?
2014. szeptember 26. írta: Hodini

Mit takar egy profi esportoló szerződése?

szerzodes_alairt.jpg

Kép: Daily Dot

Az esportoknál gyakran megakadunk a temérdek nézőben, a showműsorban, a milliós nyereményekben és magában a játékban, viszont nem igazán gondolunk bele abba, hogy a profi játékosok, akiknek mi a széksorok között szurkolunk, pontosan milyen áron is ülnek a színpadon. Ők gyakran nem is tudják, hogy milyen papírokat íratnak alá velük, a menedzsereik pedig nem feltétlenül rendelkeznek megfelelő jogi tudással ahhoz, hogy rendes tanácsokkal lássák el őket.

A League of Legends fejlesztője, a Riot Games több száz profi játékossal ír alá szerződést minden évben. De hogy pontosan mit kapnak ezért a játékosok és mit a fejlesztő cég? A Daily Dotnak sikerült megszereznie egy 2014-es League of Legends Championship Series (LCS) szerződésmintát, amit utána megmutattak David Phillip Graham ügyvédnek, aki egyébként munka után szakkommentátor az esportok világában.

A lentebb leírtak csak a szerződés bizonyos részeit tartalmazzák és nem minősülnek jogi tanácsadásnak!

Szabályok betartása:

Tavaly Andy „Reginald” Dinh-t, az amerikai Team Solomid tulajdonosát 2000 dollárra büntették azért, mert az LCS szabályzatával ellentétben idő előtt jelentette be a csapat új játékosát. A szabályzat kiemeli, hogy egyik csapattag se szegheti meg az LCS képviselőinek intézkedéseit és döntéseit, ugyanakkor Reginald azt állítja, hogy ő ezzel kapcsolatban nem kapott hivatalos tájékoztatást.

Graham szerint jogi szempontból ez így elég szűkszavúan van megfogalmazva, a Riotnak ennél sokkal pontosabban kellene leírnia, hogy itt mi tartozik pontosan egy csapattag hatáskörébe és mi nem, illetve milyen instrukciókat kell követniük pl. egy ilyen folyamat (játékosbejelentés) esetén.

Felelősségek, kötelezettségek:

Ez lényegében azt jelenti, hogy ha bármilyen kár vagy sérülés éri a játékosokat, akkor a Riot ebben az esetekben maximum 25.000 dollárt (nem egész 6 millió Ft-ot) fizethet ki kárpótlásul. Tehát ha összedől az LCS színpad és neked 100.000 dollár lesz a kórházi számlád, akkor is csak max. 25.000-t fizet a Riot. Ugyanez igaz arra is, ha egy Riotos, vagy LCS-es képviselő esetleg szándékosan bántalmaz egy játékost. Ugyanakkor, ha te játékos vagy, nem biztos, hogy örülnél, ha valami ilyesmi történne és a téged ért kár meghaladná a 25.000 dollárt. Bár azért ez se kevés pénz, de a játékosok szempontjából mindig jobban hangzik a „teljes kártérítés”.

Név és személyiség felhasználása:

A szerződés egyik különleges része: A Riot szabadon felhasználhatja egy játékos imázsát, hangját, a róla készült képeket, videókat bármikor, a játékos külön megkérdezése vagy engedélye nélkül, a játék promotálásának céljából. Ráadásul ez nem feltétlenül ér véget akkor, ha valaki visszavonul a profi esporttól, az anyagait ugyanúgy felhasználhatják később. Szóval a Riot szabadon felhasználhatja nem csak saját, de harmadik féltől származó merchandise anyagokhoz, teaserekhez, lényegében bármihez a játékosok arcát, nevét, imázsát. Ettől függetlenül ők persze aláírhatnak szerződéseket más cégekkel is, hogy adják az arcukat rendezvényekhez, termékekhez stb. (láttunk erre példát most a Dr. Pepper torna kapcsán, aminek a Fnaticos xPeke volt az arca), de ezek a szerződések a Riotos miatt sokkal korlátozottabbak lesznek. A történet akkor lesz igazán izgalmas, ha a játékos pl. elkezd egy másik játékkal játszani. Az új játék fejlesztője hiába reklámozza vele a versenyeket, merchandise anyagokat, ha a Riot továbbra is szerepelteti őt League of Legends reklámokban, videókban stb. Ez kb. olyan, mintha Cristiano Ronaldo most visszaigazolna Manchesterbe, de továbbra is ott lenne a Real Madrid teaser videóiban, mezein, képein stb.

Promóciókra, reklámokra vonatkozó szabályok:

A Riot megtiltja a játékosoknak, hogy bármilyen más, nem Riotos versenyen, kiállításon vagy egyéb eseményen részt vegyenek, kivéve, ha a cég külön írásos engedélyt nem ad rá. Ezen felül, a játékos nem streamelhet publikusan és nem játszhat olyan játékkal, ami a Riot tiltólistáján van. Tehát ha LCS játékos vagy, ne kezdj el Minecraftezni és azt streamelni. Itt a lényeg inkább az, hogy ha az LCS-ből kapod a fizetésed, akkor nem lehetsz egy másik játék fizetett játékosa.

Legyél kedves:

A lényeg: ne szidd a játékot, a tornát, a játékosokat és úgy egyáltalán ne legyél bunkó mert dádá lesz.

Ötletek felhasználása:

Ha egy játékosnak van egy jó ötletek a játék fejlesztésével, előremenetelével kapcsolatban, azt a Riot bármilyen módon felhasználhatja a jövőben anélkül, hogy ezért díjazást kellene adnia az ötletgazdának. Szóval lehet tolni a jobbnál jobb ötleteket, de ha csak nem vagy hivatalos játékfejlesztő a cégnél, nem ebből fogsz meggazdagodni.

Jogorvoslati korlátozások:

Ez a szerződés legcsavarosabb része. Ha egy játékos bármilyen ügyben jogorvoslattal akar élni, annak az ügynek egy éven belül le kell záródnia. Gyakorlatban azért vicces, mert a döntési folyamat ennél általában hosszabb szokott lenni, tehát mire oda jutnának, hogy döntsenek egy ügyben, már rég érvénytelen az egész. Graham szerint ez a lényegében egyoldalú korlátozás nem is biztos, hogy ebben a formában jogszerű. Ráadásul ha az ügy a bíróságra is kerül, akkor se esküdtszék előtt zajlik, ami egy kicsit furcsa. Az utolsó csavar a történetben, hogy a szerződés tiltja a csoportos per lehetőségét, tehát nem állhat oda egy egész csapat, hogy valami nem tetszik nekik – és ezzel jelentősen csökken is az esélye annak, hogy bárki is egymaga felszólaljon, hogy valami nem tetszik neki.

Összefoglalva:

Ez egy elég előnyös szerződés a Riot szempontjából, ugyanakkor igen hátrányos a játékosok szempontjából. A szerződés számos helyen megköti, hogy mit tehetnek a profi játékosok, de nem hiszem, hogy nem lennének hasonló kikötések egy profi labdarúgó szerződésében. Bár annak tűnik, nem biztos, hogy a Riot olyan rossz fiú, inkább csak próbálja bebiztosítani magát minden oldalról.

A bejegyzés trackback címe:

https://lol-esports.blog.hu/api/trackback/id/tr466733741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása