Interjú Vizicsacsival!
2014. július 13. írta: Hodini

Interjú Vizicsacsival!

Kiss "Vizicsacsi" Tamás neve már közismert a hazai LoL-os közegben: Ő és csapatam a Unicorns of Love a League of Legends Championship Seriesben küzdenek, azért, hogy bejussanak az LCS-be, amivel ő lenne az első magyar játékos, aki a legnagyobb LoL-os nemzetközi bajnokságban szerepel. Számos aktuális esemény volt, aminek a kapcsán felmerült a neve, ezért készítettünk vele egy terjedelmes interjút.

Mikor és hogyan kerültél kapcsolatba a videojátékokkal?

Az első komolyabb online játékom az Age of Mithology volt, ott top játékos voltam. Aztán StarCraft II-vel játszottam, ott is hamar bejutottam az európai Top 50-be, ezt követően érkeztem a League of Legendsbe.

Egy korábbi interjúban mondtad, hogy sakkozol. Milyen hasonlóságok és különbségek vannak a League of Legends és a sakk között?

A sakkban sokkal jobban lehet koncentrálni az adott ellenfélre és számos korábbi meccsét ki lehet elemezni. A League of Legendsben inkább a gyakorláson van a hangsúly és nem egy-egy specifikus ellenfélre készült, csak a versenyeken. Mentalitás terén fontos, hogy mindkettőnél el hidd, hogy te vagy a jobb, akkor van esélyed nyerni.

Hogy lehet valakiből profi LoL-os?

Csakis a saját fejlődését tartja szem előtt. Nem a másikkal foglalkozik, a hibáit elemzi és a következő meccsen már megpróbálja korrigálni. SoloQ helyett érdemesebb csapatban játszani, még akkor is, ha az alacsonyabb ligát jelent. Egy bizonyos szintig el lehet jutni gyakorlással, de a profi szinthez már kell tehetség is. Diamond 1 bárki számára elérhető solo-ban, de csapatban már sokkal nehezebb. Ráadásul nem elég egy karakterrel jól játszani, több hőssel is kiválóan kell tudni bánni.

Szerinted mikor mondhatjuk valakire azt, hogy profi eSportoló?

Onnantól, amikor valaki már megél ebből, ez a munkája és erre úgy is tekint rá. Ehhez nagyon fontos az elhivatottság, a törekvés arra, hogy a legjobb legyél, és persze a motiváció. Én imádok kompetitíven játszani, engem ez motivál, de persze a pénzes versenyek is nagyon vonzóak.

Top lanen játszol. Milyen hősöket ajánlanál ezen a vonalon?

Ireliát és Shyvanát. Ireliát azért, mert skilles hős. Nagyon gyorsnak kell lenned nem csak reakcióban, hanem gondolkodásban is ahhoz, hogy ki tudd hozni belőle a legjobbat. Shyvanát pedig azért, mert jobban megtanítja a lane-t: a laning phase után is fent maradhatsz a karakterrel, így a mid-late game topozást is jobban megismerheted. De ugyanilyen karakter Renekton is, bár ő nem sok skillt fejleszt. Fontos még Jax ismerete is, de a mostani metában folyamatosan bannolják, így egyelőre csak jó, ha tudod, hogy működik.

Hogyan látod a meta változását?

A mostani patchekben nagyon erősek az AD Carry-k, éppen ezért látni LCS-ben, hogy a „Hypercarryk” (Twitch, Jinx, Kogmaw), egyedül is elviszik a lane-t earlyben. Hozzájuk kell egy olyan top laner tank, aki egyedül képes lekötni két embert, így a carry nyugodtan tud solo xp-vel fejlődni. Ezért kerültek előtérbe  az olyan supportok, mint Kayle vagy Lulu, akik nagyobb túlélést biztosítanak a hypercarrynek.

Mit gondolsz, van esélye az európai és amerikai csapatoknak megtörni az ázsiai dominanciát? 

Koreát leszámítva, más ázsiai csapatokkal szemben igen, van, de a top koreai csapatok ellen egyelőre nem sok, maximum BO1-ben, ahol valamivel meglepik őket. De ha már több meccsről van szó (BO3 vagy BO5), a koreaiak nagyon jól tudnak alkalmazkodni (a metához és az ellenfélhez is - a szerk.), ezért nincs esélye más kontinensek csapatainak.

Szerinted ki most a legjobb Európában?

A Fnatic elég inkonzisztens, általában a szezon végére szedik össze magukat. Jelenleg bármelyik LCS csapat meg tudná verni őket. Aki most kitűnik a mezőnyből, az az Alliance. De én inkább a koreai bajnokságot követem.

Számos témakörben beszélgettünk még Csacsival, érdemes végignézni a videót!

A bejegyzés trackback címe:

https://lol-esports.blog.hu/api/trackback/id/tr866456007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása