"Ha a bíra meglátja, hogy Easy, 99,7% a büntetési ráta"
2014. június 05. írta: Hodini

"Ha a bíra meglátja, hogy Easy, 99,7% a büntetési ráta"

A minap tiltották el sportszerűtlen viselkedésért és rasszista kijelentésekért a Ninjas in Pyjamas két játékosát, NukeDuck-ot és Mithy-t az év hátralevő részére mindennemű hivatalos LoL versenytől. A Riot nagyon aktívan fellép a negatív attitűdű játékosok ellen és ahogy látszik, nem kímélik a profikat se, ha a szabályok és a sportszerűség betartásáról van szó. 3 évvel ezelőtt mutatta be saját bírói rendszerét, a Tribunalt, ahol a játékostársak dönthetnek a büntetésekről.

A bírói rendszerről, a NiP ügyről és magyar játékosokról beszélgettünk az egyik aktív bírával, TheLynxMan-nel, a vele készült interjút alább olvashatjátok:

Hogyan zajlik pontosan a bíráskodás? Mi tartozik a feladataid közé?

Az egész ott kezdődik, hogy a meglévő LoL accountoddal belépsz az oldalra és elnavigálsz a Tribunalig. Csak 20+ szintű summonerek lehetnek bírák. Jelentkezel, elfogadod az alapszabályokat (ebben minden le van írva, miért büntethetsz és miért nem, plusz ismerned kell a Summoner’s Code-ot), majd megkapod az első 20 ügyed, 12 óra múlva pedig kaphatsz 20 új ügyet és így tovább.

Egy ilyen ügy során elolvashatod a chatet (ami szinte mindig szükséges), láthatod a tárgyakat amiket a játékosok vettek, illetve azt, hogy melyik bajnokkal voltak, ez alapján el kell döntened, hogy a reportolt játékos esetében jogos-e a jelentés, vagy nem (punish/pardon). Fontos megemlíteni, hogy név nélkül megy a bíráskodás, tehát a chatben is a bajnokok nevét látod, nem pedig a summoner nevét, viszont van egy olyan jelentési metódus is, ahol a játékost azért reportolják, mert nem megfelelő a neve (trágár, rasszista, stb).

report.jpg

Hogyan születik meg egy döntés?

Egy ügyről több bíra dönt egyszerre. Tehát nem egy ember véleménye számít, hanem többé, és a többség döntése az ügy eredménye. Az változó, hogy hányan vesznek részt az adott ügyben, van olyan, hogy hét bíra is elég, de volt már arra is példa, hogy több mint 50 ember voksa hozta meg az ítéletet. Előfordul, hogy egy az egyik bíra elnéző, de tíz másik társa büntetne, akkor egyértelmű a dolog kimenetele.

Hány játékos végez bírói tevékenységet?

Nehéz megmondani, mert nem mindenki aktív. Körülbelül a játékosok 3-4%-a.

Van-e olyan határvonal, ahonnan nincs visszaút és biztos a büntetés?

Ez bírától függ. Van aki az egyszerű F*** You-ra is ugrik, van aki csak komolyabb szóbeli sértésre nyom a punishra. Az EASY az biztos pont, ha azt a bíra meglátja akkor 99,7%-os a büntetési ráta.

A bannon kívül milyen más büntetési formák vannak még?

Nemrég frissítve lett a Tribunal rendszer (jelenleg nem is üzemel), így már nem csak a figyelmeztetés, time ban és a permaban van, hanem chatbeli elnémítás is.

Mi volt eddig a legdurvább eseted, ha volt ilyen?

Volt egy ügy ahol az egyik játékos azzal fenyegette meg a másikat, hogy megerőszakolja a teljes családfáját, állatait, majd lemészárolja őket, feltámasztja és megteszi mindezt még egyszer. Az ügy eredménye permaban lett, mivel a fenyegető visszaeső volt.

Van kedvenc példád a témában?

A legtöbb ügy ugyan olyan, flame flame hátán -> lose. Viszont azok érdekes ügyek, ahol a build ”trollságán” húzza fel valaki magát, mivel sem azért nem büntethetünk, ha másképp játszanak egy adott championt (persze ehhez szükséges az, hogy életképes legyen, ne pedig csak meghalni menjen a csatába), sem ha egy ritkán használt bajnokkal játszik az illető (az Urgotokon sűrű a report ráta, de a pardon is).

Melyek a leggyakoribb problémák, amelyek bíráskodást igényelnek?

Leginkább szóbeli sértések jelentése miatt válik üggyé egy meccs. A második leggyakoribb a trollkodás és az AFK. Sok játékos, ha vesztő helyzetben van a csapata, inkább kilép, de így ip-t sem kap, plusz a LeaverBuster bünteti mindenképp (a játékmód típusától függően időbeli büntetés jár azért ha kilépsz egy játékból) és a csapattársak is reportolják valószínűleg. Tény, hogy így nem látja a DEFEAT kiírást, viszont duplán van büntetve, és mint említettem, Influence pontot sem kap.

defeat.jpg

Mennyire sportszerűtlenek a magyar játékosok a többi országhoz, régióhoz képest?

Eddig minden ügyben, ahol magyar nyelvet találtam, büntetnem kellett.

Mennyire gyakoriak a visszaesők?

A Riot  szerint a Summonerek elég nagy hányada nem visszaeső. Azt a bírák nem látják, ki visszaeső és ki nem, ez nekik nem is számít.

Mi a véleményed a napokban eltiltott NiP Mithyről és Nukeduckról, megérdemelték?

Szerintem a név nem sokat számít, inkább a tettek és a szavak. Aki toxic annak jár a büntetés, teljesen mindegy, hogy kicsoda.

A bejegyzés trackback címe:

https://lol-esports.blog.hu/api/trackback/id/tr656280755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása