Worlds 2015: koreai házidöntő lesz
2015. október 26. írta: Hodini

Worlds 2015: koreai házidöntő lesz

Az egyik szemünk mindenképpen sír, hiszen oly közel volt az, hogy európai csapat játsszon a berlini fináléban. A legjobb négy közé jutott Origen és Fnatic is egyaránt esélyt kapott arra, hogy bejusson a döntőbe, de sajnos egyiküknek sem sikerült, előbbit a világbajnokságon eddig veretlen SK Telecom, utóbbit szintén vb címre törő KOO Tigers csapata búcsúztatta, egyaránt 3-0-s eredménnyel. 

22280070488_c82fa8ad6c_k.jpg

A koreaiak érdemeit most ne firtassuk, a végeredmény igazából annyira nem meglepő. Lehet azt mondani, hogya nyugati világ csapatai egyre közelebb járnak az esport kultúra otthonának számító Koreához (lásd a Fnatic amely veretlenül nyerte a nyári szezont és egészen a vb-ig nem nagyon volt ellenfele), de onnantól, hogy szembekerül egy ázsiai csapat, mintha fejben leblokkolna mindenki. Akár Fakerék, akár Kuroék elképesztő precizitással játszottak, a hibátlant (vagy éppen szinte hibátlant) pedig nehéz legyőzni.

Ettől függetlenül, európai szemmel nézve, már az elképesztő teljesítmény, hogy két európai csapat is a legjobb 4 közé jutott, ha azt nézzük, hogy tavaly már a legjobb 8 között se volt egy se. Óriási fejlődésen ment keresztül az itteni League of Legends esport, megjelentek az edzők, elemzők a csapatok mellett, érkezett néhány koreai import, ez mind-mind csak lökött egyet a régión. 

22280211929_35027673b2_k.jpg

A Fnatic idén tavaszra teljesen új csapatot rakott össze, az egyetlen megmaradt tag a már veterán Yellowstar, akinek egyébként ez volt zsinórban az 5. világbajnoksága (ő tehát mindegyiken ott volt idáig). Yellowstar és Deilor, az edző azonban olyan Fnaticot raktak össze a nyárra és a világbajnokságra, amely - ha nem játszanak feszülten, vagy éppen mentálisan frissek - simán vb cím esélyes is lehetett volna. A Huni - ReignOver - Febiven - Steelback (majd nyártól Rekkles) - Yellowstar ötös óriási fölénnyel verte akár Kínát, akár Észak-Amerikát, ha együtt tudnak maradni, jövőre talán még nagyobb eséllyel vágnak neki a vb-nek. Az egyedüli rizikó talán Yellowstar, aki igazából bármikor visszavonulhatna a profi játéktól, nem sokan maradnak ilyen sokáig a szcénában versenyzőként.

Az Origen (vagy ahogy redditen nevezik, Fnatic Black) a Fnatic csapatából kiváló sOAZ - xPeke kettősre lett felépítve. xPeke úgy vélte, saját maga is létre tud hozni egy csapatot és tavaly év végén megalkotta az Origent, amelyhez csatlakozott Amazing, valamint a Mithy - Niels kettős. Utóbbi egészen hihetetlen, december 6-án tölti majd mindössze a 18. életévét, de egyetlen rövid év alatt a világ jelenleg talán legjobb lövészévé nőtte ki magát és most még talán nem is túlzok, a koreai ADC-k távolról se olyan jók, mint a toposaik vagy mideseik. A redditen elterjedt az xPeke: Challenger to Worlds kifejezés, hiszen a csapat tavasszal a B ligából küzdötte fel magát a nyári LCS-be, ahol a legjobb 2-ben végezve, végül 3. kiemeltként jutottak ki a világbajnokságra. Esélyt sem adott nekik senki a csoportban, ehhez képest a legjobb 4-ben, a világ legjobb csapata állította meg őket. Itt is csak az a kérdés igazából, hogy jövőre is együtt tudnak-e maradni. xPekében és sOAZ-ben azért benne vannak már az évek, én elképzelhetően tartom, hogy ebben a csapatban ennyi volt, vagy tudják pótolni ezt a két embert, vagy a megmaradt játékosok máshol folytatják.

22463982665_de77c79cc2_k.jpg

Korea zsinórban harmadszor lesz világbajnok, ez már fix, de az SK Telecom T1 az első olyan csapat, amelyik megvédheti a világbajnoki címét, Faker (és Bengi) pedig az első játékosok, akik másodjára nyerhetnek vb-t. Az eddig mutatott játékuk alapján, minden esélyük megvan rá, hogy szombaton ők emeljék a magasba a kupát.

És még egy jó hír a végére: volt akkora szerencsénk, hogy sikerült jegyet szereznünk a világbajnokság fináléjára, így a helyszínről, élőben fogunk tudósítani nektek mindenféle exkluzív anyagokkal! Már csak ezért is megéri követni minket!

/Képek: Lolesports Flickr/

A bejegyzés trackback címe:

https://lol-esports.blog.hu/api/trackback/id/tr258022250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Komojtalan 2015.10.26. 08:12:14

Azért a Fnaticot nem venném 100% Európainak, még ha itt is indulnak. Az Origen az igen. Nem tudom mi a fene lehet a koreai levegőben, de az biztos hogy ott "teremnek" a legjobb játékosok. Nekem óriási csalódás a Fnatic, nem is a helyezés, hanem a játék. Ebből látszik mennyire le van maradva Európa, még ha ezt a 2 elődöntő el is fedi. Most jól kijött a lépés, jövőre talán nem fog. Az EU LCS -n is az látszott van 2 csapat (Fnatic, Origen), a többiek a futottak még. Persze ennyi erővel amerikában is sok Koreai játszik, de nekik változtatni kellene a stílusokon, mert ami ott elég, az máshol még a közép mezőnybe sem. Főleg amerikára leszek kíváncsi mit szűrtek le ebből a VB -ből, mert amit ott játszanak: 35 perc után egy jó csapatharc dönti el a meccset, nem életképes. Voltak a változtatásra próbálkozások, de nem lennék meglepve ha ez felgyorsulna.

Végül a VB nagy csalódása: A karakterek kiegyensúlyozatlansága. Eddig azért nem volt ennyire jellemző, de most van 2 auto ban a piros oldalon, van 3 bugos karakter, szóval ez így gáz. Mindenki látta a csoportkör után, hogy Morde, Gangplank iszonyú erős. Nem tiltották ki, rendben. Akkor a másik hármat miért? Vagy mind az ötöt tiltani kellett volna, vagy a hármat nem. Állítólag 1 millió meccsenként jön elő a hiba, akkor ez vagy nem igaz, vagy nem merték max. 15 meccsre megkockáztatni hogy előjön még egyszer. Viszont így új és életképes hősöket láthattunk, de nem vagyok meggyőződve hogy főleg a Gragas tiltás nem befolyásolta a 2. elődöntőt.

Szentmártoni Ferenc 2015.10.27. 15:59:26

@Komojtalan: 1. Igaz, a Fnticot én sem vennék európainak, koreai playerekkel, de ennyi erővel az amerikai sem az.. hiszen ott is csomó csapatnak a fele vagy többsége koreai.. 2. Az is igaz, hogy az amerikai stílus itt messze nem állja meg a helyét, hiszen ezen agresszív csapatok ellen LEHETETLEN 40 percig csak farmolni aztán lateben elverni mindenkit. 3. A karakterekről: Valóban kiegyensúlyozatlanok, amire jó példát hoztál fel morde, gp, azonban messze nem ezek a leg "elviselhetetlenebb karakterek" ugyanis fiora, darius szerintem messze jobb, mint egy gp... a gragas tiltás pedig normális, hiszen szép aoe sebzése van illetve, azzal az egy ultival SIMÁN úgy formálhatja a tf-eket ahogy neki tetszik.

Komojtalan 2015.10.29. 08:30:26

@Szentmártoni Ferenc: A SoloQ nagyon más mint a team játék, aminek csúcsa ugye a VB. Nem tudom pontosan, de 2-3x lehetett választani Mordet és Gangplanket az egész VB -n (30 meccsből), mert a piros csapatnak ki kellett tiltania ha valami kis esélyt akart. Azaz nem az a baj hogy erős, hanem -2 tiltás az egyik oldalon.

Gragasnál szintén nem az a baj hogy erős, hanem Fnatic-EDG meccsen bebugolt a hordó robbantás és ezért az elődöntőkre a másik 2 hasonló hőssel együtt kivették a listából. Erre írta a Riot hogy 1 millió gamenként 1x fordul elő, pedig már több éve tudnak a hibáról, de nem tudják reprodukálni.
süti beállítások módosítása