LCK 9. heti összefoglaló
2015. július 21. írta: sundii

LCK 9. heti összefoglaló

lck-preview-article.jpg

Három héttel az alapszakasz vége előtt az SK Telecom és a KOO Tigers helye biztosnak látszik az 5. évad világbajnoki mezőnyében, míg a CJ Entus is egyre közelebb kerül az előbb említett csapatokhoz. Ez egyben azt is jelentheti, hogy a második éra óta először a NaJin nem lesz látható az őszi nemzetközi tornán. Ugyan még három és egy csonka forduló hátra van, de ha az alsóházi csapatok nem kapják el a rájátszásért küzdő csapatokat egy-egy BO3-ban, akkor lassan felveszi végleges formáját a tabella.

KT Rolster 2 - 1 SBENU 

A KT a SBENU ellen korábban már jól bevált taktikát alkalmazta, azaz a meccs elejétől kezdve a leggyengébbnek tartott láncszemet próbálta büntetni. Catch gyakorlatilag a saját jungle oldalán sem találkozott buffokkal, ha pedig igen, akkor Score bűntette meg. A többi ösvényen sem volt fair küzdelem, így az állás gyorsan 1-0-ra alakult a KT javára. A következő játék is hasonlóan alakult azzal a különbséggel, hogy a snowball mértéke már nem volt akkora, másrészt a magasabban rangsorolt KT nem priorizálta a sárkányokat, így a SBENU négyet is begyűjtött viszonylag könnyedén. Másrészről SaSin remek Ezreal játékai is sokban hozzájárult a meccsben maradáshoz, így eljutott a SBENU arra a pontra, ahol már nem számított a pár ezer arany különbség a csapatok költségvetésében. Két Baron buffal és az ötödik sárkánnyal felvértezve pedig behúzta a tabella utolsója idei negyedik győzelmét. A mindent eldöntő játékra taktikát váltott a KT. Hosszan elnyújtották a laning phaset, majd vártak az újonc hibáira, és a kompozíciója megerősödésére. Végül jól kalkuláltak, és a liga történetének egyik leghosszabb pause-a után magabiztos győzelmet arattak.

CJ Entus 2 - 1 NaJin

Múlt héten már említettem mennyire tartok néhány felső-középházi rangadótól. Szerencsére mind a CJ, mind pedig a NaJin rám cáfolt ez esetben. Az első megmérettetésükön hatalmas vérfürdőt rendeztek a srácok, összesen 59 killt láthattunk. Mindkét csapat próbált a midlanere köré játszani, mely elég jól sikerült. A teamfightokban aztán a CJ felülkerekedett, nem véletlenül, hiszen ez a veterán csapat védjegye. A visszavágó már szolidabb módon kezdődött, a játékosok kevesebb kockázatot vállaltak. A végig szoros meccsen a CJ látszott dominálni (sima 4 sárkány, Baron, és 3 inhibitor jól mutatja előnyüket), de pár remek csatának köszönhetően a NaJin visszajött, és a hosszú death timereknek köszönhetően nyert. A döntő összecsapásra Ezreal végre nem volt kibanolva, így Ggoong ki is választotta magának. Erre a CJ egy masszív all-in kompozícióval (Shen, Azir és Thresh is képes lekötni Ezát egész könnyedén) válaszolt. A CJ kivitelezése tökéletes volt, a meccs meglehetősen egyoldalúra sikeredett a végére.

KOO Tigers 0 - 2 SK Telecom

Ha a két meccsből csak az egyikre van időtök, akkor mindenképp az elsőt javaslom. A két csapat között hajszálnyi különbség döntött, ezúttal is az SKT javára. Leginkább a summoner spellekre, ulti CD-kre érdemes figyelni, mert szinte minden e körül forgott a pályán. Ha Kuronak középen nem volt flashe, akkor Bengi oda gankelt, és fordítva. Az első játék a Baronnál dőlt el: a buffolt minionokat, és hősöket a KOO már nem tudta megállítani. A második felvonás egyoldalúbbra sikeredett. MaRin másodszor megkapta Fizz-t zsinórban, ráadásul mindkétszer az ellene gyenge Maokai-al szemben, de a többi ösvény is hasonlóan alakult. A KOO-nak nem volt ideje annyira felskáláznia szintekben és tárgyakban egyaránt, hogy vetélytársa legyen Fakeréknek. Érdekesség: az SKT első pentakilljét szerezte meg a Summer Seasonban, méghozzá az ADC, Bang révén.

16373901210_4c65c151ae_b.jpg

Rebels Anarchy 1 - 2 Samsung

Habár alsóházi rangadóról beszélünk, a csapatok kitettek magukért, és egy jó BO3-t kerekítettek a nézőknek. A második meccset mindenképp javaslom a stratégia szerelmeseinek. Mickey vezérletével az Anarchy bemutatta az 1-3-1 splitpush minden előnyét és hátrányát. A teljes meccs itt visszanézhető:

IM 1 - 2 NaJin

A NaJin az olyan teljesítményekkel, mint az első meccs bizonyítja, hogy szerintem mért nem érdemlik meg a harmadik VB helyet régiójukból. Katasztrofális early game, rossz shotcallok, ötlettelen játék jellemezte az első felvonást. A szünetben valószínűleg a stábjuk felpörgette őket, mert mind a laneket, mind pedig a meccseket simán nyerték, de ezt a kiesőjelölt IM ellen sikerült elkövetniük. Márpedig a rájátszásba jutásért már nem csak a BO3 győzelmek megszerzése, de az azokon begyűjtött vereségek száma is fontos mutató lesz.

CJ Entus 2 - 1 SBENU

Ide mindenki képzeletben másolja az előzőekben NaJinról írt véleményemet. Igaz a CJ helye biztosabbnak tűnik nem csak a tabellán, de a VB pontversenyben is, ettől függetlenül megkérdőjelezhető döntés, hogy az utolsó hetekben kezdik meg variálni a kezdőcsapatot. Helper a múlt fordulókhoz hasonlóan kezdő volt, Max-t is láthattuk már, de idén először tűnt fel az Ambitiont helyettesítő Trick. A meccsekről röviden: az első mérkőzésen a klasszikus "poke vs all-in" kompozíciók találkozását láthattuk, ezúttal utóbbi sikerével. A SBENU szépen flankelte a teamfightokban gyengébb CJ-t, és újabb skalpot gyűjtöttek be a héten (a teljes meccs itt tekinthető meg). A visszavágókon azért már az eredeti kezdőcsapat megmutatta mekkora a skillbeli különbség az alakulatok között, de a SBENU az idény elején mutatott játékához képest sokat fejlődött. Ez különösen igaz a midlanerükre, SaSin-ra, aki előbb solokillelte Fakert Velkozzal, de már Ezrealjét is kezdi félni a liga.

Jin Air 0 - 2 KT Rolster

A hetet egy újabb rájátszás-helyekért folyó küzdelem zárta. A KT mindjárt az első játék elején összezavarta a Jin Airt. A laneswapnak köszönhetően a teljesen szabad Piccaboo Threshsel besétált középen, és az újonc Kuzan-t játszi könnyedséggel megölték. Ami ezután történt, arra a magyarázatot mostanáig keresem. A KT kill statisztikája előbb 13-0, majd 13-1 lett a két meccsen. Gondolom azt említenem sem kell, hogy a Jin Air sárkányok és a Baronok közelében nem is nagyon volt. Az egyik legegyoldalúbb BO3, főleg annak tekintetében, hogy a csapatok ugyan azért a helyért küzdenek. GBM-ék kezdenek bajban lenni, hasonlóan a tavaszi alapszakasz végéhez. Ott a tank meta zavarta meg őket, most ki tudja mi. Mentálisan ők sincsenek szerintem felkészülve a világbajokságra még.

Az LCK Summer 2015 tabellája a 9. hét után így néz ki:

lck_summer15_week_09.png

Végül pedig a mérkőzések összefoglalóját az alábbi playlisten nézhetitek végig:

Forrás: YouTube, esportspedia, lolesports.com, flickr (lolpowder)

A bejegyzés trackback címe:

https://lol-esports.blog.hu/api/trackback/id/tr757644296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása