Worlds 2015: 4 profi különleges története
2015. szeptember 29. írta: tronke1

Worlds 2015: 4 profi különleges története

Incarnati0n, Cloud 9

incarnati0n_joins_c9_title.jpgNikolaj „Incarnation” Jensen az észak-amerikai C9 csapatának mid játékosa a 2015 nyári split kezdete óta. Noha már korábban lehetett sejteni, hogy Hai „Hai” Lam visszavonulta után a sokak által csodagyerekként emlegetett Incarnati0n veszi át a stafétát, csak a split legelején vált ez kőbe (szerződésbe) vésetté.

Incarnati0n, avagy WiziX/VeigodX régóta az európai ladder tetején üldögélt már, azonban korábbi kísérletei arra, hogy profiként játsszon, sorban kudarcba fulladtak. A Team Solo Mebdi csapatban Nukeduck és akkori edzője, YamatoCannon oldalán próbáltak az első európai LCS szezonba bejutni. A csapat három tagja - Incarnati0n, StunnedandSlayed és Rayt3ch - a kvalifikációs torna előtt egy hónappal különböző hosszúságú bannokat kapott toxikus magatartásért. Úgy tűnt Incarnati0n profi karrierje már az erején derékba tört.

Mindezek ellenére nem hagyta abba a játékot. A 3. évadban (most az 5, évadot írjuk) az LCS profijai a legjobb európai midlanerként emlegették – a szezont egyik accountján 94% győzelmi rátával fejezte be.

 

A 2014-es szezonban, a kizárás után elkezdett játékon belüli viselkedésén változtatni. Ez felkeltette az SK Gaming csapatának figyelmét is. A csapat magához vette mint „edzőt” – noha nem tudott játszani, segített az akkori midnek, Jesiznek számos midlane-nel kapcsolatos dologban, illetve megtapasztalta azt is, hogy egy igazán profi csapat hogyan működik.

Legtöbben arra számítottunk, hogy Incarnati0n, ha egyszer újra játszhat, az SK Gaming berkein belül teszi majd ezt. A C9 menedzsere azonban lecsapott rá, amint sejteni lehetett, hogy feloldják a bant, így Jensent már ez előtt egy jó idővel lefoglalták maguknak.

Hai visszavonulása után a Cloud 9, Észak-Amerika egyik legsikeresebb csapata elveszettnek tűnt. Noha William „Meteos” Hartman, a régió egyik legjobb junglere volt az oldalán, Incarnati0n egyáltalán nem annak a sztárjátékosnak tűnt, amire mindenki számított – bár azt hozzá kell tenni, hogy azokat az elvárásokat, amiket a rajongók támasztottak felé, talán soha nem lehetett volna elérni.

Első professzionális mérkőzésén nem más, mint Bjergsen ellen kellett felvonulnia. Ugyan a Cloud 9 megnyerte a meccset – főleg a TSM szarvashibái miatt - Incarnati0n kimondottan szörnyen nézett ki dán honfitársa ellen.

A szezon közepén Meteos határozatlan időre visszavonult, így a menedzsment nem tudott mást kezdeni, mint újra előszedni Hai-t, aki „nyugdíjas” napjait tengette. Ugyan régen ő volt a csapat junglere, ma már másik játékot játszunk gyakorlatilag.

A csapat és főleg Incarnati0n azonban egy csapásra megváltozott a kapitány visszatértével. Jensen sokkal magabiztosabban játszott, látszólag jó duót alkottak a veteránnal. A C9 hetedik lett a rendes szezonban, épphogy nem kellett a bennmaradásért játszaniuk. Ami ez után következett, arra senki sem számított – a tavaszi split második helyezés épp elég pontot adott nekik ahhoz, hogy induljanak a világbajnoksági harmadik helyért folyó tornán. M. Night Shyamalan legmerészebb hollywoodi forgatókönyveit megszégyenítő módon, hihetetlen pickeket és erős csapatjátékot bevetve, foggal és körömmel verekedték magukat végig a tornán, de megszerezték a harmadik NA seedet és kijutottak a VB-re.

Incarnati0n nagy fába vágta a fejszéjét, de most tényleg eljött a lehetőség nagyot villantani. A csoportjában csupa erős, ráadásul hozzá hasonló stílusú midlaner szerepel – Febiven, Westdoor, Rookie. Kisebb csoda kéne ahhoz, hogy a Cloud 9 kijusson a csoportból, de Jensen végre megmutathatja, hogy tényleg a világ legjobbjai között van.

 w640xh480_inc4.png

Doublelift, CLG

A legtöbb sportban vannak játékosok, akik nem félnek kimondani azt, ami a nyelvük hegyén van - Zlatan Ibrahimovic, Floyd Mayweather. Az észak-amerikai LoL történetében ez a játékos Doublelift. Ma már híres „I’m the greatest. Everyone else is trash.” idézetét azóta sokszor kellett lenyelnie.

Yiliang/Peter „Doublelift” Peng története filmbeillő. 18 éves kölyökként gyakorlatilag kirúgták otthonról a 2011-es DreamHack Summer után, a szigorú, első generációs kínai családból. Gyakorlatilag semmihez nem értett a játékon kívül. Isteni szerencséjére, egy akkoriban feltörekvő újságíró – Travis Gafford – a szárnyai alá vette, nála élt egy ideig.

Pro körökben akkor is elismerték már tehetségét, így a Counter Logic Gaming befogadta, ahol a cserepadon ült egy darabig. Néhány hónap után otthagyta a csapatot és más formációk között pattogott – az Epik Gamer csapatában Dyrus oldalán játszott, majd a későbbi Curse Gaming csapatát erősítette. Egyik felállás sem tartott sokáig, így visszatért a CLG kaszárnyájába, immáron az AD Carry pozícióba, ahol aztán beindult a fogaskerék.

A CLG csapata szezonról szezonra, splitről splitre változott, olyan mértékben, hogy egy idő után csak Doublelift volt az a játékos, aki konstans maradt. Noha a csapatnak voltak korai sikereik, az LCS szezonok végére majd’ mindig szétesés közeli állapotba kerültek. Gyakran fordultak vissza a ma már inkább gúnyosan emlegetett „Protect the Doublelift” stratégiákra, kevés sikerrel.

doublelift-on-hai.jpg

Miután Austin „Link” Shin megírta a ma már hírhedté vált 17 oldalas „elbocsájtó szép üzenetét”, amiben a csapat sikertelenségéért sokszor Doublelift-et hibáztatta, Peter az előző split végén úgy döntött, hogy visszavonul. Az újonnan felvett, tradicionális sportokból érkező edző, BlurredLimes kérésére maradt még „csak egy splitet”.

A csapat az egyik legnagyobb, hűséges rajongói bázissal rendelkezik, akiknek a sok csalódás miatt komoly pszichológiai terhet jelentet minden egyes split. Idén is mindenki várta a klasszikus szezon végi összeomlást … de az egyszerűen nem jött el. Az új csapat, amiben Doublelift élete talán legjobb splitjét játszotta, erőfeszítés nélkül verte magát végig a rendes szezonon és a rájátszáson, most pedig eljött az ideje annak is, hogy világszinten is bizonyítsanak. Peter igazi csapatjátékossá vált – ami a játékon belüli teljesítményén kívül talán a legnagyobb eredménye az edzői gárdának. Bízik a csapattársaiban, akik bíznak benne. A több évnyi viszontagság után a CLG-ből úgy tűnik tényleg nagybetűs CSAPAT lett.

A csoporthúzások is a CLG malmára hajtották a vizet, nem elképzelhetetlen az sem, hogy csoportelsőként jutnak tovább a negyeddöntőbe.

8p1otkin.png

GorillA, KOO Tigers

Kang „GorillA” Beom-hyeon a briliáns stratégiai játékáról híres KOO Tigers support játékosa. Az idei világbajnokság lesz a harmadik nemzetközi verseny, amin szerepel.

GorillA karrierje a Najin White Shield csapatánál indult a 2013-as nyári szezonban, ahol az SKT jelenlegi supportját, Wolf-ot váltotta. A csapatban két másik friss játékos, Ggoong és Zefa mellett játszott, a tehetséges Save és a jelenlegi edzője, NoFe odalán.

Vasakarattal irányítja a csapatot, így koreai rajongók közül sokan a legendás Yi Sun-Sin admirális felé adózva „Admirális” néven becézik. Az első szezonban nem tűnt különleges játékosnak, de az OGN téli szezonjára  a szakértők az egyik legtehetségesebb supportnak tartották. A nyugati világ figyelmét eleinte jórészt elkerülte tehetsége, hiszen lássuk be, ahogy akkor Heart, Mata vagy akár PoohManDu játszott, nehéz volt mellettük feltűnő jelenséggé válni.

Igazán akkor figyelt rá fel mindenki, amikor – szinte szó szerint mindenki várakozásaival ellentétben – végigrohantak a 2014 világbajnoksági kvalifikációs tornán, a fal mellé állítva a KT Bullet csapatát, az SKT T1 K-t és Fakert, valamint a KT Arrows csapatát, akik néhány héttel az előtt a szezon bajnokai lettek. Ez gyakorlatilag az utolsó szöget jelentette az SKT T1 K akkori felállásának koporsójában, a csapat néhány hónappal később elnyerte mai formáját.

cye0aah.jpg

A sikeres futam kulcsjátékosa GorillA volt, aki az akkoriban teljesen váratlan, borzasztóan erős Janna pickkel, és a MadLife-ot idéző Thresh játékával ezüsttálcán hordta csapattársai ölébe a győzelmet. A világbajnokságon ők tűntek a csoport első helyezettjének – amit végül be is váltottak némi buktató után. A negyeddöntőben azonban csúnyán leszerepeltek az OMG csapata ellen, amit a híresen könyörtelen koreai fanok nem felejtettek el azóta sem. GorillA nem sokkal ez után otthagyta a Najin csapatát.

A 2015 szezon elején rengeteg koreai sztárjátékos hagyta el az országot az LPL/Kína irányába, csábító, hatalmas fizetések után. GorillA maradt, de egy nem-KeSPA (Korean e-Sports Association) csapathoz igazolt. Erre még nem volt példa, hogy egy ilyen csapat Koreában sikeres legyen, másfelől a játékosok is jórészt ismeretlenek, vagy már a feledés múltjába merült veteránok voltak. Az így összeállt GE Tigers az egyik legjobb eredményt hozta azóta, amit koreai színtéren elért egy csapat is, csak az SKT tökéletes szezonja és egy-vesztett-meccses szezonja mérhető össze vele. 12-2 eredménnyel zárták a tavaszi szezont BO3 meccsek terén, ami egyszerű, BO1 formátumban 25-6 eredményt jelent.

Jó eredményeik miatt meghívást kaptak az IEM világbajnokságra, ahol erősen alulszerepeltek – a csapat később bevallotta, hogy nem vették túl komolyan az ellenfeleket, illetve az utazást is rosszul időzítették, így borzalmasan álmosak voltak a meccsek alatt az időeltolódás miatt. A versenyt végül a TSM nyerte, a Tigers pedig lehajott fővel kullogott vissza Koreába, ahol egyes fanok azt is megemlítették, hogy megpróbálhatnának visszaúszni Lengyelországból.

cropped_dsc_6707.jpg

A nyári szezonra a csapat újra összeszedte magát, addig kicsit instabil midesük, Kuro is sokat fejlődött és újra jó eredménnyel zárták a rendes szezont. Az elődöntőben egy szoros BO5-ben 2-3 arányra alulmaradtak a KT Rolster ellen, de így is elég pontot gyűjtöttek ahhoz, hogy a második koreai csapatként képviseljék hazájukat. GorillA nagyot ment az általa népszerűsített Kennen supportal, amit aztán az SKT is használt a döntőben a KT ellen.

A világbajnokságon a fentebb tárgyalt CLG csoportjába kerültek. Józan becslések alapján valószínűleg a Tigers lesz a csoport első helyezettje. GorillA második világbajnoksági szereplése különösebb probléma nélkül is eljuttathatja a csapatot az elődöntőig. Amennyiben ez tényleg így történik, lehet, hogy egy új koreai dinasztia kialakulását figyelhetjük majd meg és hozzájárulhat ahhoz is, hogy további szponzorok áramlanak Koreába, és további tehetős nem-KeSPA csapatok alakulnak majd.

 

Ryu – H2K Gaming

Ryu „Ryu” Sang-wook a H2K Gaming színeiben látogat el – életében először – a LoL világbajnokságra. Ezt a mondatot két évvel ezelőtt nehéz lett volna elhinnem. Ryu a jobb sorsra érdemes, 2013-as KT Rolster Bullets midlanere volt. Két jó barátjával alkották a csapat magját. „Immortal” Score és Mafa a bot lanet erősítette még akkoriban, azóta Mafa az LGD edzője lett, Score pedig az idei KT felállás junglere.

16557241011_f86d3a49f7_k.jpg

A csapat akkoriban KaKAO-val és Ragan-nal játszott, több kevesebb sikerrel. Senki sem fűzött hozzájuk eleinte sok reményt, hiszen ők „csak” a KT Arrows testvércsapata voltak, az első split negyeddöntőjében azonban 3-1 eredménnyel verték el ugyanezt a fő csapatot. Noha a döntőig végül nem jutottak el, sikerült legyőzniük az Azubu Blaze csapatát a harmadik helyért folyó küzdelemben. A következő, tavaszi szezont már nagy változásokkal kezdték: sikerült megszerezniük inSec-et, a CJ csapat koronaékszerét. Egy darabig a jungle pozícióban folytatta pályafutását, ám KaKAO visszatértével a felső ösvényt vette birtokba, ahol a nyári szezon kezdetével újrakezdődött a koreai e-sportokon átívelő telekom háború.

A szintén frissen alakult SKT T1 K és KT Bullets majd’ a teljes nyári szezonon keresztül elkerülték egymást, csak hogy a döntőben találkozzanak. A ma már szinte minden LoL montázsba bekerült klip, a Faker – Ryu Zed vs Zed párbajig négy meccset kellett várni.  A Bullets 2-0 eredménnyel indította a szériát, de az SKT egyszerűen nem akart felfordulni. Az ötödik, OGN szezonokra jellemző blind pick meccs már-már képregénybe illő módon végződött, ahol Faker elkezdte első fél éves diadalmenetét. Ryu és a KT Bullets kapott még egy esélyt a bosszúra, ugyanis újra találkoztak a világbajnokságra való kijutásért folyó küzdelemben, de itt már egy meccset sem sikerült elvenniük a későbbi világbajnokoktól.

A KT Bullets pályája innentől lefelé ívelt. Ryu 2014 első negyedéig volt még a KT Bullets midlanere – ez alatt az idő alatt ugyan első helyet szereztek az IEM VIII világbajnokságon, de Koreában már nem nagyon állták a sarat. Rövid ideig junglerként próbálkozott, kevés sikerrel. A rajongói bázis már csak úgy ismerte, mint a híres klipben a másik Zedet, egy embert, akinek a karrierjét egy tíz másodperces párbaj törte kerékbe.

Ryu végül Európában kötött ki a 2015-ös szezonban. Először a Millenium szerződtette midlanerként, ahol a jelenleg a UOL színeiben játszó H0R0 oldalán játszott. Innen egy hónap után, egy verseny erejéig a Roccat csapatában kötött ki, akik végül Nukeduck mellett döntöttek, így ott nem kapott helyet. Úgy tűnt, Ryu karrierjének már tényleg vége, pláne, hogy a kevés európai szereplésén nem tűnt kimondottan hatásosnak. Legnagyobb szerencséjére Febiven ezidőtájt döntött úgy, hogy elhagyja az LCS-be frissen bejutott H2K Gaminget, így ők magukhoz vették.

n4ootg7.jpg

Az amúgy is tehetséges és sikerre éhes csapat látványos változáson ment át Ryu mellett. Noha az angolja még mindig nem az igazi, interjúkból kiderült, hogy rengeteget beszél a meccsek alatt, amennyire csak tudja, próbálja irányítani csapattársait. Ahogy telt az idő, ez egyre hatásosabbnak tűnt, olyannyira, hogy a H2K tűnt a tavaszi szezon végére az EU LCS stratégiai szempontból legerősebb csapatának. A KTB időkben Ryu és Mafa voltak a csapat két vezére, ami a legtöbb nyert meccshez vezette őket. Kiszámíthatatlan backdoorok, pushok és harcok jellemezték a telekom háború régi résztvevőit, amiből a H2K is profitált. Ryu a nyári szezon végére egyénileg is úgy tűnt, sokat erősödött, régi önmagára hasonlítva. Egykoron Korea egyik legjobb Orianna játékosa ma második seedként képviseli Európát az idei világbajnokságon. Ryu amúgy nem csak Orianna játékával vált híressé – koreai pályafutása alatt sikerült két karaktert is bevezetnie a metába: a tömeges  Ahri és Fizz jelenlétet nagyrészt neki köszönhetjük a S3 világbajnokságon, mivel az OGN meccsek alatt számos meccset hozott le gyakorlatilag egyedül ezzel a két hőssel.

A sors fintora, hogy az H2K az SK Telecom csoportjába került. A régi riválisokat legalább két meccsen látjuk majd találkozni – talán Ryu újabb esélyt kap arra, hogy tisztázza a nevét, mint Korea egyik külföldre szakadt tehetsége.

///

tronke

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lol-esports.blog.hu/api/trackback/id/tr977856206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása