Újabb sportágban van nemzetközi profi játékosunk
2015. január 17. írta: Hodini

Újabb sportágban van nemzetközi profi játékosunk

Akárhányszor szóba kerül az esport, a párbeszéd két tábor között zajlik: az egyik szerint sport, a másik szerint nem. A napokban a BBC is hosszan cikkezett erről, de  a döntést meghagyta az olvasóknak. Bárhogyan is gondolkozunk róla, a tények magukért beszélnek: van egy pécsi egyetemistánk, aki egyetlen magyarként egy olyan játékban, amit havonta 93 millióan (!) játszanak, benne van a top 200-ban világszinten. Ez kétségkívül kiemelkedő teljesítmény.

Kiss Tamásról van szó, (vagy ahogy a gamer közösség ismeri: Vizicsacsi) aki január 22-én csapatával, a Unicorns of Love-al megkezdi a League of Legends első számú európai bajnokságát, a League of Legends Championship Series-t (LCS).

vizicsacsi.jpg

Félreértés ne essék, nem Vizicsacsi az első (és remélhetőleg nem is az utolsó) olyan magyar, aki megjárta a nemzetközi vizeket. Gondoljunk csak az Ancients Counter-Strike csapatára, a srácok 2005-ben a legjobb nyolcig vitték a szingapúri döntőben, de ha aktuálisak szeretnénk lenni, ott van két magyar is az Epsilon Esports kötelékében, akik Battlefield 4-ben képviselik hazánkat a versenyeken. Mégis, azért nagy szó a League of Legendsben profi lenni, mert jelenleg messze ezzel játszanak a legtöbben, így itt a legnehezebb feljutni a csúcsra. Nem mindegy ugye, hogy 100-ból kell a legjobbnak lenni, vagy 100 millióból.

Az LCS-be csak csak azok juthatnak be, akik egyrészt a játékon belül felmásztak a ranglétra tetejére, másrészt egy sor selejtezőn és profi csapaton verekedték át magukat, hogy végül ott legyenek a legjobb 10-ben. Kívülről ez nem tűnik nagy mutatványnak, de az, hogy egy magyar játékos az idő során néhány külföldi játékossal barátságot kötött, közben pedig csapattá, illetve most már lassan márkává váltak, legalább akkora teljesítmény, mintha egy véletlenszerűen összerakott NB1-es csapat lényegében edző, pénz és háttér nélkül 1-1,5 év alatt kiharcolta volna a Bajnokok Ligája csoportkört. Nem véletlenül lett Vizicsacsi idén az év esportolója egy hazai szavazáson.

ev_esportolo.jpg

És nem csak mi örülünk ennek ennyire, a teljes nemzetközi LoL közösség róluk beszél. Nem csak a nevük miatt (bár tény, hogy a Szerelem Unikornisai önmagában megérnek egy misét, sőt, egy külföldi site egész pozitívan pontozta a csapatot, mint brandet), hanem amiatt, amit az elmúlt hónapokban letettek a fiúk az asztalra. Amellett, hogy lényegében a semmiből jutottak be a bajnokságba, egy decemberi, az Intel által szervezett meghívásos versenyen, San José-ban a döntőig meneteltek úgy, hogy az elődöntőben a földbe döngölték az észak-amerikai bajnok Team SoloMid csapatát - egy olyan szervezetet, amely évek óta a benne van az esport vérkeringésében, ráadásul profi stáb, szponzorok és sok-sok pénz van mögöttük. 

A bajnokságban való részvétel szerződéssel jár, a játékosok a fejlesztő Riot Gamestől kapják a fizetésüket (ebben persze nincsenek benne a szponzorációs, a reklámokból befolyó, illetve a versenyeken nyerhető pénzek). Januárra a csapatnak sikerült szerezniük Berlinben egy házat (itt van a stúdió, ahol játszanak majd élőben a nagyközönség előtt), így Vizicsacsi az év elején összeköltözött a többi csapattársával, hogy onnan folytassák a felkészülést a bajnokságra. 

Még fizetnek is azért, hogy egész nap csak ezzel játsszak? Igen. Persze ez így ebben a formában túl szép lenne ahhoz, hogy igaz legyen. Számos kritérium van a játékosok szerződésében aminek meg kell felelni, és ez csak az egyik része ennek a munkának. Napi 10-12 órányi edzés, meccselemzések, csapat szintű felkészülés, új stratégiák, taktikák kidolgozása, és persze pizza és energiaital minden mennyiségben, mert nincs idő kimozdulni, nincs idő társasági életet élni, csak gyakorlás, gyakorlás és gyakorlás egy célért: a világ legjobb csapatává válni. Ha a fizikai terhelést nem számítjuk, egy sportoló és egy esportoló élete nem sokban különbözik. Mindketten 110%-os odaadássál csinálják azt, ami a szenvedélyük, de csak nagyon kevés esportolónak adatik meg, hogy ebből élhessen.

uol.jpg

Az LCS tavaszi, európai bajnoksága január 22-én, csütörtökön kezdődik és 9 héten keresztül zajlik majd, minden csütörtökön és pénteken. A szezonbeli helyezésekért pontokat lehet kapni, amiket a csapatok továbbvisznek a nyári szezonba, majd a két szezonban gyűjtött pontok alapján eldől, hogy mely csapatok képviselhetik Európát a 2015-ös világbajnokságon. Ha Vizicsacsiék eredményesen szerepelnek, akkor ők lehetnek az egyik európai csapat a háromból. És hogy hogy is néz ki egy League of Legends világbajnokság? Az alábbi videó tökéletesen átadja a hangulatát.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lol-esports.blog.hu/api/trackback/id/tr637070289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alick 2015.01.17. 17:47:51

Az enyhe túlzás, hogy "sportág", de gamer szinten szép teljesítmény!

Zephyrous 2015.01.17. 18:52:08

@Alick: Szerintem nem túlzás, sport a csocsó, a darts, a bowling, a sakk és a póker is. Akkor ez miért ne lehetne?

avemee 2015.01.17. 21:24:36

Valami nem attól válik sporttá, mert listákon szerepel, nyilván eljön az ideje annak is. A jellegét kell nézni, (mert megvan a maga sport jellege az esportnak, ami más klasszikus sportokra is jellemző) nem azt, hogy papíron micsoda, minek ismerik el.

A cikkben írtakra reagálva: Nem lebecsülni akarom az Ancient által elért eredményt, de ez szerintem egy szinttel nagyobb dolog, amit Csacsi elért és úgy gondolom, hogy ehhez hasonlót még nem ért el még magyar játékos.

Alick 2015.01.18. 01:16:21

@avemee: csak azt jeleztem, hogy a Zephyrous által említettek fent vannak a listákon, igazán az esportnak is ott lenne a helye.
(persze az is igaz, hogy nem a hivatalos elismerésen múlik)

És persze továbbra is gratulálok a teljesítményhez!

tralalala 2015.01.18. 02:09:03

@Zephyrous: "Szerintem nem túlzás, sport a csocsó, a darts, a bowling, a sakk és a póker is"

Mint oly gyakran, megint definíciókon megy a vita. Ha a fentiek sportok, akkor a LoL is. De sokan a fentieket se tartják annak.
süti beállítások módosítása