IEM Katowice terepfelmérés
2016. március 02. írta: tronke1

IEM Katowice terepfelmérés

Idén is megrendezésre kerül az (immáron tizedik!) IEM világbajnokság, ahol a korábbi események eredményei alapján kvalifikált, illetve meghívott 4-4 csapat csap össze.

 

 

A meghívott csapatok és az első csoportmérkőzések

iem_redone.png

Észak-Amerika

Team Solomid 

Nagy reményekkel vártuk a TSM idei sztárcsapatát az LCS-ben, de a hatás eddig jórészt elmaradt. Annak ellenére, hogy minden poszton elit játékosok vannak, az, amit a játékon belül látunk nem mindig enged sok jóra következtetni. Minden meccsen van 1-2 játékos a társaságban akinek kimondottan jó mérkőzése van, de olyan eddig csak pár alkalommal volt, hogy a csapat egésze ütőképesnek, egységesnek látszott.

tsm_iem.jpg

Ezzel a teljesítménnyel az LCS-ben még simán a felszínen maradnak, de ez nem lesz elég a többi csapat ellen. Nem merem teljesen leírni őket, de a jelenlegi információk alapján nem lesz képes megvédeni a fekete-fehér Baylife squad az IEM világbajnoki címet. 

Counter Logic Gaming

Ahol a TSM gyengélkedik, ott a CLG kimondottan sziporkázik. A régiójuk talán legerősebb makró csapata, olajozott, sima csapatjátékkal, ami egyben a legnagyobb erősségük is. A prognózis itt sokkal jobb, mint a TSM esetén, egész messzire rohanhat a CLG, ha a carry játékosaik tudják állni a sarat. Nagy próba lesz ez Huhi és Stixxay számára, ez lehet az a pont, ahol az olajozott gép ledobja a láncot. Mindenesetre a Fnatic és Origen állapotát elnézve könnyen lehet, hogy a CLG lesz a torna legerősebb nyugati csapata.

clg_iem.jpg

 

Európa

Fnatic

A Fnatic idei problémái hasonlóak a TSM-hez. Erős játékosok, akiknek nem sikerült még igazán klikkelnie, maszatos kommunikáció, határozatlan mozgások jellemzik Európa királyait. A helyzet odáig fajult, hogy játékost kellett cserélniük a szezon közepén - Noxiak-ot váltotta Klaj. A csapat elmondása szerint a cserét követően sokat javult a kommunikáció, amiből egy leheletnyit lehetett is látni az elmúlt hét meccsein.

spirit.jpg

A Fnatic ereje nagyon nagyrészt Spirit játékán fog múlni, könnyen lehet, hogy (idén is) ő lesz a legerősebb jungler a katowicei bajnokságon, ha olyan csapatorientált, de mégis carry játékot tud hozni, mint amit az előző héten alkotott Lee Sinnel. Ekkor és csakis ekkor lehet esélye Fnaticnak a továbbjutásra, de komoly pénzeket nem tennék rájuk. 

Origen

Érthetetlen módon az Origen is elkapta azt a skillcsökkentő influenzát, ami a nyugati csapatokat rágja, ők sem olyan formában vannak, amire az ember számítana Worlds vagy akár az előző IEM alapján.

PowerOfEvil nem az az opresszív, elnyomó játékos mint aminek megismertük, elég hideg-meleg volt az eddigi LCS teljesítménye. A legfurcsább dolog viszont az, hogy a csapatnak olyan részei sem forognak jól, amelyekre eddig nem volt panasz - Amazing és sOAZ illetve Amazing és a botlane kapcsolatával valami változott. A csapatnak nincs egy olyan polírozott identitása, mint annak a változatnak, ami a világbajnokság top 4 helyezését érte el.

origen.jpg

Egyszóval az Origen-re is igaz az, ami már feljebb említett nyugati csapatoknál elmondtunk - van arra esély, hogy bekapcsol a teher alatt nő a pálma üzemmód és összekapják magukat (amit a sOAZ - xPeke duónál rengetegszer láttunk), de annak tényleg nagy fordulatnak kell lennie, hogy komolyabb hullámokat keltsenek a versenyen.

 

Korea

SK Telecom

Hajjaj. A világbajnok-átok újra beavatkozott a természet normális rendjébe: az SKT gyengélkedik a hazai ligában. A gyengélkedés oka főleg Bengi - a kétszeres világbajnok veterán jungler nem teljesít jól carry orientált jungler metában. Most, hogy a gyakran választott jungle karakterek közel fele ADC is lehetne, Bengi újra nehézségekkel küzd - Season 4-re emlékszik még valaki? Olyannyira, hogy az SKT menedzsment végül úgy döntött, hogy nem is viszi magával, ezért Blank lesz velük a versenyen a jungle poszton.

Blank eddigi eredményei elég langyosak voltak, de gondolom nem véletlenül esett rá a döntés. Sok fog múlni azon, hogy mennyire tud Wolf és Blank / Wolf és Duke előnyöket csiholni a csapat számára a játék korai részében, ahol az elsődleges riválisnak tekinthető LPL csapatok egyelőre erősebnek látszanak.

faker_1.jpg

Ugyan nem mondhatóak ebben a pillanatban a legerősebb LCK csapatnak, de nem szabad alulbecsülni az SKT-t., még mindig a világbajnokokról és mindenekelőtt Fakerről beszélünk. A koreai liga a mai napig hihetetlenül kiélezett, ezért könnyen lehet, hogy egy középmezőnyben lebegő SKT simán tönkrever mindenkit – elég, ha a két évvel ezelőtti IEM Katowice-re gondolunk, amikor az akkor borzalmas állapotban levő, nyolcadik helyért küzdő KT Bullets meccs vesztés nélkül nyerte meg a bajnokságot. Érdekeség, hogy Duke volt a győztes KT toplanere, csak akkor még Leopard néven futott. 

ESC EVER

Vehemens, aktív csapat, aki elvesztette a midlanerét - Athena helyett Tempt játszik azóta, gyakorlatilag ugyanúgy - bár ez annyira nem zavarja őket. Mint kiderült, tényleg csak a Tempt lesz relatíve új arc a versenyen, a többi játékos változatlan. A koreai challenger ligában top 2 helyen állnak, ahol ugyanazt az agresszív teleportokkal dolgozó, erős lanekkel operáló stílust erőltetik, ami a Kespa Cup-on és az IEM-en is sikert hozott nekik. Akiket érdemes lesz figyelni: Crazy, a feltörekvő sztár toplaner és Key + Loken a meglepően erős botlane.

Nem hiszem, hogy a harmadik nagy versenyüket is képesek lesznek megnyerni, de szerintem az előző két alkalommal is ezt mondtam. Az biztos, hogy bármelyik LPL csapattal találkoznak, ott fröcsögni fog a vér - egyik csapat sem mondható visszafogottnak, szóval nézőként mindenképp jól járunk majd.

 

Kína

Qiao Gu 

A QG már vagy fél éve az egyik kedvenc kínai csapatom, nem is véletlenül. Egészen bizarr, de valahogy mégis hatásos játékstílust képviselnek - a játék elején valahogy mindig sikerül hátrányba kerülniük, ahonnan mid- majd late gamere vissza, sőt, előre kaparják magukat.

A csapat gyengeségei messziről világítanak, de ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy simán meg lehetne fogni őket. Peco (korábban TnT) félelmetesen jó a játék későbbi részein, de lanen általában gyengélkedik. Erre a csapat válasza az egyszerű, de nagyszerű kategória alá esik: magukkal viszik Uzi-t, mint cserejátékost. Az LPL-ben Uzi-val csak a meccseik felét nyerték meg, de a lane egyértelműen jobban működött. A csapat másik nagy hibája az, hogy laneswapokra elég rosszul reagálnak általában, maguktól ritkán is indulnak el ebben az irányban.

Viszont az elmúlt évek talán a legjobb csapatharcos társulatával állunk szemben és ezt nem lehet alábecsülni. Néha a logikát cáfoló módon, 10 ezer goldos hátrányból is kivágják magukat, ezért amíg áll a nexusuk, nem lehet őket alábecsülni.

A QG jobb formában van mint az előző IEM-en, látványosan sokat fejlődtek azóta. Az SKT és a Royal mellett nekem ők a kandidátusaim az aranyéremre. Megérdemelnék már, elég sok második hely úszott be nekik az elmúlt fél évben (LPL Summer, IEM). 

Royal Never Give Up

A S6 LPL egyik nagy meglepetése az új Royal csapat. Szó szerint a Samsung White alja és teteje irányítja őket - Mata dirigál mindenkinek, és ha baj van, magához rendeli Loopert a felső ösvényről. Idén végre egy tehetségesnek tűnő lövészt kapott maga mellé - Wuxx elég jónak tűnt az eddigi LPL szériákban.

A csapat randomfaktora Mlxg, a jungler. Félelmetesen agresszívan játszik, sokszor QG Swiftre emlékeztet amit csinál. A probléma akkor szokott lenni, ha nem tudnak a játék elején elhúzni - Mlxg ilyenkor sem szeret rálépni a fékpedálra, és sokszor csak mélyebb gödröt ás magának. Szerencsére ez nem sokszor fordult eddig elő. A Royal stratégiája általában az, hogy a pálya minden egyes négyzetcentiméteréért megküzdenek, agyonwardolják baront és környékét, majd ha az óvatlan ellenfél odatéved 18+ karikás dolgokat művelnek velük.


Nem olyan rég még a QG alá helyeztem volna őket, de pont a múlt héten találkozott a két csapat az LPL-ben, ahol a Royal nagyon csúnyán elkalapálta őket mindkét meccsen. Szimplán ez alapján mondanám őket közvetlenül az SKT után a másik esélyes csapatnak, lehet, hogy ez a bajnokság lesz az, ahol Mata újra bebizonyítja, hogy miért ő minden idők talán legjobb support játékosa.

TL;DR: SKT > Royal - QG > CLG > Fnatic - TSM - Origen - Ever

 

 A képek forrásai: TheScore esports, LoL esports flickr

A bejegyzés trackback címe:

https://lol-esports.blog.hu/api/trackback/id/tr578439870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Komojtalan 2016.03.03. 08:16:26

Origenre 2 magyarázat van: Edzőváltás, PoE. Már az UOL -ban is sokan mondták hogy PoE nem annyira jó, csak rájátszanak mert az ADC még rosszabb :-). Kevés és elavult a hősbázisa. De a döntő szerintem az edzőváltás. Ha elfogadjuk hogy a LoL stratégiai játék (márpedig az), akkor sok minden eldől a tiltási-választási fázisban. Lehet XPeke marha jó mid lanes, attól még nem lesz jó edző. Elég érdekes csapatokat hívtak meg, gondolom a tavalyi eredmények alapján, én tuti nem ezt a 8 csapatot látnám szívesen egy ilyen eseményen, jelenleg a H2K, Immortals a legerősebb 2 nyugati csapat. Ez persze nem azt jelenti feltétlen hogy ők is nyerik majd a tavaszi LCS -t, de akkor is ők a legerősebbek.
süti beállítások módosítása