Challenger Series Európában - a jövő LCS csapatai és sztárjai
2016. február 10. írta: tronke1

Challenger Series Európában - a jövő LCS csapatai és sztárjai

Az LCS csapatok alatti kihívó liga évről évre nagyobb figyelmet kap, ahogy a szcénába egyre több pénz és tehetséges játékos áramlik. Az elmúlt 2-3 szezonban rendes közvetítést is kapott a zárt kör, így lényegesen könnyebb követni a jövő sztárjait. Mindegyik régió rendelkezik pár félelmetes csapattal, nézzük hát, hogy mégis kik juthatnak a nyári LCS csapatai közé.

a567d55227d608ccbb404978965cce61.jpg

Az európai Challenger Series idén már Best of 2 formátumú, vagyis a 2-0 eredményért 3 pont, az 1-1 eredményért 1 pont jár. A vesztes értelemszerűen 0 pontot kap.

Millenium

A Millenium neve ismerősen csenghet, a szervezetnek már az LCS előtt is volt LoL csapata - sőt, egy időben Yellowstar, sOAZ és nRated is itt játszott. Soha nem volt átütően erős egységük, amikor az LCS-ben voltak a tabella alsó felén foglaltak helyet általában. Utolsó LCS meccsüket - ami az egyik legizzasztóbb európai BO5 volt - a Unicorns of Love, így Vizicsacsiék ellen játszották.

Az idei, teljesen új társulat viszont változtathat ezen. Két-három pozícióban is félelmetesen jó játékosaik vannak, amit tovább erősít az, hogy az egész challenger ligában talán a legerősebb a csapatjátékuk. Okosan játszanak, egymásra ügyelve. Djoko, a jungler már az LCS-t is megjárta pár mérkőzés erejéig a UoL oldalán. Ott kimondottan jónak tűnt, bár a rá következő héten Rudy is - nehéz leszűrni, hogy a csapat jól játszik a junglerek körül, vagy szimplán mindkét játékos jó volt önmagában.

A csapat sztárja a 16 éves lövész, Hans sama, aki sajnos csak szeptemberben tölti be a 17-et, ezért amennyiben be is jutnak az LCS-be, a nyári szezonban még (sajnos) nem látjuk majd a színpadon (ezeknél a dolgoknál mindig szeretem megemlíteni, hogy ha ez a szabály S3-ban is létezett volna, Faker nem játszhatott volna az első szezonjának a nagy részében).

A Millenium egyelőre veretlen a CS-ben, az öt csapat kötül három ellen győztek 2-0 eredménnyel, ők az egyértelmű favoritok, pláne ha az ember hozzáveszi, hogy a Giants Gaming milyen állapotban van az LCS-ben.

Egy érdekes statisztika: a Millenium Kill - Death aránya (vagyis az, hogy hány kill esik a csapatra minden halálért) a második legmagasabb a nyugati LoL szcénában, 2,68 - ennél csak az Immortalsnak magasabb 2,91 értékkel (a harmadik helyen a H2K áll). 

Inspire eSports

Az Inspire eSports a liga második helyezett csapata. Edzőjük LeDuck, aki a Roccat és az Origen után a CS-ben próbál szerencsét. A csapat stílusa kicsit a S5 tavaszi Roccat csapatéra emlékeztet - nem véletlen, hiszen Woolite a lövész itt is. Ez azt jelenti, hogy Woolite a legtöbb meccsen tönkreveri a lanet, majd a csapat megpróbálja meggátolni, hogy eldobja az így generált előnyt később.

Szerencsére egy elég szolid társaság áll Woolite mögött. Köztük kiemelkedően jó CozQ, aki a balszerencsés Coppenhagen Wolves Academy midese volt ez előtt. Azért balszerencsések, mert nekik kellett anno az Origen ellen játszaniuk az LCS kvalifikációs tornán, ami, nos, elég egyoldalú volt, annak ellenére, hogy csupa tehetséges játékosból állt a csapat - Hybrid a G2, Kirei pedig a Dignitas játékosa jelenleg.

Az IE 1-1 arányban döntetlent játszott a harmadik helyezett CW ellen, de fölényesen verte a mousesports és az SK Gaming csapatát.

Copenhagen Wolves

A CW az abszolút elohell szervezet. Nagyon sokáig az a csapat volt, ami szinte mindig a tabella alján úszott egy-két sztár játékossal (csak a legismertebbeket felsorolva: Forg1ven, Freeze, Bjergsen, Svenskeren, Amazing, Shook, Deficio mind itt játszott egykor), de nem sikerült feljebb kúszniuk - viszont nem is estek ki.

436916797_640.jpg

Season 6 TSM alfa-verzió.

Ez megváltozott idén, amikor az automata-diszkvalifikációs szabály miatt kitették a csapat szűrét. Az LCS formáció elég hánytatott volt az utolsó szezonban, főleg miután az edző, Dentist twitterét feltörték és komolyabb üzleti titkok kerültek napvilágra (Freeze köré akart egy új sztárcsapatot építeni, amit az akkor éppen aktív játékosok érthető okokból kissé zokon vettek és emiatt le is léptek egytől-egyig).

Az idei CW egy játékost tartott meg tavalyról - Soren maradt a midlaner, aki egy meglehetősen szolid játékosnak tűnt akkor is, pár zseniális villanással. A toplanet nem más mint Wickd viszi, az egyik réges-régi európai veterán, aki sajnos már egyáltalán nem tűnik olyan jónak mint egykoron volt - bár ez a karrierjének az elmúlt másfél évére is igaz. Az alsó ösvényen a Gambitben eltöltött napjai óta az NA és EU Challenger Series között pattogó Pinoy, illetve az európai soloqueue ranglista első helyezettje, SirNukesAlot szerepel.

A csapat önmagában nem rossz, de elég kiszámíthatatlan, nem jó értelemben véve. Wickdnek nem igazán fekszik a jelenlegi meta, Pinoy és Soren pedig nem annyival jobbak az ellenfeleiknél, hogy könnyen le tudjanak hozni egy meccset. A Huma elleni meccsük lesz az igazán perdöntő, ugyanannyi ponttal rendelkezik a két csapat jelenleg.

Egy kis múltidézés: Wickd - sOAZ 1v1 best of 5 a 2013 All-Stars európai toplane pozíciójáért

Team Huma

A Huma egy teljesen új szervezet, akiknek sikerült elég jó játékosokat összeharácsolniuk. Edzőjük a már feljebb említett Dentist.

Dentist őszintén beszél a CW fiaskóról a műsor során.

A legismertebb játékosuk Santorin, az ex-TSM jungler, aki itt azért lényegesen jobbnak tűnik, mint a világbajnokságon (ami persze érthető is). A felső ösvényen a bináris champion poollal rendelkező ex-Giants Werlyb játszik, aki idén megpróbált dolgozni az őszintén szólva igen ciki választékán és a Fiorája például elég félelmetesre sikeredett.

A csapat legérdekesebb játékosa GodBro, aki korábban még réges-régen a Bjergsen - Deficio féle CW és NiP toplanere volt. Valószínűleg mindenki GBM-nek tulajdonítja a mid Zilean picket, amivel sikerült tönkreverniük a TSM-et, de GodBro már az azt megelőző héten is játszotta ezt a nem szokványos borzalmat a CS-ben (vagyis EU > NA természetesen). 

A csapat lövésze talán az első török import, HolyPhoenix, aki minden egyes csapatának a sztár játékosa volt eddig és ez jórészt most is igaz. Nagyon erős játékos, sokszor nyeri a lanet, kicsit a Forg1ven-Doublelift tengelyen mozog a stílusa.

A Huma-nak van jópár gyermekbetegsége, de szerintem van idejük kinőni ezt. Amennyiben ez sikerül, simán viszontláthatjuk őket az LCS-ben.
Érdekesség: még a zárt kör előtt játszottak az általunk is sokszor említett Wonder Stag e-Sports csapatával is, akik a jelenlegi legjobb magyar LoL csapat.

mousesports

A mousesports egy elég régi szervezet, sok játékban vannak jelen - a LoL csapatban a fél CS/LCS megfordult már. A jelenlegi társulat viszont nem túl bizalomkeltő. Nincsenek kimondott sztár játékosaik, bár a csapatjátékuk elég jó (de sokszor nem elég). Ezért egy észak-amerikai edző, Inero felelős.

Eddig csak egy meccset sikerült nyerniük a Huma ellen, így az végül döntetlen lett. Mivel a CW és az SK ellen még nem játszottak nem merek teljes ítéletet hozni a csapat felett, de szinte biztos hogy nem lesznek a top 3 csapat között.

SK Gaming

Az SK Gaming a fénysebességnél is gyorsabban zuhan a LoL csapatok terén. Az egyik legrangosabb és legrégibb európai szervezet sorozatos balszerencse és rossz döntések miatt jutott odáig, hogy jelenleg az utolsó helyen állnak a challenger ligában úgy, hogy egy meccset sem sikerült eddig nyerniük, noha relatíve "nagy" nevek vannak a csapatban.

Két koreai játékost is szerepeltetnek. Dokgo teljesen ismeretlen volt eddig, SuNo viszont számos híres csapatban játszott már, köztük a kétszeres világbajnok SK Telecom és a szintén hihetetlenül rangos Samsung Galaxy Blue csapatában is. Ő volt annak a hírhedt teljesen koreai challenger csapatnak (Quantic) a midese is, amiben Locodoco játszott lövészként. Ezt követően több-kevesebb sikerrel a Brazil ligában játszott a Keyd Stars csapatában, most pedig európában kötött ki - Emperorhoz hasonlóan ő is elég nagy turista (de ha gonosz akarok lenni, akkor megjegyzem, hogy Emperor legalább jó játékos).

Az alsó ösvényen az UoL-ból jól ismert Vardags viszi a lövész pozíciót, akit Forg1ven régi supportja és egyben zafír ligás mémlord Unlimited támogat (aki amúgy egy hihetetlenül intelligens játékos, érdemes rákeresni az írásaira a twitter lapján). Sajnos Vardags pont olyan mint mindig is volt - nem a legjobb játékos a pozíciójában, és akkor még mindig finom voltam. Ugyan Unlimited ügyes, de nem tud sokat kezdeni a dologgal. A koreai duó teljesen külön játékot játszik, amiből az amúgy meglehetősen jó, carry-orientált toplaner, Morsu sem profitál.

un.png

A csapatban van tehetség, de amit eddig műveltek az sok reményre nem ad okot, pláne, hogy a Milleniummal nem is játszottak még. Igazából az is meglepő lenne, ha a mousesports ellen tudnának alakítani.
És így zuhan tovább az SK Gaming a sötétségbe ... valószínűleg a hírhedt remakelt Gambit meccs óta egy súlyos orosz átok ül rajtuk.

st.png

Az EU CS liga állásai a szezon közepén.

Képek forrása: Daily Dot, Leaguepedia 

tronke

A bejegyzés trackback címe:

https://lol-esports.blog.hu/api/trackback/id/tr778379640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása