Martin Shkreli - a csapattulajdonos, a csaló, a Wu-Tang Clan és Bill Murray
2016. február 02. írta: tronke1

Martin Shkreli - a csapattulajdonos, a csaló, a Wu-Tang Clan és Bill Murray

Marthin Shkreli egy csak nagyon nehezen szerethető figura. Sőt. Meg merem kockáztatni, hogy az internet egyik leggyűlöltebb embere. Egy gyógyszercég vezérigazgatójaként vált hírhedtté, egészen konkrétan úgy, hogy a Daraprim nevű gyógyszer gyártási engedélyét megszerezve röpke 5556%-al felemelte annak árát (tablettánkénti 13,5 dollárról 750 USD-re). 

151218112700-who-is-martin-shkreli-780x439.jpg

Ez bármilyen gyógyszer esetén botrányos lenne, de ez a hatóanyag kiemelt fontosságú HIV-fertőzött páciensek esetén - a legyengült immunrendszerre még inkább veszélyesek a maláriát okozó Plasmodium fajok, illetve a toxoplazmózist mögött álló (és többek között házimacskák által terjesztett) Toxoplasma gondii.

Az sem segített a hírnevén, amikor megvásárolta a legendás Wu-Tang Clan legújabb lemezének (Once Upon a Time in Shaolin) két példánya közül az egyiket kétmillió dollárért. Az árverésben volt egy csavar: a lemezt nem lehet kereskedelmi forgalomba hozni 2103-ig, de ingyen szabadon terjeszthető - eleinte rajongók próbálták meg összedobni a pénzt az albumra.

Amint a hip-hop együttes megtudta, hogy Shkreli nem épp a legkorrektebb üzletember és a lemezt sem fogja terjeszteni, gyorsan elhatárolódtak tőle. Azért egy (hamis) de elég abszurd viral poszt még körbejárta az internetet - a szerződés egy paragrafusa szerint a Wu-Tang Clan tagjai és/vagy Bill Murray jogi következmények nélkül visszalophatják a tulajdonostól a lemezt.

e8048b559d3075787101dddf8a07d315.jpg

Az elhidegülő hangulatra Shkreli egy videóval válaszolt, amiben azzal fenyegetőzik, hogy elpusztítja az albumot.

Az ötödik bekezdés környékén felmerül a kérdés, hogy mégis mit keres ez a pali egy LoL Esporttal foglalkozó blogon?


Az elmúlt évek során több csapata is volt az észak-amerikai és európai ligákban. Elsőként a Team Imagine csapatát hozta létre az NA régióban több challenger csapatot összeolvasztva (köztük a TSM challenger alakulatát), ahol többek között a Unicorns of Love jelenlegi játékosa, Pierre "Steelback" Medjaldi is játszott. A csapat legjobb játékosa ő volt, de nem sikerült bejutniuk az LCS-be, 1:3 arányban alulmaradtak a Team 8 ellen.
A csapat edzője, Rohit Nathani azóta sem kapott pénzt a munkájáért, jelenleg 35 000 kifizetetlen dollárt (~ 9,5 millió forint) vár Shkrelitől.

gyxx1y1mjik34ggz51pq8zew83364yx9-1.jpg

Még mielőtt az észak-amerikai csapat kudarcot vallott volna, indított egy szervezetet Európában is. Az Ex Nihilo névre keresztelt csapat vezetését Ali "Alicus" Saba-ra bízta. A csapat a Challenger Series alapszakaszába sem került be az első körben, de ez nem akadályozta meg őket a továbbjutásban: egy akkor még a Riot Games szabályzatában létező kiskapuval kivásárolták az amúgy továbbjutott Coppenhagen Wolves Academy három játékosát a csapatból. Emiatt a CWA - mivel nem rendelkeztek legalább három játékossal az eredeti öt közül - diszkvalifikálódott a versenyből és az Ex Nihilo vette át a helyüket.

Noha a csapatban egész jó játékosok játszottak - köztük a jelenlegi Fnatic support, Lewis "Noxiak" Felix is - botrányos teljesítményt tudtak csak nyújtani, utolsó helyen végeztek a ligában. Alicusnak 27 000 (~7,5 millió forint), négy elemzőnek pedig fejenként 410-4500 dollárral tartozik Shkreli.

Martin Shkreli már nem tulajdonosa egy csapatnak sem, de rengeteg pénzzel tartozik a szcénában szereplő embereknek. Mivel az esportokban tevékenykedő emberek legnagyobb része fiatal, vagy épp lelkes, de nem túl tőkés befektetőkből áll, a dolgok jogi útra terelése is elég nehézkes - a sértettek ritkán rendelkeznek elég pénzzel, a kár pedig ritkán "akkora" mértékű, amiért kifizetődő lenne egy akár évekig elhúzódó, nemzetközi pert végigvinni.

Ez talán még nagyobb kihívás mióta az FBI is Shkreli nyakán ül - gyors meggazdagodása mögött egy gyakorlatilag piramisjátékként működő igen ködös befektetési alap áll.

_87269931_9e81f92e-8b00-4ed0-9128-539299c4d35a.jpg

A történet ugyan igen szomorú, nagyobb kontextusban szemlélve reményre adhat okot - az, hogy ilyen dolgokról egyáltalán tudomásunk van jó jelként is felfogható. Egy olyan iparban, ahol az alkalmazottak nagy része tinédzser, nagyon könnyű kihasználni az embereket. Elég ha a lassan egy éves MYM Kori horror-történetre gondolunk, ahol a menedzsment azzal fenyegette a (múlt hétvégén a H2K mezében játszó) játékost, hogy elveszik az édesanyja lakását.

Minden egyes ilyen sztorival közelebb kerülünk ahhoz, hogy a csapatok működése, és a szcénába érkező befektetők indíttatásai áttekinthetőbbek legyenek. Ahhoz, hogy nem is konkrétan a Riot, hanem a többi csapat által felállított státusz biztosítsa, hogy ilyen dolgok ne fordulhassanak elő újra.

Ezért kell nagyon örülni annak, hogy egyre megbízhatóbb, "mainstreamebb" pénz vonul be a ligákba - a Sacramento Kings pénzeli az NRG eSports csapatát, Rick Fox az Echo Foxot és a napokban Mark Cuban is elejtette, hogy szeretne egy LoL csapatot.

Sőt, az esportokkal híresen kritikus Colin Cowherd-re is jó hatással van a pénz - most már ő sem bánná, ha lenne egy csapata.

Pedig neki fél éve még minden esportoló csak taknyos kölyöknek számított (és akkor most elég szabados voltam a fordítással) :).

Forrás: Daily Dot, hvg

//tronke

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lol-esports.blog.hu/api/trackback/id/tr688353966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása