Az esport már nem játék
2015. október 30. írta: Hodini

Az esport már nem játék

Szombaton rendezik az idei League of Legends világbajnokság döntőjét

Az utolsó, mindent eldöntő mérkőzéséhez érkezett az idei, szám szerint 5. League of Legends világbajnokság, melynek fináléját két koreai csapat, az SK Telecom T1 és a KOO Tigers játssza szombaton 12 órától a berlini Mercedes-Benz Arénában, több mint 20.000 rajongó előtt.

Igaz, ez a létszám kevesebb, mint a tavalyi finálé, amelyet 45.000 rajongó előtt rendeztek a szöuli stadionban, de a játékfejlesztő Riot Games célja az volt, hogy fedett stadionban legyen idén a döntő, ebben az időpontban pedig ez volt a legnagyobb amit ki tudtak bérelni. Viszont egy fedett csarnokban máshogy hat tömeg szurkolása, ráadásul a fejlesztők az idei évre átalakították a színpadképet, szóval most úgy néz ki, mintha egy boxgálát néznénk.

loldontocikk1.jpg

Az esport igazi spectator sporttá nőtte ki magát az elmúlt években, havi 60-70 millió fix aktív játékossal pedig a League of Legends jelenleg a világ legnépszerűbb játéka. A népszerűségét jól mutatja az is, hogy az idei világbajnokságba a negyeddöntőtől bekapcsolódott élő közvetítéssel a BBC is. Egy friss kutatás szerint az esport jelenleg 750 millió dolláros bevételt termel világszerte, az ezt nézők száma pedig közelít a 200 millióhoz. Ha az elmúlt évek üteme megmarad, 2017 körülre kétmilliárd dolláros piac lehet az iparág. Ennyi pénzből kétszer meg lehetne venni a Los Angeles Lakers NBA csapatot az összes sztárjával együtt. 

Idén végre Európa adott otthon a legrangosabb esport eseménynek, sorban végigmentek az európai nagyvárosokon (Párizs, London, Brüsszel és most végül Berlin). Már a nyitómeccs elképesztő számokat produkált, nem hivatalos adatok szerint közel 10 millióan voltak kíváncsiak arra, hogy a világ legjobb játékosai összemérik erejüket. A világbajnokságról minden részletére kiterjedően itt írtunk. Az első hét óriási meglepetésekkel telt, a csoportkörök végére azonban mondhatni helyreállt a világ rendje. A koreaiak domináltak, az európaiak pedig bebizonyították, hogy jobbak az amerikai csapatoknál. Meglepetésre a bivalyerős kínai csapatok közül (amelyek közül a szakértők nem egyet a döntőbe vártak), csupán egyetlen csapat jutott a legjobb 8 közé, de annál tovább ők se jutottak.

A legjobb négybe már csak két európai és két koreai csapat került, itt azonban a koreaiak megmutatták, hogy miért ők a világon a legjobbak ebben, és sima 3-0-al küldték haza a Fnatic és az Origen csapatát, így zsinórban a harmadjára fogja nyerni koreai csapat a döntőt. Amikor már mindenki azt hinné, hogy meg lehet fogni a koreaiakat meg nem tűnnek olyan erősnek, akkor jönnek és mégis átgázolnak az egész mezőnyön.

22280211929_35027673b2_k.jpg

Az SK Telecom ráadásul úgy jutott be a döntőbe, hogy az egész világbajnokságon nem kaptak még ki, elképesztő szériájuk van, jó eséllyel ők lesznek a végső győztesek is, a kérdés inkább csak az, hogy 3-0-al, vagy ennél szorosabban, esetleg 5. meccsen kell kivívniuk a végső győzelmet. 

A show-t és a mérkőzéseket főleg Youtube-on és a Twitchen lehet majd követni, de több TV társaság is közvetíti már a döntőt.

A Fortune szerint a League of Legends világbajnokság olyan mint a foci vb és a superbowl keverve. Megvan a saját globális bajnoki struktúrája, az egész éves bajnoki szezon pedig végül egyetlen "klubvilágbajnoksággal" zárul le. Eközben pedig olyan háttértörténeketek osztanak meg a játékosokról videós formában, amelyekkel az olimpiákon szoktunk találkozni. A Riot Games mintaszerűen követi a hagyományos sportok által kikövezett utat és pontosan azért tud ilyen sikeres lenni, mert komolyan veszi magát és komolyan veszi az esportot. Mert ez már nem (csak) játék.

/Képek: Lolesports Flickr/

A bejegyzés trackback címe:

https://lol-esports.blog.hu/api/trackback/id/tr388036082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Komojtalan 2015.10.30. 14:39:41

Na azért a SB -t még leírni is vicc. Az ugye csak amerikai sport még ha terjed is a világban, amerikában a legnépszerűbb 20 műsorból 19 SB, tavaly 115 milliós nézettség volt csak az USA -ban. A foci VB -t meg az emberiség fele látta. Jó-jó kell a szenzáció, de azért legközelebb picit kisebbet kellene mondani. Kétségtelenül jól van managelve a dolog, saját nyelvű közvetítések stb ..., de azért messze van a valódi látványsportoktól, ez már csak abból is látszik hogy fogadni is lehet rá: SKT 1.17, KT 5.0.
süti beállítások módosítása