Worlds 2015:  a VB legnépszerűbb hősei
2015. szeptember 24. írta: tragg

Worlds 2015: a VB legnépszerűbb hősei

Mai cikkemben a játéknak egy általam nagyon kedvelt részéről lesz szó, ez pedig nem más, mint a pick & ban fázis. Iszonyatosan sokat számít egy jól összerakott kompozíció és vele együtt a megfelelő stratégia kiválasztása. Összeállítottam két listát is, az elsőben azok a hősök vannak felsorolva (2-2 pozíció szerint), amelyeket minden bizonnyal folyamatosan látunk majd, ha játékban nem is de bannolva mindenképpen, mert erősek. A másik lista pedig azokat a karaktereket tartalmazza amelyek eléggé szituáció függőek ugyan, de tendenciát vagy akár külön metát is formálhatnak a tornán belül.

Ezek abszolút nem reprezentatív felsorolások, a változás jogát fenntartom. :)
 worlds_1.jpg

Először is, hogy pontosabb képet kapjunk, ismerjük meg egy kicsit jobban a jelenlegi metát. Az 5.18-as patchet írjuk, ezen fognak játszani majd a VB-n is végig.

Egyértelmű, hogy a legdominánsabb pozíció a felső ösvény. A Teleport spell régóta fürdik a népszerűségben; valószínűleg az idei VB-n sem lesz ez másként. Nem csak hatalmas nyomást helyez vele az egész térképre a top laner, hanem nagy segítséget is jelenthet neki ha hátrányba kerül. Előkerültek a carry top hősök, akikkel tényleg le lehet hozni egy-egy meccset. A juggernautok megjelenése, illetve Gangplank és Fiora újragondolása pedig még egy lapáttal rátett erre.

A junglet tekintve is nagy változások történtek az elmúlt hetekben, hónapokban. A Cinderhulk, mint item nem uralkodik többé, véleményem szerint kiegyensúlyozott a jelenlegi erdő. Ugyanúgy bejöhet egy Lee Sin pick, mint egy Gragas vagy Master Yi.

A megölhetetlen tankok gyengülése óta, érthető módon, kezdenek visszatérni az assassinok a játékba. Már nem csak a Viktor-Azir váltóversenyre számítok miden.

Az Adc pozíciót tekintve reflektorfénybe kerültek a late game orientált hősök, Tristana, Jinx és Vayne is népszerű, akik az új support tárgyból is profitálnak rendesen (Zeke’s Harbinger). Remélem látunk azért egy jó Morde bot lanet.

Supportként akármit el tudok képzelni, de szerintem marad a mostanában jellemző Braum, Thresh, Alistar preferencia.

Top 10 várt pick:

Top:

Gangplank. Jelenleg rendkívül erős hős. Iszonyat sebzést oszt ki a hordóival a játék minden részében, jó lanen, jó 2v1-ben és az ultija még globál is. Emellett tökéletesen képes felbontani és kizónázni akármilyen összetételű csapatot. Könnyedén elképzelhető miden is.

Gnar. Ranged és melee egyben. Szintén erős 1v1 és 2v1-ben is. Sok CC, tank. Teleporttal képes meccseket megfordítani, a profi játékosok pedig sokszor tökéletesen menedzselik a passzívját.

gp.jpg

Gp az egyik legmeghatározóbb hős lehet az idei vb-n

Jungle:

Lee Sin. Gyakran megjelenik tornákon, nem rég buffot is kapott az ultija. Az ázsiai régiókban és az agresszívabb junglerek körében mindig is népszerű volt/lesz.

Elise. Nagyon erős early-ben, iszonyatos nyomást helyez a lanekre. Erős CC, nagy sebzés. Minden régióban volt már kedvelt pick, mindenképpen látni fogjuk.

Mid:

Orianna. Eddig minden nagy tornán megjelent, meg fog most is. Biztonságos laner és  jó teamfighter. Tipikus control mage.

Azir. Orihoz hasonlóan Azir is control mage, csak egy picivel több sebzéssel. Minden régióban preferált pick, a sorozatos nerfek után is töretlen a sikere.

Adc:

Kalista. Erős laner, nagyon jó objective kontrollal rendelkezik és hasznos az ultija is.

Jinx. Igaz late game carry, hatalmas sebzéssel. Zekevel pedig egyenes gusztustalan.

Support:

Braum. Megnövekedett a bajszos support népszerűsége. Nem meglepő, passzívja és ultija nagyon hasznos 2v2, de akár 5v5 harcokban is. 2v1-ben az egyik legkellemetlenebb ellenfél. Remekül fedezi a carryket.

braum_0.jpg

Braum, Freljord szíve

Alistar. Kicsit gyengébb laner, viszont kombója veszélyes engage. Lategameben nehéz megölni; hasonlóan Braumhoz ő is képes megóvni az értékesebb csapattagokat.

 ”Meglepetés” pickek:

Top:

Fiora, Garen, Darius. Szituációfüggő mindhármuk, viszont veszélyes lanerek, egy mechanikailag erősebb top laner könnyedén lehozhatja velük a mérkőzést.

Jungle:

Tulajdonképpen egy szinten vannak mindketten a Lee, Elise párossal, szerintem ez a négy jungler lesz a meghatározó a VB-n.

Reksai. Remek vision kontrollt biztosít és a sorozatos nerfek ellenére is értékes pick lehet.

Skarner. Erős jungler a patchben. Remek térkép és buff kontrollt visz a csapatba. Most már nem csak 6-os szint után használható.

Mid:

Zed. Ahogy korábban írtam, jönnek vissza az assassinok. Ugyan Zed nem csillog régi fényében, de Faker, Ryu vagy Pawn kezében félelmetes.

Leblanc. Ugyanez igaz rá is. Népszerűsége megint növekszik, elsősorban point-click burstje miatt, amivel képes teljesen kioffolni a carryket.

zed.jpg

Kinek hiányzik Zed?

Adc:

Vayne. Mindenki kedvence, a late game szörnyeteg. Nagyon jó tankok és sok HP-s célpontok ellen, mozgékony. Remekül van szinkronban a már említett Zekevel.

Szórakoztató Vayne montázs, többek közt Doublelift, Piglet, Uzi és Gosu közreműködésével

Tristana. Late game hős, toronypusztító és az egyik legbiztonságosabb adc.

Ashe. CC híjján bevethető az íjász lány is, remek engage és kite.

Support:

Leona. Gragas és a nehéz CC-t hordozó tankok is kicsit kigurultak a képből, helyettük kiváló CC forrás lenne. Erős laner 2v1-ben és 2v2-ben is, ha nem kerül nagy hátrányba.

Zilean. Olvastam pletykákat arról, hogy a Fnatic support, Yellowstar sokat Zileanezik mostanában, olyannyira sokat, hogy titkos fegyverévé is vált. Látok benne rációt, sok csapat futtat late game kompozíciót, ahol kiemelten fontosak a carryk akiket meg kell védeni a durva sebzést rájuk rakó juggernautoktól vagy assassinoktól.

 +1

Van egy Jolly Joker, aki három pozíciót is képes betölteni és hatalmas fegyver lehet mindenhonnan. Ő pedig Lulu. Nélkülözhetetlen tagja egy igazi védjük meg a carryt kompnak, rendkívül sokszínű. A koreai csapatok ellen muszáj bannolni, ők már tökélyre fejlesztették a használatát. 

Pawn megmutatja miért kellemetlen Lulu ellen játszani

Pickektől függetlenül szerintem nagyon izgalmas Worlds-nek nézünk elébe, nehéz lesz kivárni október elsejét.

Tartsatok velünk a VB alatt is!

A bejegyzés trackback címe:

https://lol-esports.blog.hu/api/trackback/id/tr117814942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása