LPL Regional Qualifiers - Kínában is minden kiderül
2015. szeptember 03. írta: tronke1

LPL Regional Qualifiers - Kínában is minden kiderül

A kínai régióból még csak az első helyezett csapatot ismerjük. Az LGD gaming egy elég szoros 3-2-es győzelemmel biztosította a 2015 világbajnoksági helyét a Qiao Gu Reapers ellen. A második és harmadik hely egy vigaszágas versenyen dől el, ahol a felső és alsó ág győztesei jutnak ki a világbajnokságra. Az első kör Bo3, az összes többi Bo5, így rengeteg izgalmas meccs vár ránk. Lássuk hát a csapatokat!

EDG - Edward Gaming

Az EDG ebben a szezonban is határozott módon dobálta félre a csapatokat - a playoff mérkőzések előtt mindenki őket gondolta de facto #1 kínai seednek. Nem egészen tudjuk mi történt a csapaton belül, de a rájátszásra teljesen összeomlottak 0-3 és 1-3 eredményeket tudtak csak felmutatni.

A csapat, amikor épp normál üzemmódban működik nagyon szolid. A játékosok mindegyik pozícióban stabilak és erősek, a csapatjátékuk többnyire tiszta. Pontosan tudják, hogy mikor mit és mit nem kell csinálniuk, hogy milyen körülményeknek kell teljesülnie ahhoz, hogy megnyerjék a meccset. Ennek nagy része Xing "Aaron" Ji edzőnek köszönhető - az ő elméjéből pattant ki az a Morgana köré épített csapat is, ami az MSI döntő ötödik meccsén végül megtörte Faker veretlen LeBlanc rekordját és megnyerte nekik az egész versenyt.

Az elődöntőben nem láttuk azt a briliáns stratégiai előnyt, ami általában még a meccs kezdete előtt megnyerte az EDG-nek a meccseket. Furcsa, nem kimondottan erős setupokat raktak össze, amikkel kissé bizonytalanul játszottak.

Noha sok problémájuk volt az elmúlt hónapban, ha képesek összekapni magukat szerintem könnyedén képesek megkaparintani a #2 kínai seedet. Ellenfelük első körben a Snake Esports lesz, akik ellen nem veszítettek meccset a rendes szezonban.

edgwins_0.jpg

 

Snake Esports

Ó, Snake. A tavaszi szezon egyik új reménysége 180° fordulatot vett nyárra, jó értelemben véve. Tavasszal a stratégiájuk nagyjából annyiban merült ki, hogy (a most a cserepadot melegítő) kRYST4L és Flandre mid-game környékén vagy tönkrevertek mindenkit, vagy borzalmasan kikaptak. Ez a rendes szezonban meglepően jól működött is, de a rájátszásban kíméletlenül büntették a felkészültebb csapatok.

A nyári szezon kezdetén BAKA midlanert az EDG előző midesére, U-ra cserélték. U úgy a világ egyik legjobb midlanere, hogy soha senki sem zengett még ódákat róla. Soha nem szerez 1v1 killeket, nem csinál hatalmas CS különbségeket, nem szed le tornyokat egyedül. Azonban azt, amit teamfightokban művel csak kevés ember képes megközelíteni - nem szeretnék istenkáromlásért pokolra jutni, de csapatharcok terén talán még Fakernél is jobb (ami talán annyira nem is meglepő, az SKT nem is ilyen stílust játszik).

Az új Snake felállás (Flandre - Beast - U - Martin - Ella) U közreműködése miatt lényegesen higgadtabban játszik (talán Flandre kivételével). Az erős top-jungle páros miatt sokszor képesek korai előnyöket kovácsolni, miközben a többi játékos könnyedén tartja magát. Nem kiemelkedően erősek, de a legapróbb hibákat is képesek büntetni - kaotikus csapatok ellen jól szerepelnek.

320px-snake_2015_lpl_summer.jpg

 

Invictus Gaming - IG

A csapat, amit a KT Arrows motorja hajt. KaKAO és RooKie Kína legerősebb jungle-mid párosa, amit az fényesít tovább, hogy RooKie a világ egyik legjobb 1v1 midlanere. Nem nagyon van olyan játékos az LCK vagy az LPL régióban, akit RooKie nem vert volna meg pro meccsen 1v1 körülmények között - nem véletlen nyerték meg tavaly az utolsó OGN Summert (öt meccsen, a Samsung Blue ellen).

 
lplgold-2.jpg

A gold eloszlása alapján egyértelmű a csapat fókusza hova helyeződik. (forrás: Kelsey Moser)

Noha ennél a párosnál tényleg nincs jobb a régióban, a csapat többi része azért némi kívánnivalót hagy maga után. A top pozícióban Zz1tai játszik, aki korábban a midlaner volt. A váltás miatt még mindig nem sikerült sok championt a legmagasabb szinten elsajátítania, így játéka meglehetősen egysíkú. A botlane Kid és Kitties minden meccs előtt feldob egy pénzt. Ha fej, akkor a világ egyik legjobbjainak tűnnek, ha írás, akkor zavarodottan sétálgatnak körbe-körbe az egész meccsen.

Az utolsó mondat elég jól körbeírja az IG játékát. Egyéni szinten hihetetlen erősek - ha az ellenséges csapat nincs valamire felkészülve könnyen előfordulhat, hogy 8-10 perc után gyakorlatilag vége a meccsnek. Ha ez nem sikerül, akkor jönnek a problémák - egyértelmű kommunikációs problémák vannak még mindig a kínai és koreai játékosok között, nehezükre esik csapatként dolgozni kiélezett helyzetekben. Ez nem is egy csapat, hanem egy duó és egy trió, akik néha ugyanarra gondolnak.

Mindenképpen érdemes figyelni őket - szerintem nem az övék lesz a harmadik hely, de ha valahonnan jöhetnek meglepetések az az IG lesz.

Plusz KaKAO már nagyon megérdemelné a világbajnokságot a tavalyi és tavalyelőtti teljesítménye után (de ezt csak a KT fanboy énem mondatja velem).

 

Qiao Gu Reapers - QG

Nem tudom pontosan mit jelenthet a Qiao Gu, de nem lepődnék meg, ha "darálógép" vagy "láncfűrész" lenne a csapat neve. Egy meccs híján az idei bajnokok. Nem túl fényes makró játék, de hihetetlenül erős csapatjáték és egyéni performansz.

Swift, a CJ Entus Frost régi junglere vezeti a csapatot, bár néha ő sem tudja hova. Legnagyobb szerencséjére ez a többi játékost (V, Doinb, TnT, TcT) nem zavarja, habozás nélkül követik a halálba is. Ennek köszönhetik azt, hogy hatalmas hátrányokból is képesek magukat visszakaparni, nemes egyszerűséggel azért, mert jobban harcolnak mint bárki más. Néha már nevetséges, ahogy 5-10.000 gold hátrányból visszahoznak egy meccset, majd megnyerik. Rendkívül szórakoztató csapat, minden meccsen rengeteg kill van. Csak a gázpedált ismerik a kocsiból, de azt nagyon.

A döntő alapján szerintem az övék lesz a #2 vagy #3 hely. Minden az EDG jelenlegi állapotán múlik, de egy paraszthajszálnyival az IG és a Snake előtt állnak, így szerintem a világbajnokságon szinte biztos, hogy viszontlátjuk őket.

Ez pedig melegséggel tölti el a lelkem, mert könnyen előfordulhat, hogy ezzel az egyszerű de nagyszerű stratégiával az elődöntőig - döntőig simán elrohannak.

qg_0.jpg

A mérkőzéseket ITT követheted, magyar idő szerint reggel hét órától ... ameddig tartanak.

tronke

A bejegyzés trackback címe:

https://lol-esports.blog.hu/api/trackback/id/tr537758198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IG Fanboy 2015.09.03. 17:09:28

Egy ideje már olvasom az oldalt nagyon jók a cikkek csak az a gond h havonta 1 van. Nagyon örülnék ha a következő seasonben az LPL meccseiről is készülne összefoglaló, hiszen szerintem ez a liga a legerősebb a világon. 12 csapatból 7-8 csapat van aki az egész NA+EU LCS-t alázná (talán a fnaticnak lenne esélye ellenük). És ez az ami az LCK elé is helyezi hogy nem 1 csapatos bajnokság, olyan mint a fociban a Premier league vs spanyol bajnokság. Másik észrevétel h szerintem nem kellene az UOL-t más csapatok elé helyezni semmilyen téren mivel rengeteg jobb csapat van náluk, szívesebben olvasok a legjobb csapatokról mint Vizicsacsi&UOL istenítést, épp eleget látom facebookon. Mo.-n pedig hiány van a lol esport részével foglalkozó oldalból és nagyobb szükség lenne egy ilyenre mint egy 100. UOL fanpage-re.

Komojtalan 2015.09.03. 17:53:05

@IG Fanboy: Sokan az UOL -nak drukkolnak Vizicsacsi miatt, szóval szerintem nem baj a több figyelem. Ez már csak a múltkori szavazáson is kiderült, mikor a szavazáson 304-209 nyert a teljesen esélytelen UOL az Origen ellen. Aki követi az eseményeket az tudta, hogy semmi esélyük. Tedd be a követést, mostanában volt heti 2-3 cikk is, mondjuk most pont pangás lesz.

tronke1 2015.09.03. 21:00:08

@IG Fanboy: Szia!
Most ugyan kicsit pangás lesz amíg a rendes szezon újra be nem indul, de gyakrabban tervezek az LPL-ről írni - szerintem is méltatlanul kevesen foglalkoznak vele, pedig a legnagyobb és az egyik legjobb liga.
Szóval lesz még kontent a jövőben :).
süti beállítások módosítása