NA LCS - Élet a playoff után, harc a VB-ért
2015. augusztus 29. írta: tragg

NA LCS - Élet a playoff után, harc a VB-ért

Véget ért az LCS ötödik szezonjának tengerentúli rájátszása. Alább olvashattok tőlem egy rövid összegzést belőlük, illetve megnézzük milyen esélyekkel indulnak a csapatok a még hátralévő VB-kvalifikációs tornán (Regional Qualifier).

20173887934_fbc63af359_z.jpg

Az esemény egyébként a gyönyörű és elegáns Madison Square Gardenben kapott helyet.

20609737329_28d7df38a5_z.jpg

 

Negyeddöntők:

 

Team Impulse – Dignitas – 3-0

A negyeddöntő a Team Impulse – Dignitas mérkőzéssel kezdődött meg. A TIP simán átgázolt ellenfelén, ahogy az várható volt. Mondhatni bejött a papírforma, 3-0-ás törlés volt, ennek ellenére mindhárom meccs szoros volt. Rush mindháromszor Elise-t játszott, elképesztő nyomást helyezett az ösvényekre. Apollo szokásához híven masszív volt és rendkívül sok sebzést osztott ki főleg a lategame adc KogMaw-val. A továbbjutó Team Impulse a Counter Logic Gaming csapatával csapott össze az elődöntőben.

 

Team Solo Mid – Gravity – 3-1

A vártnál kicsit simábban jutott tovább a Team Solo Mid. Ugyan a Gravity valahol az alapszakasz végén elhagyta a kiváló formáját, de egy jó öt meccses szériára számítottam. A vége ehelyett 3-1 lett a TSM-nek.
A népszerű kék-fehér csapat szokásuktól és stílusuktól eltérően többször is a top laner Dyrus-ra élezte ki a csapat kompozícióját. Az általában carryző Bjregsen kicsit szupportívabb pozícióba húzodott a két Lulu és egy Orianna pickkel. Dyrus Olafot hozott ami remekül volt szinkronban Luluval és Sivirrel. A harmadik meccsen egy quadrakillt is összehozott a top laner. A továbbjutó Team Solo Mid a Team Liquiddel játszott az elődöntőben.

Egy szép példa, hogyan is néz ki ez a buffos Olaf:


Elődöntők:

Counter Logic Gaming – Team Impulse – 3-0


Alázott a CLG. A rájátszáshoz érve nem hogy leeresztettek a fiúk, sőt megtáltosodtak. Doublelift aranykorát éli, jobb mint valaha. Simán 3-0-ázták a szenvedő Impulse-t, akik még egy Evelynn-Shen flank kombót sem tudtak rendesen kivitelezni. Xmithie a CLG junglere úgy látszik felnőtt a feladatához és rendkívül jól játszott. Mindhárom meccsen Ekko-t hozott amivel sakkban tartotta a TIP-et. Mindegyik meccsen legalább 80%-ban kivette a részét csapata gyilkosságaiból.

Úgy érzem az első meccs meg lehetett volna az Impulsenak, de Adrian végleg eldobta a meccset Baronnál, a 40. perc környékén. A második mérkőzés szerintem már a p&b fázisban eldőlt, a CLG javára, a Vayne, Lee Sin, Maokai nem volt túl jó választás a CLG aoe teamfight kompozíciója ellen. A harmadik game-ben valamivel jobb volt a TIP comp, de megint szembekerültek a CLG hasonló 5v5 harc-orientált felállásával.

A CLG remekül használta ki a sokszor túl agresszív TIP megmozdulásokat. Rush nem tudott elég nyomást helyezni a lane-ekre, hiszen azok sokkal gyengébbek voltak ellenfelüknél a meccs mindegyik szakaszában.

A CLG ezzel bejutott a döntőbe, ahol a Team Liquid – Team Solo Mid párbaj győztesével játszottak. 

A legszorosabb meccs a szériából, 4.20-nál Adrian szerencsétlenkedése.

 


Team Liquid – Team Solo Mid – 1-3

Szokásos lassú folyású TSM mérkőzéseket láthattunk, legalábbis az első kettő gameben. Számomra érthetetlen miért nem pickelte a TL Azirt, ami egyértelműen Fenix legjobb hőse. Ezzel szemben a TSM kétszer is elhozta az említett karaktert, Bjergsen szépen le is hozta vele a meccset. Csapat sebzésének 45-47%-át vállalta magára az első két meccsen. Meg kell említeni Wildturtle-t is aki Jinx-szel parádézott, remekül helyezkedett és most nem volt túl agresszív sem. Az első meccset halál nélkül abszolválta, sőt egy cross-map Jinx ultival ellopta a sorsdöntő Baront a Liquid elől.

A harmadik meccsen végre megkaparintotta Fenix Azir-t, Piglet pedig Vayne-t. A két játékos remekül használta, hogy a komfort pickjeiket játsszák, meg is lett a Liquid győzelem.

A negyedik meccs teljesen más képet mutatott. A Liquid pick&ban-t megint nem értettem. Miért kell Twitch-et választani adc-nek 2-1-es hátrányban?! Piglet többször is rossz pozícióban volt vele, ennek köszönhetően hamar előnybe került a TSM, Santorin rendesen campelte bot lane-t. Innen már egyenes út vezetett a győzelemhez, két Baron után befejezte a meccset a TSM és bejutottak az NA LCS döntőjébe, ahol a CLG-vel kellett megküzdeniük a győzelemért.

Turtle elképesztő Baron lopása az első meccsen:

 

Helyosztó a harmadik helyért:

Team Liquid – Team Impulse – 3-1

Fontos meccs volt mindkét fél számára. A harmadik hely (mivel a csapatok egyenlő Championship pontokkal rendelkeznek) fogja eldönteni, hogy kinek kell kevesebb meccset játszania a VB kvalifikációs tornán.

Az első meccs hamar Liquid irányítás alá került. Jól kezdett IWDominate, egy zseniális gankkel megteremtette az alaphangulatot.


Gyönyörű szép IWDominate gank egy kis mindgame-mel fűszerezve:

A második menetre összerakott egy gusztustalan kompozíciót az Impulse, a korábban általuk próbált Evelynn-Shen most bejött, supportjukként pedig Sorakát láthattuk. A Liquid nem igazán tudott mit kezdeni ezzel.

A következő két meccset viszonylag simán nyerte meg a TL. Hiába konrtollálta Rush a Sárkányt, a Liquid okos játékkal bő kétszer fél óra alatt kivégezte ellenfelét.

 

Döntő:

Counter Logic Gaming – Team Solo Mid – 3-0

Az NA LCS el classicoja. A két ősi rivális végre a döntőben nézett szembe egymással. Várható volt ugyan a CLG győzelem - mert jelenleg sokkal jobb csapat-, no de nem ennyire egyoldalúan.

TSM-nek köze nem volt a szériához. A pick&ban fázisuk nevetségesen rossz volt, Pobelter háromszor is el tudta hozni Viktort, amivel elképesztő sebzést osztott ki. Továbbá az sem tiszta miért volt ekkora pick Yasuo Bjergsennek, a második-harmadik meccsen is azt játszotta, elég kevés sikerrel. Santorin és Dyrus megint eltűnt a térképről.

Két jelenetet is szeretnék kiemelni a szériából, az egyik természtesen Doublelift pentakillje, a másik pedig Zion 2v1 menekülése:

Doublelift pentakill:

 

Zion 2v1. Érdemes megnézni, hogy CC-zte le Yasuo-t épp mikor ultizott volna.

 

Számomra eléggé csalódást keltő döntő volt, sokkal izgalmasabb és szebb játékra számítottam. A győzelemmel a CLG a #1 pozícióból képviseli majd Észak-Amerikát, míg a TSM pontjaiknak köszönhetően a #2 kalapba kerülnek majd. A harmadik még szintén kijutó helyért pedig hétvégén (08.29-30-31) játszanak majd a csapatok.

 

Playoff végeredmény:

vegesoallas.JPG

 

A győztesek

20206460434_852d39ce90_z.jpg

 


VB-kvalifikációs torna (Regional Qualifier):

A szituáció elég egyszerű, a hat legtöbb pontot szerző csapatból az első kettő (CLG, TSM) automatikusan kvalifikálták magukat a VB-re. A fennmaradó egy helyért egy tornán vesznek részt a már a rájátszásból kiesett csapatok. A párosítás így néz ki:

reginoals.JPG

A két legkevesebb pontot szerző csapat, a Gravity és a Cloud 9 kezdik a tornát, best of five formátumban. A széria győztese játszik a negyedik legtöbb pontot szerző Team Impulse-zal szintén bo5 formátumban, ennek a szériának a győztese pedig a Liquid-del csap össze ugyanilyan keretek között. A Gravitynek és a Cloud 9-nak tehát egymást követő három szériát kellene megnyernie, hogy megszerezze a VB indulást jelentő pozíciót.


Nagyon sajnálom, hogy ennyire leeresztett a GV az alapszakasz vége fele. Ez rossz forma követte őket a rájátszásba is, most pedig meglehetősen messze kerültek az áhított VB részvételtől. Remélem azért a rövid pihenőidő alatt összekapják magukat. A Cloud 9 Hai visszatérte óta szintet lépett ugyan, nem is egyet, de Hai nem egy jungler. A shotcalling fejlődött, de Hai mechanikai és jungle specifikus hiányosságai gyakran megmutatkoznak. Szoros szériát várok és 3-2-es Gravity továbblépést.

Továbbrepítve a gondolatmenetet, a GV az Impulse-zal kerülne össze. Miután XiaoWeiXiao botrányos körülmények között elhagyta nem csak a csapatát, de az USA-t is, valakit be kellett hozni a helyére. A TIP a tehetséges, koreai származású Gate-ben látta a megoldást. Első blikkre úgy tűnt jó választás volt a srác, azonban az legutóbbi meccseket látva igencsak megkérdőjeleződött bennem a TIP döntésének helyessége. Az Impulse elvesztette egyik nagy előnyét, hogy 2-3 pozícióból is tudtak carryzni. XwX, Apollo és Impact is képest volt meccseket eldönteni, főleg Rush asszisztálását követően. Gate erre jelenleg nem képes, a lanejét sosem hozza igazán, legfeljebb egyenlően áll ellenfelével. Impact mostanában tankokat játszik. Maradt tehát a carry nadrág Apollo-ra, esetleg Rush-ra, ha úgy jön ki a lépés. 3-1-es Gravity győzelmet várok, az első két meccsen rendkívül szórakoztató és szoros játékot, a másik kettőn egyértelmű Gravity hengerlést.

Az utolsó bo5 széria a Liquid és Gravity között zajlana majd. A Liquid egy rendkívül sokszínű és ötletgazdag csapat. Számos stratégiával és csapat kompozícióval felálltak már. Nagy gyengeségük viszont a mid, de inkább late game teamfightok. A top laner Quas gyenge játékot mutatott az eddig playoff meccseken, de szerintem össze fogja szedni magát és az alapszakaszbeli formáját fogja nyújtani. Remélhetőleg az eddig nem jellemző pick&ban hibákat is orvosolni tudták a TL háza táján. El tudok képzelni egy, esetleg kettő Gravity győzelmet, de szerintem a párharc egyértelmű esélyese a Liquid. Mindenképpen top 3 csapat jelenleg Észak-Amerikában, megérdemelnék, hogy kijussanak.

Legközelebb a kvalifikációs torna végeztével jövök. Addig is jó szórakozást a meccsekhez, az angol nyelvű streamet ITT találjátok.

Forrás: esportpedia, flickr, youtube

A bejegyzés trackback címe:

https://lol-esports.blog.hu/api/trackback/id/tr1007742244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Komojtalan 2015.08.29. 08:45:55

Azért nem ártott volna megírni mikor lesznek a meccsek: Európa ma, holnap hétfő 17 óra, utána amerika. Valamint egy magyar nyelvű stream: www.twitch.tv/lcshu

Én örültem a CLG győzelmének, jobban talán csak a TIP -nek örültem volna. A TSM -t simán lemossák a VB -n, ahogy a H2K -t is
süti beállítások módosítása