LCK 2015 Nyári Döntő: A telefontársaságok háborúja
2015. augusztus 28. írta: sundii

LCK 2015 Nyári Döntő: A telefontársaságok háborúja

lck_final_preview.jpg

Holnap, európai idő szerint 11 órakor kezdetét veszi a világ egyik legkompetitívebb League of Legends bajnokságának nyári döntője, így érdemes egy gyors pillantást vetni a résztvevő csapatokra, és döntőbe vezető útjukra. Az LCK 2015 nyári kiadásán nem csak a koreai trón lesz a tét, de a KT Rolsternek a világbajnoki részvétel is. Ez utóbbit a másik résztvevő csapat, az SK Telecom már biztosította magának, így Fakeréknek "csak" az újabb trófea megszerzése lebeg a szemük előtt - no meg a jobb világbajnoki besorolás.

Történelem

Ha a más játékokba való ősrégi rivalizálást nem tekintjük (Starcraft, Wc3, stb.), akkor is igazi El-Classico e két mobilszolgáltató csapat összecsapása - természetesen a LoL rövid történelmének távlatában. Legemlékezetesebb összecsapásuk épp két évvel ezelőtt következett be, mikor az aktuális világbajnokság előtt az akkori KT Rolster Bulletset gátolták meg a tornára való kijutásba. De még hogy! A KT 2-0-ra vezetett, mikor Pigleték összeszedték magukat, és megfordították a meccset. Nem akármilyen neveket láthattunk az akkori két összeállításban: Impact - Bengi - Faker - Piglet - PoohManDu az egyik oldalon, míg a másikon inSec - KaKAO - Ryu - Score - Mafa.

1:33:30-tól kezdődik a draft

A 2014-s világbajnokságra már a NaJin White Shield miatt egyik csapat sem jutott ki, hozzáteszem a KT még egyébként sem járt az év végi megmérettetésen. Utóbbi egyetlen nemzetközi szereplése a tavalyi évre datálható, mikor a Fnaticot simán verve nyerték az IEM Katowice-t.

Út a döntőbe

Kezdjük is mindjárt a tavaszi bajnok SKT-vel! A csapat ott folytatta, ahol az előző bajnokság végén abbahagyta. Ugyan a Mid Season Invitational döntőjében vereséget szenvedtek a kínai EDG csapatától, azóta viszont újra formába lendültek. Az egész alapszakasz alatt csak egy BO3-t veszítettek, azt is a rutinos CJ Entus ellen. Meccseket ugyan még hullajtottak - az újonc Anarchy ellen mindjárt kettőt is - de döntőbeli ellenfelük ellen 4-1 az összesített állásuk a nyári alapszakaszt figyelembe véve.

A KT útja rögösebb volt a kezdetektől. A 11. hétig a csapat leginkább a harmadik és az ötödik hely között liftezett az aktuális meccsszámtól, és az ellenfelek teljesítményétől függően. Mindjárt az év elején becsúszott egy vereség a CJ-től, majd rá egy hétre a KOO-tól, az SKT-től is, és a NaJintól is, a második fordulóban azonban már csak a Fakerék tudták megverni a Ssumday által fémjelzett csapatot. Sokat javított a csapat formáján a support csere, mivel a Round2 szakaszban már Piccaboo játszott Fixer helyén.

Az összeállítások

Marin vs Ssumday (Top)

Ugyan a nemzetközi szaksajtó a Ssumday - Faker összecsapását harangozta be, mint az aktuális sztárok csatája, de szerintem toplanen fog eldőlni a BO5 sorsa. MaRin aránytalanul háttérbe szorul valamiért, pedig lényegében ugyan azt tudja, mint KT-s ellenfele, viszont szerencsétlenségére van egy Faker a csapatában. Mindkét topos champion poolja kiterjedt: tudnak carry hősökkel játszani, de a tank, vagy a támogató szerepkör sem áll tőlük távol (pl: Lulu, Morgana). Az 5,22 - 4,86 közti különbséget szintén nem tekinteném nagynak a KDA-ban, ellenben MaRin többet vesz részt a teamfightokban (85% kill participation vs 63,6%). Mindkettőjük legeredményesebb hőse Maokai a maga 11-0 (MaRin) és 11-2-s (Ssumday) mutatójával, így a Pick&Ban szakaszban biztos kiemelt figyelmet fog kapni a hatalmas tölgy.

Bengi vs Score (Jungle)

Habár egyik csapatnak sem a legnagyobb erőssége a jungle szerepkör, Bengi és Score is jól teljesít egész szezonban. Statisztikákat figyelembe véve teljesen azonos számokat láthatunk mindkét oldalról, de egyikük sem vitte hátán csapatát egy pillanatig sem. Hőseik is elég azonosak: mindketten tudnak az aktuális meta szerint Gragassal, Reksai-jal játszani, de Elise megerősödésével új fegyvert kaptak a kezükbe. Evelynn sem áll tőlük messze, de Score Ekkot is erőszeretettel hozza el egy-egy meccsre. Sok újdonságot nem várok tőlük, inkább csak azt, hogy az eddigiekhez hasonló módon a carry laneket támogassák (top és mid) mind wardokkal, mind pedig gankelés tekintetében.

Faker vs Nagne (Mid)

Ezen a lanen klasszis különbség van a két játékos között. Nem azt mondom, hogy Nagne nem jó, de azért közel sem mutatott annyit szezon során, mint döntőbeli ellenfele. Hősei közül Azírját és Cassioját kell kiemelni a koreai átlagból, míg többi karaktere jó szívvel is csak egy átlagot éri el. Diannával próbálkozik mostanában, mióta GODV behozta a metába, egyelőre felemás sikerrel. Fakerről sok szót nem ejtenék, istenítettük eleget már a szezon során. :) Kémeink szerint sokat játszik Fiorával, szóval Acorn után ő is előhúzhatja az eddig kompetitív játékban nem látott vívólányt.

Bang vs Arrow (ADC)

A mid után a következő olyan szerepkör, ahol van különbség a csapatok között. Míg Arrow leginkább a teamfightok utáni takarításban jó, addig Bang komplexebb játékos, és ha kell, akkor tudja hátán vinni csapatát. A mostanában metaként futó Kalista, Vayne, Corki, Kogmaw négyesből mindegyikkel Bang jobb KDA tekintetében és mutatott játék alapján is, szóval a KT-től várom az újítást. Egyrészt lehet megint Sivirhez nyúlnak a nerf ellenére is (elvégre az alapszakaszban Arrow legeredményesebb hőse volt), de az is lehet, hogy a KOO elleni blindpickben felfedték a döntőre tartogatott meglepetést: Ashe-t. Mindkét hős inkább support/kezdeményező választás Bang hyper carryjeivel szemben, így én mindenképp lane swapokat, és kevés korai konfrontációt várok a matchup tekintetében. No meg Arrow Arrowja a kommentárok kedvence..

Wolf vs Piccaboo (Support)

A KT supportja biztosan extra harci kedvvel áll a döntőhöz, mivel az SKT-nek nem kellett, így került télen mostani csapatához. Az alapszakasz második felére lehetőséget is kapott jelenlegi alakulatánál, amit meg is hálált. Fixert váltva jelentősen feljavult a KT shotcallja. Most már nem csak Ssumday előnyét tudják győzelmekre váltani, de magabiztosan be tudnak fejezni egy szorosabb meccset is. Mindenképp erősítést jelentett a csapat számára. A hátránya? Ugyan az, mint Wolfnak. Néha meggondolatlanul agresszív a játékok mind lanen, mind wardolás tekintetében. Mindkettőjük számtalanszor halt meg az alapszakasz során meggondolatlan roamolás következtében. Persze ez a support szerepkör velejárója is lehet, de azért a srácok néha meggondolatlanabbak a kelleténél. Milyen hősöket várhatunk tőlük? Leginkább playmakereket Jannán kívül: Alistar, Thresh, Annie, vagy a mostanában igen csak meta Braum jöhet szóba mindkét fél részéről.

Nincs más hátra, mint várni a holnap délelőttöt! Ha szabad egy szerkesztőségi tippet azért beszúrok a végére: szerintem szoros meccseken, de 3-1-re az SKT fogja behúzni az LCK 2015 nyári kiadását.

Angol stream: TWITCH

Forrás: esportspedia

A bejegyzés trackback címe:

https://lol-esports.blog.hu/api/trackback/id/tr567740654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása