NA LCS - alapszakasz és rájátszás
2015. augusztus 07. írta: tragg

NA LCS - alapszakasz és rájátszás

Visszatérvén a nyári pihenőről újult erővel csapunk bele az esportba. Épp időben, ugyanis augusztus 8-án kezdődik az észak amerikai LCS rájátszása. A playoff előtt azonban tekintsük egy kicsit vissza erre a kilenc hétre. Összeraktam egy elég szubjektív álomcsapatot, illetve megnézhetitek az általam legszebbnek/legjobbnak tartott pillanatokat is.

nalcs.jpg

Kellemetlenül indult a nyári split az amerikai LCS rajongóknak. Az MSI-on (Mid-Season Invitational) történt lebőgés után nem csak az addigi numero uno TSM-et bírálta keményen mind a szakértői szcéna, mind az egész LoL közösség, hanem en bloc az egész észak amerikai profi ligát. A split első felében teljesen jogosak voltak a bírálatok, a meccsek minősége nem igazán ütötte meg az elvárt szintet, emellé még rendkívül sok pick&ban és egyéni hiba is társult. A csapatok szemére vetették a passzív, reaktív játékot, ellentétben az ázsiai, európai csapatok proaktivitásával és agresszivitásával. Ez így sarkítva van ugyan, de a kívülről szemlélőknek is feltűnhetett, hogy a csapatok inkább nem vállaltak rizikót, még ha kicsit hátrányba is kerültek emiatt, mintsem, hogy kockáztassanak egy picit és tegyük fel rámenjenek arra Sárkányra amit az ellenfelük épp szed. A mentalitás ami belengte az LCS-t a ”mindent megtenni a győzelemért” helyett inkább a ”csak nehogy eldobjuk a meccset és kikapjunk” volt. Ezért volt a sok 40+ perces meccs, mert az előnyben lévő csapatok is féltek a hibáktól és semmit nem kockáztattak. Ez a gyengébb gárdák ellen bejön, de megint a szerencsétlen TSM példáját előhozva, egy SKT vagy Fnatic ellen nem működik.

A szezon második felére véleményem szerint sokat javult a játék képe. Ugyan ez a végtelenül bárgyú és unalmas early game taktika, hogy 4v0-ban tornyot pusholunk a meccsek 90%-ban megmaradt, ne kérdezzétek miért. Semelyik másik régióban nem véltem felfedezni hasonló early game-et. Ezt leszámítva feljavultak a csapatok, főleg az addigi középmezőny. A TIP és a Gravity meccseit például élmény volt nézni. Előbbit azért, mert Rush agresszív játékának köszönhetően mindig nagy esély volt egy jó 30 killes öldöklésre, utóbbit pedig mert rendkívül jó pick&ban-nal és kontrollált, mégis offenzív stratégiáikkal rukkoltak elő.
A záró hétre szoros maradt a tabella, olyannyira, hogy három tiebreaker meccset is le kellett játszani, hogy döntés szülessen a végleges helyezésekről. A hetedik helyért küzdött meg a Team 8 és a Cloud 9, ami az utóbbiak sikerével végződött. A kék-fehér team így megmenekült a kieséstől és megtarthatták a tavaszi szezonban szerzett pontjaikat, amikkel még mindig esélyesek a VB-re való kijutásra. Az Impulse és a Gravity tiebreakeréből a TIP került ki győztesen, így megcsípték a harmadik helyet, amit azt jelenti, hogy a negyeddöntőben a Dignitas-szal csaphatnak majd össze. A vesztes Gravity viszont nem járt jól, a 6. helyet elérő TSM-mel kell játszaniuk az elődöntőbe jutásért. Az utolsó tirebreaker a Liquid-CLG volt, amit a TL húzott be.

A végső tabella:

tabella_1.JPG

 

És akkor itt van a szerintem legjobb ötös a nyári szezon alapján:

Top: Team Liquid Quas – Egy pillanatig sem vacilláltam mikor Őt választottam. Mindig megbízható, keveset hibázik. Ugyanúgy képes tankokat, mint carry top hősöket is játszani.

Itt épp 2v1-ezik egy jót a tavaszi playoff elődöntőben:

 

 

Jungle: Gravity Move – Sokat gondolkoztam, hogy Rush-t vagy Move-ot válasszam, de végül az utóbbira esett a döntés. A két fiú elég ellentétes játékstílust képvisel, viszont hasonló hősöket játszanak. Azért választottam Move-ot, mert igazi csapatjátékos és rendkívül intelligens. Az összes játszott hősére vásárolt Sightstone-t, nagyban segítve ezzel csapatát.

Egy gyönyörűen kiszámított Gravity play, Move-val az élen:

 

 

Mid: Team Solo Mid Bjergsen - A split folyamán csapata kiosztott sebzésének 40%-át vállalta magára. Ehhez még társul, hogy mechanikailag a világ top 5 játékosa között van.

AD Carry: Counter Logic Gaming Doublelift - A szezon második felében szinte hibátlan játékot mutatott, minden meccsen lehetett rá számítani, mint carry potenciál. Sőt, ha összevetjük az EU és NA LCS statisztikáit is, magasan kiemelkedik Doublelift az arany/perc és a kill részvétel tekintetében.

DL pentakill Ashe-sel:

Support: Gravity Bunnyfufu - Sok nagyon jó support van az amerikai szcénában, de véleményem szerint Bunny kiemelkedik közülük. Nem csak mechanikailag jó, hanem a Gravity egyik fő shotcallere. Rendkívül jól összedolgozik csapatával.


Coach: Gravity Cop - Egy középcsapatból egy erős top gárdát faragott egy split leforgása alatt. NA-ben a legjobb pick&ban fázissal rendelkeznek. Többet nem is kell mondanom szerintem.

 


A nyári szezon legjobb meccse:

A 8. hét CLG- C9-ja volt az idei legjobb meccs szerintem. Nagyon izgalmas, szoros és kiegyenlített meccs volt. Mindkét csapat jól játszott, ajánlom visszanézésre.

 

A nyári szezon legszebb pillanata:

Fenix 4v1 Azir quadrakill.

 


És akkor térjünk át végre a playoff-ra. A rájátszás mérkőzései bo5 (best of five) formátumban zajlanak majd le. Ez azt jelenti, hogy három nyert meccsig tart egy széria. A két elsőhelyezett (Liquid, CLG) automatikusan az elődöntőbe került, míg a másik négy csapat a negyeddöntőben mérkőzik meg egymással. A párosítások a következők:

Team Impulse - Dignitas

Szerintem teljesen egyértelmű melyik csapat megy tovább. Egyoldalú hengerelést várok a TIP-től. Hiába volt a szezon elején-közepén jó a Dig, a TIP minden tekintetben jobb gárda. Ugyan XiaoWeiXiao pár hete lebukott, hogy eloboostolt pénzért, - azóta vissza is utazott Kínába - de a helyére belépő Gate jó és eredményes játékot mutatott eddig. Szerintem fogja tudni helyettesíteni XWX-t.
3-1-es Impulse sikert várok.

Team Solo Mid - Gravity

A címvédő TSM most először nem végzett az első két hely valamelyikén az alapszakaszt követően. Ami nem meglepő, mert sosem játszottak még ennyire rosszul. A játékosok és a csapat vezetői is fogadkoznak ugyan, hogy teljesen más Solo Mid lesz majd a színpadon a rájátszásban, amit minden esport rajongó nevében remélek, mert ha a reguláris szezonbeli játékukat hozzák akkor szörnyen rossz meccseket fogunk végigszenvedni. A Gravity sem muzsikált túl fényesen az utolsó két hétben, ha a tirebreaker meccset is idevesszük akkor a legutóbbi öt meccsükből négyen bizony elvéreztek, ebből kétszer a TIP-től kaptak ki.
Ebben a szériában 3-2-es TSM sikert várok és nagyon bízom benne, hogy jó játékot fognak mutatni a csapatok.

További jóslatokba most nem bocsátkoznék, a negyeddöntők végeztével jövök az összefoglalóval és az elődöntők beharangozójával, valamint ránézünk arra is kinek lesz reális esélye a VB részvételre!

Angol stream itt!

Jó szórakozást a playoffhoz!

Forrás: youtube, lol esports flickr

A bejegyzés trackback címe:

https://lol-esports.blog.hu/api/trackback/id/tr457688392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Komojtalan 2015.08.07. 17:46:25

A NA eléggé gyenge, legalábbis nézői szemmel. Lehet ez a CLG-C9 régen volt, de nekem egyértelműen a 18. fordulóból a TL-TI meccs volt a legjobb. 1 óra tömény izgalom, nem a szokásos 35 perc után egy team fight dönt és a befejezés a meccs megkoronázása volt, de nem lőném le a poént :-).

tragg 2015.08.07. 18:52:03

@Komojtalan: Nem volt az olyan régen, a 8. héten volt. :) E két két meccs közt gondolkoztam amúgy, de azért választottam a CLG-C9-t, mert végre a régi Cloud9 performanszt láttuk ami nekem személy szerint iszonyatosan hiányzik NA-ből. Egyébként abszolút szubjektív az írás, valóban a TIP-TL meccs is király volt.
süti beállítások módosítása