11,2 millióan nézték egyszerre a League of Legends vb döntőjét
2014. december 01. írta: Hodini

11,2 millióan nézték egyszerre a League of Legends vb döntőjét

Itt vannak a hivatalos nézőszámok a League of Legends világbajnokságról! A legfontosabb: a tavalyi 8,7 milliós döntő után az ideire már 11,2 millióan voltak kíváncsiak online (élőben pedig 40.000-n), ezzel a LoL megdöntötte a saját rekordját a „minden idők legnézettebb esport eseménye” kategóriában.

15571971555_fd3d85ae1e_k.jpg

(forrás: flickr)

Idén szeptember 18. és október 19. között zajlott a League of Legends világbajnokság 16 csapat közreműködésével. Ahogy tavaly, idén is a koreaiak nyertek, igaz, a győztes csapat Samsung White azóta felbomlott, a játékosok egy része visszavonult, egy másik részük pedig Kínába szerződött (nagyságrendekkel több pénzért, mint amennyit a szülőhazájukban keresnek).

Az összesen 15 játéknapot 19 különböző nyelven közvetítették 40 közvetítő partnerrel együttműködve, a halmozott nézők száma (tehát azok az egyedi látogatók, akik többször is belenéztek a meccsekbe) átlépte a 288 milliót. Ja, és ez a szám csak az élő adásra vonatkozik, az utólag visszanézett videókra nem.

Érdekesség még, hogy a tavalyi 70 millió nézett óra idén 179 millió órára ugrott, csak viszonyításképp: ez 20547 évnek felel meg. De ennyi idő kéne pl. ahhoz, hogy megnézzük a Gyűrűk Ura trilógia rendezői változatát 16 milliószor.

15569274511_b7b472796e_k.jpg

Egyetlen mínusz van a tavalyi adatokhoz képest, a teljes egyedi látogatószám, ez 27 millió volt idén a 2013-as 32 millióhoz képest, de a csökkenésben valószínűleg kimagasló szerepe van annak, hogy az Egyesült Államokban ottani idő szerint éjszaka volt a legtöbb meccs.

Persze lehet kételkedni, hogy a League of Legends túl van a csúcson, de ezek továbbra is brutális számok, az 5 milliós csökkenés pedig simán lehet az időeltérés miatt, a teljes nézett óraszám arra enged következtetni, hogy még mindig nő az érdeklődés a játék esport vonala iránt.

A nézettségi adatokról készült infografikát ITT tudjátok megnézni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lol-esports.blog.hu/api/trackback/id/tr626950267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PixelDrake · http://ludens.blog.hu 2014.12.02. 06:08:53

Atyaég, mekkora számok :O
Arra van esetleg statisztika, hogy a népszerűbb sportesemények nézettségéhez képest ez mennyi? Kíváncsi vagyok, hogy ha ilyen ütemben növekszik a nézőszám, mikor éri el valamelyik rangosabb sporteseményét.

Hodini · http://esportmilla.hu 2014.12.02. 08:49:36

A világ három legnézettebb sporteseménye a foci vb, az olimpiák és a Super Bowl, de ezek egyelőre még az esport előtt járnak, legalábbis a teljes nézőszámot tekintve. Ha azt vesszük, hogy képesek-e megtölteni egy stadiont, akkor a válasz az, hogy igen, az esport utolérte a sportot e tekintetben.

odamondó 2014.12.02. 13:47:39

@Hodini: szerintem általánosságban az esportról azért ezt túlzás kijelenteni. Van a LOL amin nem tudom mit esznek az emberek, de hatalmas körülötte a felhajtás ezt el kell ismerni.

Különben hol lehet ezeket nézni normálisan?

Hodini · http://esportmilla.hu 2014.12.02. 13:57:08

@odamondó: Valóban, a legnagyobb hype a LOL körül van, de azért a többi verseny (akár játék specifikus - Worlds, The International, akár több játék köré szervezett show - Dreamhack) nézettsége is évről évre egyre nagyobb. Mivel mondjuk a focit megnézi a 10 éves meg a 70 éves is, míg az esportot inkább csak a 10-30 közötti korosztály, sose lesz akkora nézettsége (de ne legyen igazam), mint a hagyományos sportoknak, de tény, hogy mára az esportok képesek stadionokat megtölteni és nézők millióit a képernyők elé szegezni. A TV-s legitimálás még hiányzik a legtöbb kontinensről, de az ESPN 3 például közvetítette a LOL vb döntőjét.

Amúgy, ha nézni szeretnéd, a Twitch.tv-t ajánlom, de a LoL bajnokságok a Youtube-on is élőben vannak közvetítve.

szepi79 2014.12.02. 15:35:10

"élőben pedig 40.000-n"

mármint a koreai helyszínen. itt azért érzek némi játékteret, mert elég sok helyen (pl. pesten is, a lurdy mozi részében) sokan gyűltek össze megnézni 'kvázi élőben' a VBt.

persze lehet azt mondani, hogy "az nem élő", és valahol ez igaz is, más szempontból meg az, hiszen eléggé stadion-feelingje volt a dolognak, plusz az a sokezer néző a statisztikában csak 1db-ként jelenik meg, mert ugye 1 PCről ment a stream. nyilván a végleges 11,2M nézőt nem befolyásolta volna számottevően, valszeg beleesik a statisztikai hibába, viszont ebben a tekintetben mindenképpen a "hagyományos" sportok előtt van.

Hodini · http://esportmilla.hu 2014.12.02. 16:31:43

@szepi79, első ezen a néven: Jogos az észrevétel, az élő itt a helyszíni élőre vonatkozott, ettől függetlenül persze a világ számos pontján lehetett moziból, más közösségi terekből nézni az eventet. (Én is ott voltam a Lurdyban :))

És igen, az "élő" itt inkább a unique IP-re vonatkozik, ha egy gépről nézte egy 5 fős baráti társaság, az továbbra is csak 1 fő, szóval vszeg még egy kicsit kúszik felfelé az a 11,2...

odamondó 2014.12.03. 13:20:16

@Hodini: stadionokat már évek óta konkrétan több mint 10 éve töltenek meg emberek dél-Koreában. Sokáig figyelemmel követtem az SC:BW bajnokságokat MSL,OSL-t és azoknak már régen is hatalmas nézőközönsége volt. Ennek ellenére azt mondom persze nőtt a nézettség.

Én itt inkább arra gondolok, hogy mint régi multi játékos ha összehívnám a régi Q3-as scenet és elbeszélgetnénk mennyit fejlődött az esport az elmúlt 12-13 évben valószínűleg többen osztanák a véleményemet, hogy egyáltalán nem olyan ütemben és úgy nőtt a sport mint elképzeltük anno.

Nem tudom amúgy te mennyi idős vagy és milyen esport scenekben játszottál korábban.
süti beállítások módosítása